Kecacatan Chiari

Kecacatan Chiari (kadang-kadang dipanggil Arnold Chiari) bermaksud bahawa bahagian bawah otak anda telah diturunkan ke bawah ke arah saraf tunjang anda, jadi mereka berada di bawah pintu masuk tengkorak anda.

Kebanyakan orang akan mengalami malformasi jenis 1 Chiari, yang merupakan bentuk penyakit yang paling serius. Ini adalah di mana bahagian paling bawah bahagian belakang otak (tonsils cerebellar) jatuh ke bahagian atas saluran tunjang.

Jenis-jenis 2 dan 3 Chiari malformations kurang biasa dan lebih serius. Mereka dikaitkan dengan spina bifida (kecacatan kelahiran yang melibatkan masalah dengan perkembangan tulang belakang), dan orang dewasa juga akan mempunyai hidrosefalus (pembentukan cecair di dalam otak).

Selebihnya halaman ini memfokuskan pada jenis 1 cacat Chiari – jenis yang paling biasa.

Biasanya, bahagian bawah otak yang terkandung dalam ruang dalam tengkorak, di atas tahap magnum foramen (pembukaan pada pangkal tengkorak). Jika anda mempunyai cacat Chiari jenis 1, bahagian otak ini ditolak ke bawah, kerana ia terlalu besar untuk tengkorak.

Apabila bahagian otak ditarik keluar dari tengkorak ke arah saraf tunjang, ini boleh

Bagaimana jenis 1 Chiari berlaku

CSF adalah cecair yang jelas yang mengelilingi dan melindungi otak dan tulang belakang, dan juga membawa nutrien ke otak dan menghilangkan sisa.

Kecacatan Chiari kadangkala berlari ke dalam keluarga, dan ada kemungkinan bahawa beberapa kanak-kanak yang dilahirkan dengan gangguan ini mungkin mewarisi gen yang rosak yang menyebabkan masalah dengan perkembangan tengkorak mereka di rahim. Penyelidik sedang mencari gen atau gen yang bertanggungjawab.

Walau bagaimanapun, cuba jangan risau – risiko melepaskan kecacatan Chiari pada anak anda adalah sangat kecil. Walaupun kanak-kanak mewarisi, kebanyakan tidak akan mengalami gejala.

Ramai orang dengan cacat Chiari jenis 1 tidak akan mempunyai apa-apa gejala.

Apabila gejala berkembang, mereka mungkin termasuk

Ramai orang dengan cacat Chiari jenis 1 akan membentuk satu keadaan yang dipanggil syringomyelia, di mana bentuk rongga berbentuk tiub di dalam saraf tunjangnya dan mengisi dengan cecair.

Apakah tanda-tanda?

Rongga yang berisi bendalir, yang dikenali sebagai syrinx, boleh meluaskan dan memanjangkan masa, menekan, dan merosakkan, saraf tunjang. Ia boleh menyebabkan kesakitan, kebas, kelemahan, kekakuan dan masalah dengan pundi kencing atau fungsi usus, dan kadangkala menyebabkan lumpuh.

Rawatan pembedahan melibatkan merawat penyebab asas – dengan kata lain, beroperasi pada kegagalan Chairi atau merawat hidrosefalus – atau melepaskan cecair menggunakan sistem tiub saliran dan injap (lihat bahagian “rawatan” di bawah).

Mengurangkan bendalir dalam syrinx boleh menghentikan gejala semakin teruk dan kadang-kadang boleh memperbaiki mereka.

Pada masa lalu, dianggarkan bahawa cacat Chiari berlaku pada kira-kira 1 dalam 1,000 kelahiran. Walau bagaimanapun, peningkatan penggunaan pengimejan diagnostik telah menunjukkan bahawa mereka mungkin lebih biasa.

Betapa biasanya?

Kadangkala, kecacatan Chiari dijumpai secara kebetulan selepas imbasan otak pemindaian resonans magnetik (MRI scan) dilakukan untuk menyiasat keadaan yang berbeza.

Sekiranya anda melihat simptom doktor anda mencadangkan bahawa anda mungkin mengalami kecacatan Chiari, mereka harus menguruskan untuk mendapatkan imbasan MRI untuk mengesahkan diagnosis ini. Imbasan otak akan menunjukkan apa-apa kelainan dalam struktur otak dan tulang belakang anda.

Gejala-gejala yang disebabkan oleh kecacatan jenis 1 Chiari biasanya boleh diuruskan dengan ubat. Sebagai contoh, ubat penahan sakit boleh membantu melegakan sakit kepala dan sakit leher.

Bagaimana ia didiagnosis?

Anda mungkin memerlukan pembedahan dekompresi untuk mengurangkan tekanan di pangkal otak anda. Pakar bedah akan membuat pemotongan di belakang kepala anda dan mengeluarkan sekeping tulang kecil dari pangkal tengkorak anda. Ini akan meluaskan ruang dalam magnum foramen (membuka kepada tengkorak).

Mereka juga boleh mengeluarkan sekeping tulang kecil dari bahagian atas tulang belakang anda, untuk melegakan tekanan pada otak anda dan membenarkan CSF mengalir secara normal. Prosedur ini dikenali sebagai laminektomi tulang belakang.

Pilihan rawatan lain termasuk

Kebanyakan orang yang menjalani pembedahan mendapati bahawa gejala mereka bertambah baik selepas itu. Ia juga harus menghalang gejala-gejala yang sedia ada dari menjadi lebih buruk.

Bagaimanapun, seperti semua jenis pembedahan, terdapat risiko komplikasi yang kecil, yang perlu dibincangkan dengan ahli bedah saraf anda.

Kemungkinan pembedahan penyahmampatan termasuk

Bagaimana ia dirawat?

Kadang-kadang, pembedahan menyebabkan tiada peningkatan atau gejala menjadi lebih teruk.

23/07 /

23/07 /

Suatu imbasan MRI menggunakan medan magnet yang kuat dan gelombang radio untuk menghasilkan imej terperinci bahagian dalam badan

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda