Katarak yang berkaitan dengan usia

Katarak berlaku apabila perubahan lensa mata menyebabkan ia menjadi kurang telus (jelas). Ini menghasilkan penglihatan yang berawan atau berkabut.

Kanta adalah struktur kristal yang duduk di belakang murid anda (lingkaran hitam di tengah-tengah mata anda).

Apabila cahaya memasuki mata anda, ia melewati kornea (lapisan telus tisu di hadapan mata) dan lensa, yang memfokuskannya pada lapisan sel sensitif cahaya di belakang mata anda (retina).

Katarak kadang-kadang mula berkembang pada lensa seseorang apabila mereka menjadi lebih tua, menghentikan beberapa cahaya dari mencapai mata belakang.

Dari masa ke masa, katarak menjadi lebih teruk dan mula menjejaskan penglihatan. Akhirnya, pembedahan diperlukan untuk mengeluarkan dan menggantikan kanta yang terkena.

Apabila katarak berkembang selama bertahun-tahun, masalah mungkin tidak dapat dikawal pada mulanya. Katarak sering berkembang di kedua-dua mata, walaupun setiap mata boleh dipengaruhi secara berbeza.

Gejala katarak

Anda biasanya akan mempunyai penglihatan yang kabur, mendung atau berkabus, atau anda mungkin mempunyai bintik-bintik atau patch kecil di mana visi anda kurang jelas.

Katarak juga boleh menjejaskan pandangan anda dengan cara berikut

Katarak tidak menyakitkan dan jangan merengsakan mata anda atau menjadikannya merah.

Jika anda mempunyai masalah dengan visi anda, buat janji temu untuk melihat ahli optik anda (juga dikenali sebagai optometrist). Mereka boleh meneliti mata anda dan menguji pandangan anda.

Optik boleh melihat mata anda dengan lampu celah atau ophthalmoscope. Alat ini membesarkan mata anda dan mempunyai cahaya terang pada satu hujung yang membolehkan ahli optik melihat ke dalam dan memeriksa katarak.

Sekiranya ahli optik anda berfikir anda mempunyai katarak, mereka mungkin merujuk anda kepada pakar mata atau pakar bedah mata, yang boleh mengesahkan diagnosis dan merancang rawatan anda. Doktor ini pakar dalam keadaan mata, seperti katarak, dan rawatan mereka.

Bila hendak melihat ahli optik

Katarak adalah perkara biasa dan mereka adalah penyebab utama penglihatan yang merosot di seluruh dunia.

Di kebanyakan tempat di dunia, kebanyakan orang yang berumur 65 tahun atau lebih tua mempunyai sedikit masalah penglihatan yang disebabkan oleh katarak. Lelaki dan wanita juga terpengaruh.

Walaupun katarak cenderung memberi kesan kepada orang yang lebih tua (dikenali sebagai katarak berkaitan dengan usia), mereka juga kadang-kadang boleh menjejaskan bayi dan kanak-kanak (dikenali sebagai katarak zaman kanak-kanak).

Sebab-sebab mengapa katarak berkaitan dengan usia tidak dipahami sepenuhnya. Seperti rambut kelabu, katarak adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan yang mempengaruhi orang yang berbeza pada usia yang berbeza.

Siapa yang terlibat

Katarak adalah hasil daripada perubahan dalam struktur kanta dari masa ke masa. Adalah difikirkan bahawa kawasan yang mendung di dalam kanta mungkin disebabkan oleh perubahan dalam protein yang membentuk lensa. Walau bagaimanapun, tidak jelas bagaimana atau mengapa semakin tua menyebabkan perubahan ini berlaku.

Serta umur anda, terdapat beberapa faktor lain yang boleh meningkatkan risiko anda mengembangkan katarak. Ini termasuk

Faktor lain yang mungkin berkaitan dengan perkembangan katarak termasuk

Apa yang menyebabkan katarak berkaitan dengan usia?

Kerana sebab tepat katarak yang berkaitan dengan usia tidak jelas, tidak ada cara untuk mencegahnya.

Jika katarak anda tidak terlalu buruk, cermin mata yang lebih kuat dan lampu bacaan yang lebih cerah dapat membantu. Walau bagaimanapun, apabila katarak menjadi lebih buruk dari masa ke masa, kemungkinan besar anda akan memerlukan rawatan.

Pembedahan adalah satu-satunya jenis rawatan yang terbukti berkesan untuk katarak. Biasanya disyorkan jika kehilangan penglihatan mempunyai kesan yang signifikan terhadap aktiviti harian anda, seperti memandu atau membaca.

Pembedahan katarak melibatkan membuang lensa mendung melalui percikan kecil di mata anda dan menggantikannya dengan plastik yang jelas. Dalam kebanyakan kes, prosedur itu dilakukan di bawah anestetik tempatan (di mana anda sedar, tetapi mata itu merebak) dan biasanya anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama.

Hampir setiap orang yang menjalani pembedahan katarak mengalami peningkatan dalam visi mereka, walaupun kadang-kadang mungkin mengambil masa beberapa hari atau minggu untuk melihat visi anda. Anda sepatutnya dapat kembali ke kebanyakan aktiviti normal anda dalam masa kurang lebih dua minggu.

Selepas operasi, kanta plastik anda akan ditubuhkan untuk tahap penglihatan tertentu, jadi anda mungkin perlu memakai cermin mata untuk melihat objek yang sama ada jauh atau dekat. Jika anda memakai kacamata sebelum ini, preskripsi anda mungkin akan berubah. Walau bagaimanapun, ahli optik anda perlu menunggu sehingga penglihatan anda telah diselesaikan sebelum mereka dapat memberi anda preskripsi baru.

Mengubati katarak yang berkaitan dengan usia

Baca lebih lanjut mengenai pulih dari pembedahan katarak.

Jika anda mempunyai katarak, ia boleh menjejaskan keupayaan anda memandu. Itulah kewajipan undang-undang anda untuk memberitahu Pemandu dan Agensi Pelesenan Kenderaan (DVLA) mengenai keadaan perubatan yang boleh memberi kesan kepada pemanduan anda.

Memandu dengan keadaan mata

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang memandu dengan keadaan kesihatan di GOV.website.

25/01 /

########

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated terlebih dahulu.

Anatomi mata

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated.

Media terakhir dikaji semula

Mengapa ujian mata biasa adalah penting dan bagaimana gaya hidup yang sihat dapat membantu anda mengekalkan penglihatan yang baik

Pembedahan katarak adalah operasi yang paling biasa. Cari tahu bila diperlukan dan bagaimana ia dilakukan