Kanser usus – Rawatan

Pembedahan biasanya merupakan rawatan utama untuk kanser usus, dan mungkin digabungkan dengan kemoterapi, radioterapi atau rawatan biologi, bergantung kepada kes tertentu anda.

Rawatan yang disyorkan untuk anda akan bergantung kepada bahagian mana usus anda yang terkena dan sejauh mana kanser telah tersebar, namun pembedahan biasanya merupakan rawatan utama.

Sekiranya ia dikesan lebih awal, rawatan boleh menyembuhkan kanser usus dan menghentikannya kembali. Malangnya, penyembuhan lengkap tidak selalu mungkin dan kadang-kadang ada risiko kanser dapat berulang pada tahap berikutnya.

Pasukan rawatan anda

Dalam kes-kes yang lebih maju yang tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya oleh pembedahan, ubat tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, gejala boleh dikawal dan penyebaran kanser boleh diperlahankan menggunakan gabungan pembedahan, kemoterapi, radioterapi dan rawatan biologi jika sesuai.

Pembedahan untuk menyembunyikan kanser kolon

Sekiranya anda didiagnosis dengan kanser usus, anda akan dijaga oleh pasukan multidisiplin, yang termasuk ahli bedah kanser pakar, ahli onkologi (pakar radioterapi dan kemoterapi), ahli radiologi, dan pakar jururawat.

Apabila membuat keputusan rawatan yang terbaik untuk anda, pasukan penjagaan anda akan mempertimbangkan jenis dan saiz kanser, kesihatan umum anda, sama ada kanser telah merebak ke bahagian lain badan anda, dan bagaimana kanser yang agresif.

Ingin tahu lagi?

Sekiranya kanser kolon berada pada peringkat awal, mungkin hanya boleh mengeluarkan sekeping kecil dinding lapisan usus. Ini dikenali sebagai pengasingan tempatan.

Sekiranya kanser merebak menjadi otot yang mengelilingi kolon, biasanya akan diperlukan untuk menghilangkan seluruh kolon anda. Ini dikenali sebagai colectomy.

Terdapat dua cara yang boleh dilakukan oleh colectomy

Semasa pembedahan, nodus limfa yang berdekatan juga dikeluarkan. Adalah biasa untuk menggabungkan hujung usus bersama-sama selepas pembedahan kanser usus, tetapi kadang-kadang ini tidak mungkin dan stoma diperlukan.

Pembedahan untuk menunjukkan kanser rektum

Kedua-dua kolekomi terbuka dan laparoskopik difikirkan sama-sama berkesan untuk mengeluarkan kanser dan mempunyai risiko komplikasi yang sama.

Reseksi setempat

Pengeluaran total mesenterik

Walau bagaimanapun, kolekomi laparoskopik mempunyai kelebihan masa pemulihan yang lebih cepat dan kurang sakit selepas bersalin. Ia menjadi cara rutin melakukan kebanyakan operasi ini.

Kolekomi laparoskopi perlu disediakan di semua hospital yang menjalani pembedahan kanser usus, walaupun tidak semua pakar bedah melakukan jenis pembedahan ini. Bincangkan pilihan anda dengan pakar bedah anda untuk mengetahui sama ada kaedah ini boleh digunakan.

Ingin tahu lagi?

Terdapat beberapa jenis operasi yang boleh dilakukan untuk merawat kanser rektum, bergantung kepada sejauh mana kanser telah merebak.

Beberapa teknik utama yang digunakan diterangkan di bawah.

Jika anda mempunyai kanser rektal yang sangat kecil, tahap awal, pakar bedah anda mungkin dapat mengeluarkannya dalam operasi yang disebut reseksi setempat (reseksi transanal).

Pakar bedah meletakkan endoskopi melalui laluan belakang anda dan mengeluarkan kanser dari dinding rektum.

Dalam banyak kes, bagaimanapun, reseksi tempatan tidak mungkin. Sebaliknya, kawasan rektum yang lebih besar perlu dikeluarkan.

Pertunjukan pembedahan stoma

Kawasan ini akan merangkumi sempadan sel-sel kanser tanpa sel-sel kanser, serta tisu lemak dari sekeliling usus (mesentery). Operasi jenis ini dikenali sebagai pengasingan mesenterik total (TME).

Kesan sampingan menunjukkan pembedahan

Mengeluarkan mesentery dapat membantu memastikan semua sel-sel kanser dikeluarkan, yang dapat menurunkan risiko kanser berulang pada tahap berikutnya.

Pertunjukan radioterapi

Bergantung pada di mana di rektum anda terdapat kanser, salah satu daripada dua operasi TME utama boleh dijalankan. Ini digariskan di bawah.

Reseksi anterior yang rendah

Reseksi anterior yang rendah adalah prosedur yang digunakan untuk merawat kes di mana kanser berada di bahagian atas rektum anda.

Pakar bedah akan membuat hirisan di perut anda dan mengeluarkan bahagian atas rektum anda, serta beberapa tisu sekeliling untuk memastikan sebarang kelenjar limfa yang mengandungi sel-sel kanser juga dikeluarkan.

Mereka kemudian akan melampirkan kolon anda ke bahagian paling bawah dubur atau bahagian atas saluran dubur. Kadang-kadang mereka menghidupkan titik kolon ke dalam kantong dalaman untuk menggantikan rektum.

Anda mungkin memerlukan stoma sementara untuk memberi bahagian yang disambungkan untuk masa usus untuk sembuh.

Resection abdominoperineal

Reseksi abdominoperineal digunakan untuk merawat kes di mana kanser berada di bahagian paling bawah rektum anda.

Dalam kes ini, perlu menghapus keseluruhan rektum dan otot di sekeliling anda untuk mengurangkan risiko kanser semula di kawasan yang sama.

Ini melibatkan mengeluarkan dan menutup anus dan mengeluarkan otot sfinkternya, jadi tidak ada pilihan melainkan untuk mempunyai stoma kekal selepas operasi.

Pakar bedah kanser usus sentiasa melakukan yang terbaik untuk mengelakkan memberi orang stoma kekal di mana mungkin.

Ingin tahu lagi?

Di mana seksyen usus dikeluarkan dan usus baki bergabung, pakar bedah kadang-kadang boleh memutuskan untuk mengalihkan najis anda dari gabungan untuk membolehkannya sembuh.

Najis sementara dialihkan dengan membawa gelung usus keluar melalui dinding abdomen dan dilampirkan ke kulit – ini dipanggil stoma. Beg yang dipakai di atas stoma untuk mengumpul najis.

Apabila stoma dibuat dari usus kecil (ileum) ia dipanggil ileostomy, dan apabila ia dibuat dari usus besar (kolon) ia dipanggil colostomy.

Jururawat pakar, yang dikenali sebagai jururawat penjagaan stoma, boleh menasihati anda di tapak terbaik untuk stoma sebelum menjalani pembedahan.

Jururawat akan mengambil kira faktor-faktor seperti bentuk badan dan gaya hidup anda, walaupun ini mungkin tidak mungkin jika pembedahan dijalankan dalam keadaan kecemasan.

Dalam beberapa hari pertama selepas pembedahan, jururawat penjagaan stoma akan menasihati penjagaan yang diperlukan untuk menjaga stoma dan jenis beg yang sesuai.

Sebaik sahaja penyertaan di usus selamat sembuh, yang boleh mengambil beberapa minggu, stoma boleh ditutup semasa pembedahan lanjut.

Dalam sesetengah orang, atas pelbagai sebab, menyambung semula usus mungkin tidak mungkin atau mungkin membawa kepada masalah yang mengawal fungsi usus, dan stoma mungkin kekal.

Sebelum menjalani pembedahan, pasukan penjagaan akan menasihati anda tentang sama ada perlu untuk membentuk ileostomy atau colostomy, dan kemungkinan ini menjadi sementara atau kekal.

Terdapat kumpulan sokongan pesakit yang ada yang memberikan sokongan kepada pesakit yang baru saja atau mempunyai stoma. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut dari jururawat penjagaan stoma anda, atau lawati kumpulan dalam talian untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Ini termasuk

Ingin tahu lagi?

Operasi kanser usus membawa banyak risiko yang sama seperti operasi utama lain, termasuk pendarahan, jangkitan, pembekuan darah, atau masalah jantung atau pernafasan.

Operasi semuanya membawa beberapa risiko khusus kepada prosedur. Satu risiko adalah bahawa bahagian yang disambungkan ke usus mungkin tidak sembuh dengan sempurna dan bocor di dalam perut anda. Ini biasanya hanya berisiko dalam beberapa hari pertama selepas operasi.

Risiko lain adalah untuk pembedahan kanser rektum. Saraf yang mengawal kencing dan fungsi seksual sangat dekat dengan rektum, dan kadang-kadang pembedahan untuk mengeluarkan kanser rektum boleh merosakkan saraf ini.

Pertunjukan kemoterapi

Selepas pembedahan kanser rektum, kebanyakan orang perlu pergi ke tandas untuk membuka perut mereka lebih kerap daripada sebelum ini, walaupun ini biasanya menetap dalam beberapa bulan selepas operasi.

Rawatan biologi menunjukkan

Terdapat dua cara utama radioterapi yang boleh digunakan untuk merawat kanser usus. Ia boleh diberikan sebelum pembedahan untuk mengecut kanser rektum dan meningkatkan peluang penyingkiran lengkap, atau digunakan untuk mengawal gejala dan memperlambat penyebaran kanser dalam kes-kes lanjut (radioterapi paliatif).

Betapa menunjukkan prestasi tempatan anda

Radioterapi yang diberikan sebelum pembedahan untuk kanser rektum boleh dilakukan dalam dua cara

Radioterapi luaran biasanya diberikan setiap hari, lima hari seminggu, dengan rehat pada hujung minggu. Bergantung kepada saiz tumor anda, anda mungkin memerlukan satu hingga lima minggu rawatan. Setiap sesi radioterapi adalah pendek dan hanya akan berlangsung selama 10 hingga 15 minit.

Radioterapi dalaman biasanya boleh dilakukan dalam satu sesi sebelum pembedahan dijalankan beberapa minggu kemudian.

Radioterapi paliatif biasanya diberikan dalam sesi harian pendek, dengan kursus antara 2 hingga 3 hari, sehingga 10 hari.

Kesan sampingan jangka pendek radioterapi boleh termasuk

Kesan-kesan sampingan ini harus dilalui sebaik sahaja radioterapi selesai. Beritahu pasukan penjagaan anda jika kesan sampingan rawatan menjadi sangat menyusahkan. Rawatan tambahan sering tersedia untuk membantu anda mengatasi kesan sampingan dengan lebih baik.

Kesan sampingan jangka panjang radioterapi boleh termasuk

Sekiranya anda ingin mempunyai anak-anak, mungkin untuk menyimpan sampel sperma atau telur anda sebelum rawatan bermula supaya ia dapat digunakan dalam rawatan kesuburan di masa depan.

Ingin tahu lagi?

Ada tiga cara kemoterapi yang boleh digunakan untuk merawat kanser usus

Kemoterapi untuk kanser usus biasanya melibatkan pengambilan ubat-ubatan yang membunuh sel-sel kanser. Mereka boleh diberikan sebagai tablet (kemoterapi oral), melalui titisan dalam lengan anda (kemoterapi intravena), atau sebagai gabungan kedua-duanya.

Rawatan diberikan dalam kursus (kitaran) yang setiap dua hingga tiga minggu, bergantung kepada peringkat atau gred kanser anda.

Satu sesi kemoterapi intravena boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Kebanyakan orang yang mempunyai kemoterapi oral mengambil tablet selama dua minggu sebelum berehat dari rawatan untuk seminggu lagi.

Satu kursus kemoterapi boleh berlangsung sehingga enam bulan, bergantung pada seberapa baik anda bertindak balas terhadap rawatan. Dalam sesetengah kes, ia boleh diberikan dalam dos yang lebih kecil dalam tempoh masa yang lebih lama (kemoterapi penyelenggaraan).

Kesan sampingan kemoterapi boleh termasuk

Kesan sampingan ini perlahan-lahan akan berlalu sebaik sahaja rawatan anda selesai. Ia biasanya mengambil masa beberapa bulan untuk rambut anda tumbuh semula jika anda mengalami keguguran rambut.

Kemoterapi juga boleh melemahkan sistem imun anda, menjadikan anda lebih terdedah kepada jangkitan.

Maklumkan pasukan penjagaan anda atau GP secepat mungkin jika anda mengalami tanda jangkitan yang mungkin, termasuk suhu tinggi (demam) atau perasaan yang mendadak secara umum tidak sihat.

Ubat-ubatan yang digunakan dalam kemoterapi boleh menyebabkan kerosakan sementara kepada sperma lelaki dan telur wanita. Ini bermakna bahawa bagi wanita yang hamil atau lelaki yang mempunyai anak, ada risiko kesihatan bayi yang belum lahir.

Oleh itu disyorkan anda menggunakan kaedah kontrasepsi yang boleh dipercayai semasa menjalani rawatan kemoterapi dan untuk tempoh selepas rawatan anda selesai.

Ingin tahu lagi?

Rawatan biologi, termasuk cetuximab, bevacizumab dan panitumumab, adalah sejenis ubat baru yang juga dikenali sebagai antibodi monoklonal.

Antibodi monoklonal adalah antibodi yang telah dihasilkan secara genetik di makmal. Mereka mensasarkan protein khas yang terdapat pada permukaan sel kanser, yang dikenali sebagai reseptor faktor pertumbuhan epidermis (EGFR).

Apabila EGFRs membantu kanser tumbuh, mensasarkan protein ini dapat membantu mengecutkan tumor, dan memperbaiki kesan dan kemoterapi.

Oleh itu, rawatan biologi biasanya digunakan dalam kombinasi dengan kemoterapi apabila kanser telah tersebar di luar usus (kanser usus metastatik).

Rawatan ini tidak tersedia untuk semua orang yang mempunyai kanser usus. Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE) mempunyai kriteria khusus yang perlu dipenuhi sebelum ini boleh ditetapkan.

Cetuximab hanya tersedia pada masa itu

Cetuximab, bevacizumab dan panitumumab boleh didapati melalui skim kerajaan yang dikenali sebagai Dana Dadah Kanser. Semua ubat-ubatan ini juga boleh didapati secara persendirian, tetapi sangat mahal.

Ingin tahu lagi?

Kumpulan pentauliahan klinikal (CCGs) adalah badan yang menganjurkan penyampaian perkhidmatan di England. Mereka memainkan peranan penting dalam mencapai hasil kesihatan yang baik untuk penduduk yang mereka berkhidmat.

Anda kini boleh menyemak bagaimana CCG tempatan anda membandingkan untuk kelangsungan hidup kanser usus (PDF, 900kb).

Ketahui cara untuk berurusan dengan diagnosis kanser dan di mana untuk mencari sokongan, dan menonton video tentang pengalaman seorang lelaki

Kemoterapi adalah rawatan untuk kanser di mana ubat digunakan untuk membunuh sel-sel kanser. Ketahui lebih lanjut mengenai kesannya

02/09 /

02/09 /