Kanser tiroid – Rawatan

Jika anda didiagnosis dengan kanser tiroid, anda akan diberikan pasukan penjagaan, yang akan merancang pelan rawatan untuk anda.

Pelan rawatan yang disyorkan akan bergantung kepada jenis dan gred kanser anda, dan sama ada pasukan penjagaan anda berfikir bahawa penawar lengkap boleh dicapai secara realistik.

Semua hospital mempunyai pelbagai disiplin (MDTs) yang merawat kanser tiroid. MDT terdiri daripada beberapa pakar yang berbeza, dan mungkin termasuk

Pasukan rawatan kanser

Memutuskan kursus terbaik rawatan boleh menjadi sukar. Pasukan kanser anda akan membuat cadangan selepas mengkaji semula kes anda, tetapi keputusan muktamad akan menjadi milik anda.

Sebelum anda pergi ke hospital untuk membincangkan pilihan rawatan anda, anda mungkin mahu menulis senarai pertanyaan untuk bertanya kepada pakar. Sebagai contoh, anda mungkin ingin mengetahui apa kelebihan dan kekurangan rawatan tertentu.

Pelan rawatan anda

Rawatan yang disyorkan anda akan bergantung pada beberapa perkara, termasuk

Karsinoma tiroid yang paling banyak dibezakan – karsinoma papillary dan karsinoma folikel – dan beberapa karsinoma tiroid medullary mempunyai prospek yang baik untuk mencapai penawar.

Kanser tiroid yang berbeza dibezakan menggunakan kombinasi

Karsinoma tiroid medullari cenderung untuk menyebarkan lebih cepat daripada kanser tiroid yang dibezakan, jadi mungkin perlu mengeluarkan kelenjar tiroid dan mana-mana nodus limfa yang berdekatan.

Rawatan iodin radioterapi tidak berkesan untuk merawat kanser tiroid jenis ini.

Tahap 4 karsinoma tiroid medullary biasanya tidak dapat disembuhkan, tetapi ia mustahil untuk melambatkan perkembangan mereka dan mengawal apa-apa gejala yang berkaitan.

Dalam kebanyakan kes karsinoma tiroid anaplastik, ubat biasanya tidak boleh dicapai. Ini kerana ia biasanya merebak ke bahagian lain badan pada masa ia didiagnosis.

Thyroidectomy

Radioterapi dan kemoterapi boleh digunakan untuk melambatkan perkembangan karsinoma tiroid anaplastik dan membantu mengawal sebarang gejala.

Terapi hormon gantian

Tahap kalsium

Beberapa kes kanser tiroid yang dibezakan, karsinoma tiroid medulla dan karsinoma tiroid anaplastik boleh mendapat manfaat daripada jenis rawatan baru yang dikenali sebagai terapi yang disasarkan.

Ini adalah di mana ubat digunakan untuk menyasarkan sel-sel kanser secara langsung. Walau bagaimanapun, jenis rawatan yang sedang menjalani ujian klinikal dan tidak ditawarkan secara rutin pada.

Dalam hampir semua kes kanser tiroid, perlu menghapuskan beberapa kelenjar tiroid anda dalam prosedur yang disebut hemithyroidectomy, atau semua kelenjar thyroid (total thyroidectomy).

Keputusan ini akan dipengaruhi oleh

Pakar bedah anda perlu berbincang dengan anda jenis pembedahan yang diperlukan dan mengapa anda boleh membuat keputusan termaklum.

Sebuah thyroidectomy dijalankan di bawah anestetik umum dan biasanya mengambil masa kira-kira dua jam. Operasi ini akan meninggalkan parut kecil di leher anda, yang tidak sepatutnya sangat ketara. Dalam sebilangan kecil kes, ia boleh menyebabkan ketinggalan kekal.

Kebanyakan orang sudah cukup untuk meninggalkan hospital tiga hingga lima hari selepas pembedahan tiroid. Walau bagaimanapun, anda perlu berehat di rumah selama dua hingga tiga minggu dan elakkan sebarang aktiviti yang boleh menyebabkan tekanan pada leher anda, seperti mengangkat berat.

Seorang ahli pasukan penjagaan anda akan dapat menasihati anda tentang bila anda cukup sesuai untuk menyambung semula aktiviti normal dan kembali bekerja.

Rawatan iodin radioaktif

Jika sesetengah atau semua kelenjar tiroid anda dikeluarkan, ia tidak akan dapat menghasilkan hormon yang mengawal sistem metabolik anda.

Radioterapi luaran

Ini bermakna anda akan mengalami gejala tiroid yang tidak aktif (hypothyroidism), seperti keletihan (keletihan yang melampau), peningkatan berat badan dan kulit kering.

Kemoterapi

Untuk mengimbangi, anda perlu mengambil pil hormon gantian untuk sepanjang hayat anda.

Jika pembedahan anda akan diikuti dengan rawatan yodium radioaktif, kemungkinan anda akan diberi tablet hormon yang dipanggil triiodothyronine.

Selepas rawatan iodin radioaktif selesai, anda akan ditetapkan tablet hormon alternatif yang dipanggil thyroxine, yang kebanyakan orang hanya perlu mengambil sekali sehari.

Anda perlu menjalani ujian darah biasa untuk memeriksa anda menerima jumlah hormon yang tepat dan menentukan sama ada dos anda perlu diselaraskan.

Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mencapai dos optimum. Sehingga masa ini, anda mungkin mengalami gejala keletihan atau penambahan berat badan jika tahap hormon anda terlalu rendah.

Selain itu, jika tahap hormon anda terlalu tinggi, anda mungkin mengalami gejala seperti penurunan berat badan, hiperaktif atau cirit-birit. Anda tidak sepatutnya mengalami sebarang kesan sampingan sebaik sahaja dos yang betul telah dicapai.

Kadang-kadang, kelenjar parathryoid boleh terjejas semasa pembedahan. Kelenjar parathryoid terletak berdekatan dengan kelenjar tiroid dan membantu mengawal tahap kalsium dalam darah anda.

Sekiranya kelenjar parathryoid anda terjejas, paras kalsium anda mungkin berkurangan, yang boleh menyebabkan sensasi kesemutan di tangan, jari, bibir dan hidung anda.

Gejala-gejala ini harus dilaporkan kepada MDT atau GP anda kerana anda mungkin perlu mengambil suplemen kalsium. Kebanyakan orang hanya perlu mengambil tablet kalsium pendek kerana kelenjar parathryoid akan mula berfungsi semula dengan normal.

Selepas pembedahan tiroid, satu rawatan rawatan yodium radioaktif boleh disyorkan. Ini akan membantu memusnahkan sel-sel kanser yang tersisa di dalam badan anda dan mencegah kanser kembali.

Jika anda mengambil pil penggantian hormon tiroid, anda perlu berhenti mengambilnya selama dua hingga empat minggu sebelum menjalani rawatan yodium radioaktif. Ini kerana mereka boleh mengganggu keberkesanan rawatan yodium.

Sekiranya pengeluaran rawatan penggantian hormon anda bermasalah, anda mungkin diberi ubat yang dikenali sebagai hormon stimulasi tiroid manusia rekombinan (rhTSH). Ini diberikan sebagai suntikan pada dua hari berturut-turut.

MDT anda akan dapat menasihati anda mengenai sama ada atau tidak rhTSH sesuai untuk anda.

Rawatan iodin radioaktif melibatkan menelan iodin radioaktif dalam bentuk cecair atau kapsul. Radiasi dalam iodin bergerak ke leher anda melalui bekalan darah anda dan memusnahkan sel-sel kanser.

Kesan sampingan rawatan iodin radioaktif adalah tidak biasa, tetapi sebilangan kecil orang mungkin mengalami ketegangan, kesakitan atau bengkak di leher mereka dan mungkin merasa dibakar (hangat). Kesan-kesan sampingan ini biasanya lulus dalam masa 24 jam.

Selepas rawatan, anda mungkin mempunyai mulut kering dan perhatikan perubahan dalam citarasa anda. Gejala-gejala ini biasanya hilang selepas beberapa minggu atau bulan, walaupun mereka boleh kekal dalam sesetengah orang.

Anda perlu tinggal di hospital selama tiga hingga lima hari selepas prosedur itu kerana yodium akan membuat tubuh anda sedikit radioaktif. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda perlu tinggal di dalam bilik tunggal yang dilindungi oleh helaian helaian supaya kakitangan hospital tidak terdedah kepada radiasi.

Anda tidak akan dapat membuat pelawat pada masa ini dan kakitangan hospital akan terus menghubungi mereka dengan minimum.

Cecair badan anda, seperti air kencing, juga akan menjadi radioaktif sedikit selama tiga hingga lima hari selepas rawatan anda, jadi penting agar anda menghidupkan tandas setiap kali anda menggunakannya. Peluh anda akan menjadi radioaktif, jadi anda perlu mandi atau mandi setiap hari.

Anda akan dibenarkan pulang selepas tahap radioaktif dalam badan anda telah reda.

Semasa menjalani rawatan yodium radioaktif, anda perlu makan diet rendah yodium. Diet yang kaya dengan iodin boleh mengurangkan keberkesanan rawatan anda. Ia disyorkan bahawa anda

Anda harus makan banyak daging segar, buah segar dan sayuran, dan pasta dan nasi. Ini semua adalah rendah yodium.

Anda tidak perlu menjalani rawatan iodin radioaktif jika anda hamil atau jika ada peluang yang baik untuk anda. Rawatan itu boleh merosakkan bayi anda.

Beritahu ahli pasukan penjagaan anda jika anda tidak pasti sama ada anda mengandung. Apa-apa rawatan perlu ditangguhkan sehingga selepas kehamilan anda.

Anda mesti berhenti menyusu sebelum anda boleh dirawat dengan iodin radioaktif. Sekiranya mungkin, anda harus berhenti menyusu enam minggu sebelum rawatan.

Anda tidak sepatutnya menyambung semula penyusuan selepas rawatan untuk anak anda sekarang, tetapi anda boleh menyusui dengan selamat apa-apa bayi yang anda mungkin ada pada masa akan datang.

Penyusuan susu ibu juga tidak disyorkan semasa menerima rawatan yodium. Sekiranya anda menyusu, anda harus berhenti sekurang-kurangnya empat minggu (tetapi lebih baik lapan) sebelum memulakan rawatan yodium.

Terapi yang disasarkan

Anda juga tidak perlu menyusukan bayi anda. Walau bagaimanapun, selamat untuk menyusu jika anda mempunyai anak lain pada masa akan datang.

Anda harus menggunakan kaedah kontrasepsi yang boleh dipercayai sekurang-kurangnya enam bulan selepas menjalani rawatan iodin. Ini kerana ada risiko kecil yang mana anak yang mengandung pada masa ini dapat mengalami kecacatan kelahiran. Ini terpakai kepada lelaki dan wanita.

Ubat tidak berlesen

Rawatan iodin radioaktif tidak menjejaskan kesuburan wanita. Walau bagaimanapun, ada risiko kecil yang boleh menjejaskan kesuburan pada lelaki yang memerlukan beberapa sesi rawatan. Pasukan penjagaan anda akan dapat menasihati anda tentang tahap risiko dalam keadaan individu anda.

Sekiranya terdapat risiko yang ketara, anda akan menjadi tidak subur selepas menjalani rawatan iodin radioaktif, anda mungkin ingin mempertimbangkan supaya sperma atau telur anda dituai dan dibekukan supaya dapat digunakan untuk rawatan kesuburan pada masa akan datang.

Radioterapi luaran, di mana gelombang radioaktif disasarkan kepada bahagian-bahagian tubuh yang terjejas, biasanya hanya digunakan untuk merawat karsinoma tiroid yang lebih maju atau anaplastik.

Tempoh masa yang anda perlukan untuk radioterapi akan bergantung pada jenis kanser tiroid yang anda miliki dan perkembangannya.

Kesan sampingan radioterapi termasuk

Kesan-kesan sampingan ini perlu lulus dua hingga tiga minggu selepas kursus radioterapi anda selesai.

Kemoterapi biasanya hanya digunakan untuk merawat karsinoma tiroid anaplastik yang telah merebak ke bahagian lain badan anda.

Ia melibatkan mengambil ubat yang berkuasa yang membunuh sel-sel kanser. Ia jarang berjaya dalam mengubati kanser anaplastik, tetapi boleh melambatkan perkembangan dan membantu melegakan gejala.

Kesan sampingan kemoterapi termasuk

Sekiranya anda menerima kemoterapi, anda juga akan terdedah kepada jangkitan. Lihat doktor anda jika anda tiba-tiba berasa sakit atau suhu anda naik melebihi 38C (100.4F).

Beberapa terapi yang disasarkan sedang diuji dalam ujian klinikal untuk merawat kes-kes yang lebih maju

Dalam terapi yang disasarkan, ubat-ubatan khusus mensasarkan fungsi-fungsi biologi yang kanser perlu berkembang dan menyebar.

Oleh kerana penyelidikan sedang berjalan, beberapa ubat yang digunakan dalam rawatan ini tidak dilesenkan. Dalam keadaan yang luar biasa, pakar anda mungkin mencadangkan menggunakan ubat yang tidak berlesen. Mereka akan melakukan ini jika

Jika pakar anda mempertimbangkan untuk menetapkan ubat yang tidak berlesen, mereka akan memberitahu anda bahawa ia tidak berlesen dan akan membincangkan risiko dan manfaat yang mungkin dengan anda.

Keputusan mengenai sama ada untuk membiayai rawatan dengan ubat-ubatan yang digunakan dalam terapi yang disasarkan sering dibuat oleh kumpulan pentauliahan klinikal individu (CCGs).

Laman web Penyelidikan Kanser mempunyai lebih banyak maklumat mengenai terapi biologi untuk kanser tiroid.

Dokter kadang-kadang akan menetapkan ubat untuk kegunaan ia tidak dilesenkan. Mereka hanya akan melakukan ini jika mereka sanggup mengambil tanggungjawab peribadi untuk kegunaan lesen tanpa rawatan.

Kumpulan pensyarah klinikal tempatan anda (CCG) mungkin perlu terlibat untuk memutuskan sama ada untuk menyokong keputusan doktor anda dan membayar ubat dari anggaran mereka.

Baca lebih lanjut mengenai pelesenan rawatan dan dapatkan CCG tempatan anda.

Skim Kad Kuning, yang dikendalikan oleh Badan Pengatur Produk Perubatan dan Penjagaan Kesihatan (MHRA), membolehkan anda melaporkan kesan sampingan yang disyaki dari jenis ubat yang anda ambil

30/09 /

30/09 /

Kemoterapi adalah rawatan untuk kanser di mana ubat digunakan untuk membunuh sel-sel kanser. Ketahui lebih lanjut mengenai kesannya

Radioterapi menggunakan dos terkawal radiasi tenaga tinggi untuk memusnahkan sel kanser

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda