Kanser serviks – Komplikasi

Komplikasi kanser serviks boleh berlaku sebagai kesan sampingan rawatan atau akibat kanser pangkal rahim.

Jika ovari anda dibuang melalui pembedahan atau rosak semasa rawatan dengan radioterapi, ia akan mencetuskan menopaus awal (jika anda belum memilikinya). Kebanyakan wanita mengalami menopaus pada awal tahun lima puluhan.

Menopaus disebabkan apabila ovari anda berhenti menghasilkan hormon estrogen dan progesteron. Ini membawa kepada gejala berikut

Kesan sampingan

Gejala-gejala ini boleh dilepaskan dengan mengambil ubat-ubatan yang merangsang pengeluaran estrogen dan progesteron. Rawatan ini dikenali sebagai terapi penggantian hormon (HRT).

Radioterapi untuk merawat kanser serviks sering boleh menyebabkan vagina menjadi lebih sempit, yang boleh membuat hubungan seks menyakitkan atau sukar.

Kanser serviks maju

Terdapat dua pilihan rawatan utama jika anda mempunyai vagina yang sempit. Yang pertama adalah menggunakan krim hormon ke vagina anda. Ini harus meningkatkan kelembapan dalam vagina dan membuat hubungan seks lebih mudah.

Yang kedua ialah menggunakan alat pemutar vagina, yang merupakan alat berbentuk tampon yang terbuat dari plastik. Anda memasukkannya ke dalam vagina anda dan direka untuk membantu menjadikannya lebih lembut. Ia biasanya disyorkan bahawa anda memasukkan dilator selama 5 hingga 10 minit pada satu masa secara teratur pada siang hari selama 6 hingga 12 bulan.

Ramai wanita mendapati membincangkan penggunaan pemutar vagina memalukan, tetapi ia adalah satu rawatan standard dan dikenali dengan baik untuk menyempitkan vagina. Jururawat kanser pakar atau ahli radioterapi di jabatan radioterapi sepatutnya dapat memberi anda lebih banyak maklumat dan nasihat.

Anda mungkin mendapati bahawa lebih banyak kali anda melakukan hubungan seks, semakin kurang menyakitkannya. Bagaimanapun, mungkin beberapa bulan sebelum anda berasa emosional bersedia untuk bersahabat dengan pasangan seksual.

Laman web Sokongan Kanker Macmillan mempunyai lebih banyak maklumat mengenai seksualiti dan kanser.

Sekiranya nodus limfa di pelvis anda dikeluarkan, kadang-kadang boleh mengganggu kerja biasa sistem limfa anda.

Salah satu fungsi sistem limfa adalah mengalirkan cecair yang berlebihan dari tisu badan. Gangguan pada proses ini boleh membawa kepada pembentukan cecair dalam tisu yang dikenali sebagai limfoedema. Ini boleh menyebabkan bahagian badan tertentu menjadi bengkak – biasanya kaki, dalam kes-kes kanser serviks.

Penjagaan paliatif

Terdapat latihan dan teknik urut yang boleh mengurangkan bengkak. Memakai pembalut yang direka khas dan pakaian pemampatan juga boleh membantu.

Baca lebih lanjut mengenai merawat limfoedema.

Impak emosi hidup dengan kanser serviks boleh menjadi penting. Ramai orang melaporkan mengalami kesan “rollercoaster”.

Sebagai contoh, anda mungkin berasa rendah apabila anda menerima diagnosis, tetapi berasa lebih baik apabila penyingkiran kanser telah disahkan. Anda kemudian boleh berasa lagi apabila anda cuba untuk memahami dengan kesan selepas rawatan anda.

Gangguan emosi seperti ini kadang-kadang boleh mencetuskan kemurungan. Tanda-tanda kemurungan yang biasa termasuk rasa sedih, tidak berkesudahan dan kehilangan minat terhadap perkara-perkara yang pernah anda nikmati.

Hubungi doktor anda jika anda rasa anda mungkin tertekan. Terdapat pelbagai rawatan yang berkesan, termasuk ubat antidepresan dan terapi bercakap, seperti terapi perilaku kognitif (CBT).

Anda mungkin juga mendapati Amanah Kanser Serviks Jo yang berguna. Ia adalah satu-satunya amal di UK yang ditujukan kepada wanita yang terkena kanser serviks.

Kumpulan sokongan kanser tempatan juga boleh didapati di kawasan anda untuk wanita yang terkena kanser. Jururawat kanser pakar anda harus dapat memberikan butiran perhubungan.

Baca lebih lanjut mengenai mengatasi kanser.

Beberapa komplikasi yang boleh berlaku dalam kanser serviks maju dibincangkan di bawah.

Sekiranya kanser merebak ke ujung saraf anda, tulang atau otot, ia boleh menyebabkan kesakitan yang teruk.

Beberapa ubat penahan sakit yang berkesan biasanya boleh digunakan untuk mengawal rasa sakit. Bergantung kepada tahap kesakitan, mereka boleh terdiri daripada ubat anti-radang paracetamol dan bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen, kepada ubat penahan sakit berasaskan candu yang lebih kuat, seperti codeine dan morfin.

Beritahu pasukan penjagaan anda jika ubat penghilang rasa sakit yang diresepkan tidak berkesan dalam mengurangkan kesakitan anda. Anda mungkin perlu diberi ubat yang lebih kuat. Kursus radioterapi yang singkat mungkin juga berkesan dalam mengawal rasa sakit.

Jururawat Macmillan, yang bekerja sama di hospital dan di komuniti, juga boleh memberikan nasihat pakar mengenai bantuan sakit.

Buah pinggang anda mengeluarkan bahan buangan dari darah anda. Sisa ini dikeluarkan dari badan anda dalam air kencing melalui tiub yang dipanggil ureters. Fungsi buah pinggang boleh dipantau oleh ujian darah mudah yang dipanggil tahap serum kreatinin.

Dalam sesetengah kes kanser serviks maju, tumor kanser boleh menekan terhadap ureter, menghalang aliran air kencing dari buah pinggang. Pembentukan air kencing di dalam buah pinggang dikenali sebagai hidronephrosis dan boleh menyebabkan buah pinggang menjadi bengkak dan menghulurkan.

Kes-kes hidronephrosis yang teruk boleh menyebabkan buah pinggang menjadi parut, yang boleh menyebabkan kehilangan sebahagian besar atau semua fungsi ginjal. Ini dikenali sebagai kegagalan buah pinggang.

Kegagalan buah pinggang boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk

Pilihan rawatan untuk kegagalan buah pinggang yang dikaitkan dengan kanser serviks termasuk menyiram air kencing keluar dari buah pinggang menggunakan tiub yang dimasukkan melalui kulit dan ke dalam setiap buah pinggang (nephrostomy perkutaneus). Pilihan lain adalah meluaskan kencing dengan meletakkan tiub logam kecil yang disebut stent di dalamnya.

Seperti jenis kanser lain, kanser serviks boleh membuat darah “lengket” dan lebih mudah membentuk pembekuan darah. Selimut katil selepas pembedahan dan kemoterapi juga boleh meningkatkan risiko membengkak.

Tumor besar boleh menekan pada urat di panggul, yang melambatkan aliran darah dan boleh menyebabkan bekuan darah berkembang di kaki.

Gejala pembekuan darah di kaki anda termasuk

Kebimbangan utama dalam kes ini adalah bahawa bekuan darah dari vena kaki akan bergerak ke paru-paru dan menghalang bekalan darah. Ini dikenali sebagai embolisme pulmonari dan boleh membawa maut.

Gumpalan darah di kaki biasanya dirawat menggunakan gabungan ubat penipisan darah, seperti heparin atau warfarin, dan pakaian mampatan yang direka untuk membantu menggalakkan aliran darah melalui anggota badan.

Baca lebih lanjut mengenai merawat trombosis urat mendalam.

Jika kanser merebak ke dalam vagina, usus atau pundi kencing, ia boleh menyebabkan kerosakan yang ketara, menyebabkan pendarahan. Perdarahan boleh berlaku di dalam faraj atau rektum (laluan belakang), atau anda mungkin menyebarkan darah apabila anda buang air kecil.

Pendarahan kecil sering boleh dirawat menggunakan ubat yang dipanggil asid tranexamic, yang menggalakkan darah membeku dan menghentikan pendarahan. Radioterapi juga boleh menjadi sangat berkesan dalam mengawal pendarahan yang disebabkan oleh kanser.

Pendarahan utama boleh dirawat secara sementara oleh pembungkus vagina (menggunakan kain kasa untuk membendung pendarahan) dan kemudian dengan pembedahan, radioterapi atau dengan memotong bekalan darah ke serviks.

Fistula adalah komplikasi yang tidak biasa tetapi menyakitkan yang berlaku di sekitar 1 dalam 50 kes kanser serviks maju.

Fistula adalah saluran yang tidak normal yang berkembang di antara dua bahagian badan. Dalam kebanyakan kes yang melibatkan kanser serviks, fistula berkembang di antara pundi kencing dan vagina. Ini boleh menyebabkan berlakunya cecair yang berterusan dari faraj. Fistula kadang-kadang boleh membesar antara faraj dan rektum.

Pembedahan biasanya diperlukan untuk membaiki fistula, walaupun selalunya tidak mungkin pada wanita dengan kanser serviks maju, kerana mereka biasanya terlalu lemah untuk menahan kesan pembedahan.

Dalam kes sedemikian, rawatan sering melibatkan penggunaan ubat, krim dan losyen untuk mengurangkan jumlah pelepasan dan melindungi vagina dan tisu sekeliling dari kerosakan dan kerengsaan.

Satu lagi perkara yang tidak biasa, tetapi menyakitkan, komplikasi kanser serviks canggih adalah pelepasan yang tidak menyenangkan dari vagina anda.

Pelepasan boleh berlaku untuk beberapa sebab, seperti pecahan tisu, kebocoran pundi kencing atau kandungan usus keluar dari vagina, atau jangkitan bakteria pada vagina.

Pilihan rawatan untuk pelepasan vagina termasuk gel antibakteria yang dipanggil metronidazole dan memakai pakaian yang mengandungi arang. Arang adalah sebatian kimia yang sangat berkesan dalam menyerap bau yang tidak menyenangkan.

Jika doktor anda tidak dapat berbuat apa-apa untuk merawat kanser anda, penjagaan anda akan memberi tumpuan kepada mengawal gejala anda dan membantu anda untuk berasa selesa. Ini dipanggil penjagaan paliatif.

Penjagaan paliatif juga termasuk sokongan psikologi, sosial dan rohani untuk anda dan keluarga atau penjaga anda.

Terdapat pilihan yang berbeza untuk penjagaan terminal di peringkat akhir kanser. Anda mungkin ingin memikirkan sama ada anda ingin dijaga di hospital, di hospis atau di rumah, dan membincangkan isu-isu ini dengan doktor anda. Sesetengah organisasi yang memberi penjagaan kepada orang yang mempunyai kanser termasuk

30/04 /

30/04 /

Johanna mempunyai menopaus awal akibat kegagalan ovari pramatang pada usia 17 tahun

Sebuah wawasan tentang emosi memberi kesan kepada kita, dan bagaimana untuk menangani mereka apabila kehidupan menjadi sukar

Ketahui apa yang terlibat dalam penghujung hayat dan penjagaan paliatif, ditambah pula di mana anda boleh mendapatkannya, dan mengatasi masalah kewangan