Kanser pundi kencing – Komplikasi

Diagnosis kanser pundi kencing, dan beberapa rawatan untuk keadaan ini, boleh memberi impak besar kepada kehidupan anda.

Impak emosi hidup dengan kanser pundi kencing boleh menjadi besar. Ramai orang melaporkan mengalami kesan “rollercoaster”. Sebagai contoh, anda mungkin merasa kurang menerima diagnosis, apabila kanser dikeluarkan, dan turun lagi apabila anda cuba untuk mendapatkan terma dengan kesan selepas rawatan anda.

Gangguan emosi seperti ini kadang-kadang boleh menyebabkan perasaan depresi. Tanda-tanda bahawa anda mungkin tertekan termasuk

Impak emosi

Hubungi nasihat doktor anda jika anda fikir anda mungkin tertekan. Terdapat pelbagai rawatan yang agak berjaya untuk kemurungan, termasuk ubat dan terapi antidepresan seperti terapi perilaku kognitif (CBT).

Baca lebih lanjut mengenai mengatasi kanser.

Lencongan kencing

Sekiranya pundi kencing anda dikeluarkan, satu cara alternatif untuk mengeluarkan air kencing di dalam badan anda akan dibuat semasa operasi. Ini dipanggil pengaliran air kencing.

Terdapat pelbagai jenis pengaliran kencing, yang diterangkan di bawah. Dalam sesetengah kes, anda mungkin boleh membuat pilihan berdasarkan keutamaan peribadi anda. Walau bagaimanapun, pilihan rawatan tertentu tidak sesuai untuk semua orang.

Pasukan multidisiplin anda (MDT) boleh memberikan maklumat mengenai pilihan yang paling sesuai untuk anda.

Urostomy dilakukan semasa cystectomy radikal. Bahagian kecil usus kecil dikeluarkan dan disambungkan ke ureter anda (kedua-dua tiub yang biasanya membawa air kencing keluar dari buah pinggang).

Pakar bedah kemudian mencipta lubang kecil di permukaan abdomen dan ujung terbuka usus yang dikeluarkan diletakkan di dalam lubang ini, mewujudkan pembukaan yang dikenali sebagai stoma.

Beg kalis air khas diletakkan di atas stoma untuk mengumpul air kencing. Jururawat stoma akan mengajar anda bagaimana untuk menjaga stoma anda, dan bagaimana dan bila untuk menukar beg.

Persatuan Urostomy adalah badan amal yang berpangkalan di UK yang menyediakan maklumat dan bantuan kepada orang-orang yang baru-baru ini telah, atau akan mempunyai, urostomi.

Masalah seksual

Pengaliran kencing benua mirip dengan urostomy, tetapi tanpa beg luaran. Sebaliknya, satu bahagian usus anda digunakan untuk membuat kantung di dalam badan anda yang menyimpan urin.

Ureter dihubungkan ke kantung dan kantung disambungkan ke pembukaan di dinding abdomen. Injap dalam pembukaan (stoma) menghalang pembuangan air kencing.

Pau itu dikosongkan menggunakan tiub yang fleksibel dan tipis (kateter). Kebanyakan orang perlu mengosongkan kantung mereka kira-kira empat atau lima kali sehari.

Dalam sesetengah keadaan, mungkin mungkin untuk membuat pundi kencing baru, yang dikenali sebagai neobladder. Ini melibatkan membuang seksyen usus anda dan membina semula ke dalam belon seperti belon, sebelum menyambungkannya ke uretra anda (tiub yang membawa air kencing keluar dari badan) pada satu hujung dan ureteri anda di hujung yang lain. Walau bagaimanapun, pembinaan semula pundi kencing tidak sesuai untuk semua orang.

Anda akan diajar bagaimana untuk mengosongkan neobladder anda dengan melegakan otot-otot di pelvis anda, sambil mengetatkan otot-otot di perut anda pada masa yang sama.

Neobladder anda tidak akan mengandungi jenis ujung saraf yang sama sebagai pundi kencing yang sebenar, jadi anda tidak akan mendapat sensasi tersendiri yang memberitahu anda untuk melepaskan air kencing. Sesetengah orang mengalami perasaan kenyang di dalam perut mereka, sementara yang lain melaporkan mereka berasa seperti mereka perlu lulus angin.

Kerana kehilangan fungsi saraf normal, kebanyakan orang yang mempunyai neobladder mengalami beberapa kejadian ketidaksinian kencing, yang biasanya berlaku pada waktu malam, semasa mereka sedang tidur.

Anda mungkin mendapati ia berguna untuk mengosongkan neobladder anda pada waktu yang ditetapkan pada waktu siang, termasuk sebelum anda tidur, untuk membantu mengelakkan inkontinensia.

Guy dan St Thomas ‘Trust Foundation mempunyai lebih banyak maklumat dan nasihat mengenai rawatan untuk kanser pundi kencing.

Hubungi MDT anda jika anda kehilangan keupayaan untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi selepas cystectomy radikal. Anda mungkin boleh dirawat dengan sejenis ubat yang dikenali sebagai phosphodiesterase type 5 inhibitors (PDE5). PDE5 berfungsi dengan meningkatkan bekalan darah ke zakar anda.

PDE5 kadang-kadang digabungkan dengan peranti yang dipanggil pam vakum, yang terdiri daripada silinder yang disambungkan ke pam. Zakar diletakkan di dalam silinder dan udara dipam keluar. Ini mewujudkan vakum yang menyebabkan darah mengalir ke dalam zakar. Cincin getah kemudian diletakkan di sekitar pangkal zakar, yang membolehkan ereksi dikekalkan selama sekitar 30 minit.

Baca lebih lanjut mengenai merawat disfungsi erektil.

Kedua-dua radioterapi dan cystectomy boleh menyebabkan vagina wanita menjadi lebih pendek dan sempit, yang boleh menyebabkan seks penetrative menyakitkan atau sukar.

Terdapat dua pilihan rawatan utama yang tersedia jika anda mempunyai vagina yang sempit. Yang pertama adalah untuk memohon krim hormon ke kawasan itu, yang sepatutnya membantu meningkatkan kelembapan di dalam vagina anda.

Yang kedua adalah dengan menggunakan pencawang vagina. Ini adalah alat berbentuk kerucut plastik dari pelbagai saiz yang dirancang untuk perlahan-lahan meregangkan vagina anda dan menjadikannya lebih lembut.

Ia biasanya disyorkan bahawa anda menggunakan dilators untuk tempoh 5 hingga 10 minit setiap hari, bermula dengan dilator yang sesuai dengan yang paling mudah pertama dan secara beransur-ansur meningkatkan saiz, kerana vagina anda terbentang selama beberapa minggu berikut.

Ramai wanita mendapati ini satu isu yang memalukan untuk membincangkan, tetapi penggunaan dilator adalah rawatan yang diiktiraf dengan baik untuk menyempitkan vagina. Jururawat kanser pakar anda harus dapat memberi lebih banyak maklumat dan nasihat.

Anda mungkin mendapati bahawa lebih kerap anda mempunyai seks yang menembusi, semakin kurang menyakitkan. Bagaimanapun, mungkin beberapa bulan sebelum anda berasa emosional bersedia untuk bersahabat dengan pasangan seksual.

Laman web Sokongan Kanker Macmillan mempunyai beberapa maklumat yang sangat baik dan video mengenai kanser dan seksualiti.

11/05 /

11/05 /

Sekiranya anda melihat darah dalam kencing anda, walaupun ia ‘hanya sekali’, beritahu doktor anda. Hubungi doktor hari ini

Panduan untuk mengatasi masalah inkontinensia, dengan nasihat perjalanan, seks, penjagaan kulit, kebersihan dan kesejahteraan emosi