Kanser payudara pada lelaki – kisah John

Apabila John mendapati benjolan di dadanya, dia tidak tahu ia adalah tanda kanser. Dia menceritakan kisahnya.

Saya dan isteri saya agak bimbang apabila kami mendapati benjolan di payudara saya, jadi kami pergi ke doktor. Dia berkata ia mungkin tisu parut yang disebabkan oleh sukan sentuhan (saya telah membuat banyak judo pada masa lalu).

Sekitar masa itu, saya juga menyedari bahawa puting saya telah terbalik. Ia tidak bimbang saya – saya fikir ia adalah sesuatu yang berlaku apabila anda berumur lebih tua dan berat badan berlebihan.

Beberapa tahun kemudian, isteri saya membaca bahawa puting terbalik boleh menjadi tanda kanser payudara. Kami menelefon sepupunya, yang mana seorang GP, dan dia memberitahu kami untuk mendapatkannya. Jadi kami kembali ke GP saya dan akhirnya saya mempunyai biopsi jarum. Yang menghairankan, ia menunjukkan bahawa saya mempunyai kanser payudara.

Perkara berlaku dengan cepat selepas itu. Minggu berikutnya, saya berada di hospital yang mempunyai mastektomi (pembuangan payudara). Walaupun pakar bedah menghilangkan payudara, mereka mendapati bahawa kelenjar limfa juga kanser, jadi mereka mengeluarkan beberapa dari mereka di bawah lengan saya. Operasi itu mudah dan hampir tidak menyakitkan selepas itu. Saya dibebaskan pada pagi Sabtu dan kembali bekerja pada hari Isnin.

Kemudian, beberapa bulan selepas operasi, saya memulakan kemoterapi. Ini adalah pembunuh sebenar. Ia membuat saya berasa malu sepanjang masa. Saya sangat marah dan berteriak pada semua orang. Saya mempunyai seminggu sekali, selama enam bulan, diikuti dengan kursus radioterapi.

Selepas radioterapi, mereka meletakkan saya pada ubat kanser payudara yang dipanggil Arimidex (anastrozole) selama lima tahun. Ia adalah rawatan yang sama untuk lelaki kerana ia adalah untuk wanita. Sendi dan otot saya sakit ketika saya menjalani ubat ini, tetapi kesan sampingan ini hilang selepas anda menamatkan kursus.

Saya tidak tahu apa yang menyebabkan kanser payu dara saya, walaupun saya pernah mendengarnya boleh menjadi keturunan, dan ibu saya yang lewat mempunyai kanser payudara. Saya sekarang juga dan hidup saya kembali normal.

Doktor membuang kanser saya tepat pada waktunya. Saya sangat bertuah. Saya tidak boleh menyalahkan. Semua kakitangan hebat. Walaupun saya menjalani kemoterapi dan menjadi marah dengan semua orang, mereka memahami dan tidak tersinggung.