Kanser mulut

Kanser mulut, juga dikenali sebagai kanser mulut, adalah di mana tumor berkembang pada permukaan lidah, mulut, bibir atau gusi.

Tumor juga boleh berlaku di dalam kelenjar air liur, tonsil dan pharynx (bahagian tekak dari mulut anda ke tenggorokan anda) tetapi ini kurang biasa.

Gejala kanser mulut termasuk

Lihat doktor anda jika gejala-gejala ini tidak sembuh dalam masa tiga minggu, terutamanya jika anda seorang peminum berat atau perokok.

Kanser yang terbentuk di dalam atau di luar lapisan badan dipanggil karsinoma dan jenis kanser ini dikategorikan oleh jenis sel kanser bermula.

Karsinoma sel kuman adalah jenis kanser mulut yang paling biasa, iaitu sembilan daripada 10 kes. Sel Squamous terdapat di banyak tempat di sekeliling badan, termasuk bahagian dalam mulut dan di bawah kulit.

Jenis kanser mulut

Jenis kanser mulut yang kurang biasa termasuk

Kanser mulut berlaku apabila ada masalah dengan kitar hayat sel normal, menyebabkan mereka tumbuh dan mengeluarkan semula tanpa kawalan.

Faktor risiko untuk kanser mulut termasuk:

Baca lebih lanjut mengenai penyebab kanser mulut.

Kanser mulut adalah jenis kanser yang tidak biasa, yang menyumbang satu daripada 50 kes kanser.

Di kebanyakan bahagian dunia, hanya lebih daripada 6,767 kes baru kanser mulut didiagnosis (data dipercayai terkini).

Apa yang menyebabkan kanser mulut?

Kebanyakan kes kanser mulut mula berkembang pada orang dewasa yang berusia antara 50-74 tahun.

Kanser mulut boleh berlaku pada orang dewasa yang lebih muda, tetapi ia menganggap bahawa jangkitan HPV mungkin bertanggungjawab terhadap kebanyakan kes yang berlaku pada orang yang lebih muda.

Kanser mulut adalah lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Ini dianggap disebabkan oleh fakta bahawa, secara purata, lelaki minum lebih banyak alkohol daripada wanita.

Terdapat tiga pilihan rawatan utama untuk kanser mulut. Mereka adalah

Siapa yang terkena kanser mulut?

Rawatan ini sering digunakan dalam kombinasi. Sebagai contoh, kursus radioterapi dan kemoterapi boleh diberikan selepas pembedahan membantu mencegah kanser kembali.

Baca lebih lanjut mengenai merawat kanser mulut.

Kedua-dua pembedahan dan radioterapi boleh membuat bercakap dan menelan yang sukar (disfagia).

Mengubati kanser mulut

Dysphagia boleh menjadi masalah yang serius. Sekiranya makanan kecil memasuki saluran pernafasan anda dan dimasukkan ke dalam paru-paru anda, ia boleh mencetuskan jangkitan dada, yang dikenali sebagai pneumonia aspirasi.

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi kanser mulut.

Tiga cara yang paling berkesan untuk mencegah kanser mulut daripada membangunkan – atau mencegah penyembuhan semula selepas rawatan yang berjaya – adalah

Ia juga penting bahawa anda mempunyai pemeriksaan pergigian yang teratur kerana doktor gigi sering dapat melihat peringkat awal kanser mulut.

Jika kanser mulut didiagnosis lebih awal, penyembuhan lengkap sering dilakukan dengan menggunakan kombinasi radioterapi, kemoterapi dan pembedahan.

Tinjauan untuk kanser mulut boleh berbeza-beza bergantung pada bahagian mulut mana yang terjejas dan sama ada ia telah menyebar dari mulut menjadi tisu sekeliling. Pandangan lebih baik jika kanser didiagnosis lebih awal.

Komplikasi kanser mulut

Secara keseluruhan, kira-kira 40% orang yang menghidap kanser yang menjejaskan mulut dan pharyx akan hidup sekurang-kurangnya lima tahun selepas diagnosis mereka dan ramai orang hidup lebih lama. Walau bagaimanapun, tinjauan adalah lebih baik untuk kanser yang menjejaskan bahagian tertentu mulut, seperti bibir, lidah atau rongga mulut.

Kanser mulut adalah sejenis kanser yang terdapat di bawah istilah payudara ‘kanser kepala dan leher’. Lain-lain jenis kanser kepala dan leher termasuk

Mengurangkan risiko

05/06 /

05/06 /

Maklumat tentang hidup dengan kanser, termasuk rawatan, sokongan dan pengalaman peribadi kanser yang berlainan

Pelakon Michael Douglas difahamkan telah berkata kanser kerongkongnya baru-baru ini disebabkan oleh seks oral. Kami melihat di belakang tajuk utama

Outlook

Kanser kepala dan leher