Kanser kulit (bukan melanoma) – Rawatan

Pembedahan adalah rawatan utama untuk kanser kulit bukan melanoma, walaupun ia bergantung kepada keadaan individu anda.

Secara keseluruhan, rawatan berjaya untuk lebih daripada 90% orang yang mempunyai kanser kulit bukan melanoma.

Orang yang mempunyai kanser perlu dijaga oleh sekumpulan pakar yang sering kali merangkumi ahli dermatologi, pakar bedah plastik, pakar onkologi (pakar radioterapi dan kemoterapi), ahli patologi dan jururawat pakar.

Pengasingan pembedahan

Jika anda mempunyai kanser kulit bukan melanoma, anda mungkin melihat beberapa (atau semua) profesional ini sebagai sebahagian daripada rawatan anda.

Apabila memutuskan rawatan apa yang terbaik untuk anda, doktor anda akan mempertimbangkan

Kaji selidik dan elektrokaut

Pasukan kanser anda akan mengesyorkan apa yang mereka fikir adalah pilihan rawatan yang terbaik, tetapi keputusan muktamad akan menjadi milik anda.

Sebelum melawat hospital untuk membincangkan pilihan rawatan anda, anda mungkin mendapati ia berguna untuk menulis senarai pertanyaan yang anda ingin bertanya kepada pakar. Sebagai contoh, anda mungkin ingin mengetahui apa kelebihan dan kekurangan rawatan tertentu.

Institut Kesihatan dan Kecemerlangan Institut Kebangsaan (NICE) telah menghasilkan garis panduan penjagaan kesihatan mengenai perkhidmatan kanser kulit. Cadangan utama NICE ini mengenai bagaimana, sepanjang tahun yang akan datang, orang yang mempunyai kanser kulit atau melanoma perlu dirawat.

Ingin tahu lagi?

Pengasingan pembedahan adalah satu operasi untuk memotong kanser bersama-sama dengan tisu sihat di sekeliling untuk memastikan kanser dikeluarkan sepenuhnya.

Ia boleh dilakukan dalam kombinasi dengan graft kulit, jika ia mungkin meninggalkan parut yang besar. Kerosakan kulit melibatkan membuang tampalan kulit yang sihat, biasanya dari bahagian badan anda di mana sebarang parut tidak dapat dilihat, seperti punggung anda. Ia kemudian dihubungkan, atau dicantumkan, ke kawasan yang terjejas.

Dalam banyak kes, operasi ini sudah cukup untuk menyembuhkan kanser kulit.

Cryotherapy

Curettage dan electrocautery adalah teknik yang sama untuk pembedahan pembedahan, tetapi hanya sesuai untuk kes di mana kansernya agak kecil.

Pembedahan mikrograf Mohs

Kemoterapi

Pakar bedah itu akan menggunakan pisau berbentuk sendok kecil untuk mengeluarkan kanser dan jarum elektrik untuk mengeluarkan kulit di sekeliling luka. Prosedur ini mungkin perlu diulang dua atau tiga kali untuk memastikan kanser dikeluarkan sepenuhnya.

Cryotherapy menggunakan rawatan sejuk untuk memusnahkan kanser. Ia kadang-kadang digunakan untuk kanser kulit bukan melanoma pada peringkat awal mereka. Nitrogen cecair digunakan untuk membekukan kanser, dan ini menyebabkan kawasan menjadi tusukan.

Selepas kira-kira sebulan, kudis yang mengandungi kanser akan jatuh kulit anda. Cryotherapy mungkin meninggalkan parut putih kecil pada kulit anda.

Pembedahan mikrograf Mohs (MMS) digunakan untuk merawat kanser kulit bukan melanoma apabila

Ini melibatkan membuang sedikit tumor sedikit demi sedikit, serta kawasan kulit yang mengelilinginya. Ini mengurangkan pengurangan tisu yang sihat dan mengurangkan parut.

Setiap kali tisu dikeluarkan, ia akan diperiksa untuk kanser. Prosedur ini mungkin perlu diulang dua atau tiga kali untuk memastikan kanser dikeluarkan sepenuhnya.

Kemoterapi melibatkan penggunaan ubat-ubatan untuk membunuh sel kanser. Dalam kes kanser kulit bukan melanoma, kemoterapi hanya disyorkan apabila tumor terkandung dalam lapisan atas kulit.

Jenis kemoterapi ini melibatkan penggunaan krim yang mengandungi ubat membunuh kanser ke kawasan yang terjejas. Kerana hanya permukaan kulit yang terjejas, anda tidak akan mengalami kesan sampingan yang berkaitan dengan bentuk kemoterapi lain, seperti muntah atau keguguran rambut. Walau bagaimanapun, kulit anda mungkin berasa sakit selama beberapa minggu selepas itu.

Terapi fotodinamik (PDT)

Terapi fotodinamik (PDT) digunakan untuk merawat karsinoma sel basal, penyakit Bowen dan keratinos aktinik. Ia melibatkan penggunaan krim yang menjadikan kulit sangat sensitif terhadap cahaya.

Krim Imiquimod

Selepas krim telah digunakan, sumber cahaya yang kuat bersinar ke kawasan kulit yang terjejas, yang membunuh kanser. PDT boleh menyebabkan sensasi terbakar dan sekitar 2% orang yang menjalani rawatan ini akan ditinggalkan dengan beberapa parut yang cetek.

Radioterapi

Krim Imiquimod adalah rawatan untuk karsinoma sel basal dengan diameter kurang daripada 2cm (0.8 inci). Ia juga digunakan untuk merawat keratinos actinic. Imiquimod menggalakkan sistem imun anda untuk menyerang kanser pada kulit.

Kesan sampingan biasa imiquimod termasuk kemerahan, mengelupas atau mengelupas kulit dan gatal-gatal.

Kesan sampingan kurang biasa dan lebih serius imiquimod termasuk melepuh atau ulser kulit anda.

Basuh krim itu dan hubungi doktor anda jika lepuh kulit anda atau anda mengalami luka-luka selepas menggunakannya.

Radioterapi melibatkan penggunaan dos radiasi yang rendah untuk memusnahkan kanser. Tahap radiasi yang terlibat adalah sangat selamat. Walau bagaimanapun, kulit anda mungkin berasa sakit selama beberapa minggu selepas radioterapi.

Radioterapi kadang-kadang digunakan untuk merawat karsinoma sel sel dan squamous jika

Radioterapi kadang-kadang digunakan selepas pengasingan pembedahan untuk mengelakkan kanser datang kembali. Ini dipanggil radioterapi adjuvant.

Electrochemotherapy adalah rawatan yang mungkin untuk kanser kulit bukan melanoma. Ia boleh dipertimbangkan jika

Prosedur ini melibatkan pemberian intravena kemoterapi (terus ke dalam vena). Kemudian, denyutan elektrik yang kuat kemudian diarahkan kepada tumor menggunakan elektrod.

Pulsed elektrik ini membolehkan ubat untuk memasuki sel-sel tumor lebih berkesan dan menyebabkan lebih banyak kerosakan pada tumor. Prosedur ini biasanya dijalankan menggunakan anestetik umum (di mana anda sedang tidur) tetapi sesetengah orang mungkin dapat mempunyai anestetik tempatan (di mana anda terjaga tetapi kawasan itu mati).

Bergantung kepada berapa banyak tumor perlu dirawat, prosedurnya boleh mengambil masa sehingga satu jam untuk diselesaikan. Kesan sampingan utama adalah beberapa kesakitan di mana elektrod digunakan, yang boleh bertahan selama beberapa hari dan mungkin memerlukan ubat penahan sakit.

Ia biasanya mengambil masa sekitar enam minggu untuk keputusan muncul dan prosedur biasanya perlu diulang.

Pakar anda boleh memberi anda maklumat yang lebih terperinci mengenai pilihan rawatan ini.

Baca garis panduan NICE () mengenai Electrochemotherapy untuk metastasis pada kulit.

Ingin tahu lagi?

Pementasan digunakan untuk menggambarkan sejauh mana tumor (ketulan tisu kanker) telah menyebar. Tahap kanser anda akan membantu menentukan rawatan yang disarankan.

Untuk kanser kulit bukan melanoma, ini hanya berlaku untuk karsinoma sel skuamosa (SCC), kerana tiada sistem pementasan untuk karsinoma sel basal (BCC).

Baca tentang tahap kanser dan nilai kanser.

Bagaimana untuk menjaga keselamatan dari kerosakan matahari (termasuk dari sunbeds) dan mengurangkan risiko kanser kulit

Elektrokimia

Menyediakan kanser kulit