Kanser kulit (bukan melanoma) – Diagnosis

Diagnosis kanser kulit bukan melanoma biasanya akan bermula dengan lawatan ke doktor anda yang akan memeriksa kulit anda dan memutuskan sama ada anda memerlukan penilaian lanjut oleh pakar.

Sesetengah doktor mengambil gambar digital tumor yang disyaki supaya mereka boleh menghantar e-mel kepada pakar untuk penilaian.

Dalam, Institut Kesihatan Nasional dan Kecemerlangan Penjagaan (NICE) diterbitkan garis panduan untuk membantu GP mengenali tanda-tanda dan gejala kanser kulit dan merujuk orang untuk ujian yang betul dengan lebih cepat. Untuk mengetahui sama ada anda patut dirujuk untuk ujian lanjut untuk kanser kulit yang disyaki, baca garis panduan NICE mengenai Kanser yang Disyaki: Pengiktirafan dan Rujukan.

Biopsi

Jika kanser kulit disyaki, anda boleh dirujuk kepada pakar kulit (dermatologi) atau pakar bedah plastik pakar. Pakar harus dapat mengesahkan diagnosis dengan menjalankan pemeriksaan fizikal.

Walau bagaimanapun, mereka juga mungkin melakukan biopsi – prosedur pembedahan di mana samada bahagian atau semua tumor dikeluarkan dan dikaji di bawah mikroskop. Ini biasanya dilakukan di bawah anestetik tempatan, yang bermaksud anda akan terjaga, tetapi kawasan yang terjejas akan mati sehingga anda tidak akan merasa sakit.

Ujian lanjut

Ini membolehkan ahli kulit kulit atau pakar bedah plastik menentukan jenis kanser kulit yang anda ada dan sama ada terdapat kemungkinan kanser dapat merebak ke bahagian lain tubuh anda.

Kadangkala, kanser kulit dapat didiagnosis dan dirawat pada masa yang sama. Dengan kata lain, tumor boleh dikeluarkan dan diuji dan anda mungkin tidak memerlukan rawatan lanjut kerana kanser tidak mungkin tersebar.

Mungkin beberapa minggu sebelum anda menerima keputusan biopsi.

Jika anda mempunyai karsinoma sel basal (BCC), maka anda biasanya tidak akan memerlukan ujian lanjut, kerana kanser tidak mungkin menyebar.

Walau bagaimanapun, dalam kes-kes jarang karsinoma sel skuamosa, ujian lanjut mungkin diperlukan untuk memastikan kanser tidak merebak ke bahagian lain badan anda.

Ujian ini mungkin termasuk pemeriksaan fizikal nodus limfa anda (kelenjar yang terdapat di seluruh badan anda). Jika kanser telah merebak, ia boleh menyebabkan kelenjar anda membengkak.

Sekiranya ahli dermatologi atau pakar bedah plastik berpendapat terdapat risiko yang tinggi untuk menyebarkan kanser, mungkin perlu dilakukan biopsi pada nodus limfa. Ini dipanggil aspirasi jarum halus (FNA).

Semasa FNA, sel akan dibuang menggunakan jarum dan jarum suntikan agar dapat diperiksa. Mencari sel-sel kanser di dalam nodus limfa yang berdekatan akan mencadangkan karsinoma sel skuamosa mula menyebar ke bahagian lain badan anda.

Ketahui cara untuk berurusan dengan diagnosis kanser dan di mana untuk mencari sokongan, dan menonton video tentang pengalaman seorang lelaki