Kanser ginjal – Punca

Penyebab sebenar kanser buah pinggang tidak diketahui, tetapi terdapat faktor risiko yang dapat meningkatkan peluang untuk mengembangkan keadaan.

Tiga faktor risiko utama untuk kanser buah pinggang adalah

Obesiti adalah faktor risiko yang signifikan untuk kanser buah pinggang.

Obesiti

Satu kajian yang dijalankan oleh Penyelidikan Kanser mendapati bahawa kira-kira satu perempat kes kanser buah pinggang dikaitkan dengan kelebihan berat badan atau obesiti (25% kes di kalangan lelaki dan 22% di kalangan wanita).

Terdapat hubungan yang kuat antara indeks jisim badan (BMI) dan risiko mereka untuk mengembangkan kanser buah pinggang. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bagaimana BMI dikira, dan gunakan BMI anda menggunakan kalkulator berat badan yang sihat.

Merokok

Skor BMI 25 atau ke atas telah ditunjukkan untuk meningkatkan peluang seseorang untuk mengembangkan kanser buah pinggang. Mereka yang mempunyai skor BMI 30 atau lebih tinggi berada pada risiko yang sangat tinggi.

Ini mungkin kerana orang berlebihan berat badan atau gemuk, terutamanya wanita, mempunyai tahap hormon yang lebih tinggi yang dipanggil estrogen di dalam badan mereka. Adalah difikirkan bahawa tahap estrogen yang berlebihan boleh merangsang pertumbuhan sel-sel kanser.

Kes-kes kanser buah pinggang telah meningkat sejak 40 tahun yang lalu, yang dikaitkan dengan peningkatan tahap obesiti.

Merokok juga merupakan faktor risiko yang penting untuk membina kanser buah pinggang, dan semakin banyak asap, semakin besar risiko.

Contohnya, penyelidikan menunjukkan bahawa jika anda secara kerap merokok 10 batang sehari, anda mungkin satu-setengah kali lebih cenderung untuk mengembangkan kanser buah pinggang berbanding dengan bukan perokok. Ini meningkat kepada dua kali ganda jika anda merokok 20 atau lebih rokok setiap hari.

Ia tidak jelas mengapa merokok meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan kanser buah pinggang.

Jika anda mempunyai ahli keluarga terdekat (ibu bapa, adik-beradik, adik perempuan atau kanak-kanak) yang telah didiagnosis dengan kanser buah pinggang, anda kira-kira dua kali lebih mungkin untuk mengembangkan kanser buah pinggang.

Sejarah keluarga dan genetik

Contoh-contoh keadaan genetik yang diwarisi dan sindrom yang meningkatkan risiko anda merangkumi kanser buah pinggang termasuk

Lain-lain faktor risiko yang mungkin

Bagaimana penyebaran kanser buah pinggang

Terdapat juga beberapa faktor risiko yang mungkin untuk membina kanser buah pinggang, termasuk

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated terlebih dahulu.

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated.

Media terakhir dikaji semula

Dalam kanser, sel-sel membiak secara tidak terkawal untuk menghasilkan sekumpulan tisu yang disebut tumor. Dalam sesetengah kes, kanser boleh merebak ke bahagian lain badan (metastasis).

Kanser buah pinggang biasanya merebak melalui buah pinggang melalui saluran darah berhampiran kelenjar buah pinggang atau adrenal, yang merupakan organ kecil yang melepaskan adrenalin (hormon yang digunakan oleh tubuh dalam keadaan yang tertekan).

Tempat paling biasa untuk menyebarkannya adalah paru-paru, nodus limfa, tulang, hati, kulit dan sistem saraf pusat.

17/10 /

17/10 /

Sekiranya anda melihat darah dalam kencing anda, walaupun ia ‘hanya sekali’, beritahu doktor anda. Hubungi doktor hari ini

Sumber kehilangan berat badan untuk membantu mengurangkan berat badan dengan sihat, termasuk pelan diet dan senaman 12 minggu

Bantu dengan berhenti, termasuk apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda, perkhidmatan tempatan dan terapi penggantian nikotin

BMI kalkulator berat badan dan aplikasi iPhone tracker membolehkan anda mengira BMI untuk sesiapa yang berusia lebih dua tahun.