Kanser dubur

Kanser dubur adalah sejenis kanser yang jarang berlaku yang menjejaskan bahagian akhir usus besar.

Kurang daripada 1,200 orang didiagnosis dengan kanser dubur setiap tahun ..

Gejala kanser dubur biasanya sama dengan keadaan yang lebih biasa dan kurang serius yang mempengaruhi dubur, seperti buasir (buasir) dan fisur dubur (air mata atau luka kecil).

Gejala kanser dubur boleh termasuk

Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang mempunyai kanser dubur tidak mempunyai sebarang gejala.

Lihat doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala di atas. Walaupun mereka tidak mungkin disebabkan oleh kanser dubur, lebih baik untuk mendapatkannya.

Gejala kanser dubur

Doktor anda biasanya akan bertanya mengenai gejala anda dan menjalankan beberapa peperiksaan.

Mereka mungkin merasakan perut anda dan menjalankan pemeriksaan rektum. Ini melibatkan doktor anda memasukkan jari tersenyum ke bahagian bawah supaya mereka dapat merasakan apa-apa kelainan. Doktor anda akan merujuk anda ke hospital jika mereka fikir ujian lanjut diperlukan.

Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE) mengesyorkan dalam garis panduannya bahawa GP perlu mempertimbangkan merujuk kepada seseorang yang tidak dapat dijelaskan benjolan dubur atau dubur anal. Orang itu perlu menerima temujanji dalam masa dua minggu.

Sekiranya anda dirujuk ke hospital, beberapa ujian yang berbeza boleh dilakukan untuk memeriksa kanser dubur dan menolak syarat lain.

Antara ujian yang mungkin anda ada termasuk a

Sekiranya ujian ini menunjukkan bahawa anda mempunyai kanser dubur, anda mungkin mempunyai beberapa imbasan untuk memeriksa sama ada kanser telah merebak. Setelah ini selesai, doktor anda akan dapat “menangkis” kanser. Ini bermakna memberikan skor untuk menggambarkan betapa besarnya dan sejauh mana ia telah tersebar.

Mendiagnosis kanser dubur

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai tahap kanser dubur di laman web Penyelidikan Kanser.

Sekiranya anda didiagnosis dengan kanser dubur, anda akan dijaga oleh pasukan pelbagai disiplin. Ini adalah satu pasukan pakar yang berbeza yang bekerjasama untuk menyediakan rawatan dan penjagaan yang terbaik.

Rawatan utama yang digunakan untuk kanser dubur adalah

Dalam kes-kes di mana kanser telah merebak dan tidak dapat disembuhkan, kemoterapi sahaja boleh dianggap sebagai membantu melegakan gejala. Ini dikenali sebagai penjagaan paliatif.

Bagaimana kanser dubur dirawat

Rawatan utama diterangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Chemoradiation adalah rawatan yang menggabungkan kemoterapi (ubat membunuh kanser) dan radioterapi (di mana radiasi digunakan untuk membunuh sel-sel kanser). Ia kini merupakan rawatan yang paling berkesan untuk kanser dubur. Anda biasanya tidak perlu tinggal di hospital apabila anda mengalami kemoterapi.

Kemoterapi untuk kanser dubur biasanya diberikan dalam dua kitaran, masing-masing bertahan empat hingga lima hari, dengan jurang empat minggu antara kitaran. Dalam kebanyakan kes, sebahagian daripada kemoterapi disampaikan melalui tiub kecil yang dipanggil catheter pusat (PICC) yang diletakkan di bahagian peripheral di dalam lengan anda, yang boleh kekal di tempat sehingga rawatan anda selesai.

Apa yang menyebabkan kanser dubur?

Tiub itu bermakna anda tidak perlu tinggal di hospital semasa setiap kitaran kemoterapi. Walau bagaimanapun, anda akan dilampirkan ke pam plastik kecil, yang anda dibawa pulang dengan anda.

Beberapa hospital kini menawarkan kemoterapi tablet untuk kanser dubur, yang mengelakkan keperluan untuk pam dan PICC.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana kemoterapi dijalankan.

Radioterapi biasanya diberikan dalam sesi pendek, sekali sehari dari Isnin hingga Jumaat, dengan rehat pada hujung minggu. Ini biasanya dilakukan selama lima hingga enam minggu. Untuk mempersiapkan radioterapi, imbasan tambahan diperlukan.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana radioterapi dijalankan.

Kedua-dua kemoterapi dan radioterapi sering menyebabkan kesan sampingan yang signifikan, termasuk

Outlook

Kesan sampingan ini biasanya bersifat sementara, tetapi ada juga risiko masalah jangka panjang, seperti ketidaksuburan. Jika anda prihatin tentang kesan sampingan yang berpotensi untuk rawatan, anda harus membincangkannya dengan pasukan penjagaan anda sebelum rawatan bermula.

Lain-lain kesan sampingan jangka panjang mungkin termasuk

Maklumat lanjut tentang kanser dubur

Beritahu doktor anda jika anda mengalami apa-apa simptom ini supaya mereka boleh disiasat dan dirawat.

Pembedahan adalah pilihan rawatan yang kurang biasa untuk kanser dubur. Ia biasanya hanya dipertimbangkan jika tumor kecil dan mudah dikeluarkan, atau jika kemoterapi tidak berfungsi.

Jika tumor sangat kecil dan jelas, ia boleh dipotong semasa prosedur yang disebut excision tempatan. Ini adalah prosedur yang agak mudah, dilakukan di bawah anestetik umum, yang biasanya hanya memerlukan tinggal di hospital beberapa hari.

Sekiranya kemoterapi telah tidak berjaya atau kanser telah kembali selepas rawatan, operasi yang lebih kompleks yang disebut resection abdominoperineal mungkin disyorkan. Seperti dengan pengasingan tempatan, operasi ini dijalankan di bawah anestetik umum.

Reseksi abdominoperineal melibatkan pembuangan dubur, rektum, bahagian kolon, sesetengah tisu otot di sekeliling, dan kadang-kadang beberapa kelenjar getah bening di sekeliling (kelenjar kecil yang merupakan sebahagian daripada sistem imun) untuk mengurangkan risiko kanser yang kembali. Anda biasanya perlu tinggal di hospital selama 10 hari selepas pembedahan jenis ini.

Semasa operasi, kolostomi kekal juga akan dibentuk untuk membolehkan anda melewati najis. Ini adalah di mana seksyen usus besar dialihkan melalui pembukaan yang dibuat di dalam perut yang dipanggil stoma. Stoma dilekatkan pada kantung khas yang akan mengumpul najis anda selepas operasi.

Pemeriksaan untuk kanser dubur

Sebelum dan selepas operasi, anda akan melihat jururawat pakar yang boleh menawarkan sokongan dan nasihat untuk membantu anda menyesuaikan diri dengan kehidupan dengan kolostomi. Melaraskan kehidupan dengan kolostomi boleh mencabar, tetapi kebanyakan orang menjadi biasa dengannya dari masa ke masa.

Baca lebih lanjut mengenai hidup dengan colostomy.

Selepas rawatan anda berakhir, anda perlu menjalani pelantikan susulan yang kerap untuk memantau pemulihan anda dan menyemak tanda-tanda kanser yang kembali.

Untuk memulakan, pelantikan ini akan setiap beberapa minggu atau bulan, tetapi mereka secara beransur-ansur menjadi kurang kerap dari masa ke masa.

Penyebab sebenar kanser dubur tidak diketahui, walaupun beberapa faktor dapat meningkatkan risiko anda mengembangkan keadaan. Ini termasuk

Risiko untuk mengembangkan kanser dubur meningkat apabila anda semakin tua, dengan separuh daripada semua kes didiagnosis pada orang berumur 65 tahun ke atas. Keadaan ini juga sedikit lebih biasa pada wanita daripada lelaki.

Prospek untuk kanser dubur bergantung pada bagaimana keadaannya maju apabila didiagnosis. Terdahulu ia didiagnosis, lebih baik pandangan.

Berbanding dengan banyak jenis kanser, prospek untuk kanser dubur biasanya lebih baik kerana rawatan sering kali sangat berkesan. Sekitar 66 daripada 100 orang (66%) dengan kanser dubur akan hidup sekurang-kurangnya lima tahun selepas diagnosis, dan ramai yang akan hidup lebih lama daripada ini. Terdapat kira-kira 300 kematian akibat kanser dubur setiap tahun ..

Tidak ada program skrining di England untuk kanser dubur. Ini kerana tidak terdapat bukti yang cukup untuk menunjukkan manfaat menawarkan pemeriksaan akan melebihi risiko.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pemeriksaan untuk kanser dubur di laman web Penyelidikan Kanser.

07/10 /

07/10 /

Apa yang perlu dilakukan jika anda pendarahan dari bahagian bawah, dan punca biasa

Pemeriksaan rektum kadang-kadang diperlukan untuk memeriksa masalah dan keabnormalan. Ketahui lebih lanjut mengenai prosedur dan bagaimana ia dijalankan