Jerawat – Punca

Jerawat disebabkan apabila lubang kecil di kulit, dikenali sebagai folikel rambut, menjadi disekat.

Kelenjar Sebaceous adalah kelenjar kecil yang terdapat berhampiran permukaan kulit anda. Kelenjar itu dilekatkan pada folikel rambut, yang merupakan lubang-lubang kecil di kulit anda sehingga rambut individu tumbuh dari.

Kelenjar sebum melumasi rambut dan kulit untuk menghilangkannya. Mereka melakukan ini dengan menghasilkan bahan berminyak yang dipanggil sebum.

Testosteron

Dalam jerawat, kelenjar mula menghasilkan terlalu banyak sebum. Lebihan sebum bercampur dengan sel kulit mati dan kedua-dua bahan membentuk palam di folikel.

Jika folikel yang dipasang adalah dekat dengan permukaan kulit, ia akan keluar dari luar, membentuk kepala putih. Selain itu, folikel yang dipasang boleh dibuka kepada kulit, mencipta kepingan hitam.

Jerawat dalam keluarga

Biasanya bakteria yang tidak berbahaya yang hidup di kulit boleh mencemari dan menjangkiti folikel yang dipasang, menyebabkan papules, pustules, nodules atau sista.

Jerawat remaja dianggap dipicu oleh peningkatan tahap hormon yang dipanggil testosteron, yang berlaku semasa baligh. Hormon ini memainkan peranan penting dalam merangsang pertumbuhan dan perkembangan zakar dan buah zakar pada kanak-kanak lelaki, dan mengekalkan kekuatan otot dan tulang pada kanak-kanak perempuan.

Kelenjar sebum amat sensitif terhadap hormon. Adalah difikirkan bahawa peningkatan kadar testosteron menyebabkan kelenjar menghasilkan lebih banyak sebum daripada keperluan kulit.

Jerawat boleh dijalankan dalam keluarga. Jika ibu bapa anda mempunyai jerawat, kemungkinan anda juga akan mengembangkannya.

Satu kajian mendapati bahawa jika kedua ibu bapa anda mempunyai jerawat, anda lebih cenderung untuk mendapatkan lebih banyak jerawat yang teruk pada usia muda. Ia juga mendapati bahawa jika satu atau kedua ibu bapa anda mempunyai jerawat dewasa, anda lebih cenderung untuk mendapatkan jerawat dewasa juga.

Lebih daripada 80% kes jerawat dewasa berlaku pada wanita. Adalah diandaikan bahawa banyak kes jerawat dewasa disebabkan oleh perubahan dalam tahap hormon yang banyak wanita mempunyai pada masa-masa tertentu.

Masa ini termasuk

Jerawat pada wanita

Lain-lain pencetus kemungkinan menyerang jerawat termasuk

Pemicu lain

Mitos jerawat

Walaupun menjadi salah satu keadaan kulit yang paling meluas, jerawat juga merupakan salah satu yang paling kurang difahami. Terdapat banyak mitos dan salah faham tentangnya

Pastikan kulit sihat dalam semua umur. Keadaan kulit dan rawatan kulit biasa termasuk jerawat