Jaundice – Punca

Jaundis disebabkan oleh pembentukan bahan yang dipanggil bilirubin dalam darah dan tisu badan.

Mana-mana keadaan yang mengganggu pergerakan bilirubin dari darah ke hati dan keluar dari badan boleh menyebabkan penyakit kuning.

Bilirubin adalah produk buangan yang dicipta apabila sel darah merah rosak. Ia diangkut di dalam aliran darah ke hati, di mana ia digabungkan dengan cecair pencernaan yang disebut hempedu.

Bilirubin

Ini akhirnya akan keluar dari badan dalam air kencing atau najis. Ia adalah bilirubin yang memberikan air kencing warna kuning dan najis warna coklat gelap mereka.

Terdapat tiga jenis penyakit kuning, bergantung pada apa yang mempengaruhi pergerakan bilirubin keluar dari tubuh.

Jenis-jenis penyakit kuning

Jaundis pra-hati berlaku apabila keadaan atau jangkitan mempercepat pecahan sel darah merah. Ini menyebabkan tahap bilirubin dalam darah meningkat, menyebabkan penyakit kuning.

Punca jaundis pra-hati termasuk

Penyakit jaundis intra-hati berlaku apabila masalah di hati – contohnya, kerosakan akibat jangkitan atau alkohol, mengganggu keupayaan hati untuk memproses bilirubin.

Punca jaundis intra-hati termasuk

Penyakit post-hepatik dicetuskan apabila sistem saluran empedu rosak, meradang atau terhalang, yang mengakibatkan pundi hempedu tidak dapat memindahkan hempedu ke dalam sistem pencernaan.

Punca jaundis pasca-hati termasuk

Sesetengah punca penyakit kuning adalah perkara biasa, seperti hepatitis dan batu empedu, sedangkan sebab lain, seperti sindrom Crigler-Najjar dan sindrom Dubin-Johnson, jauh lebih jarang.

Orang Afrika dan Afrika Caribbean lebih cenderung dipengaruhi oleh gangguan sel sabit. Ketahui tentang gejala, rawatan dan bagaimana menguruskan krisis sel sabit

PBC adalah keadaan jangka panjang di mana saluran hempedu kecil di hati menjadi rosak. Ketahui lebih lanjut mengenai mengapa ia berlaku dan bagaimana ia dirawat

Pankreatitis akut adalah keadaan yang serius di mana pankreas menjadi meradang selama tempoh yang singkat