Jangkitan saluran kencing pada orang dewasa – Gejala

Gejala jangkitan pada saluran kencing atas (buah pinggang dan ureter) adalah berbeza daripada gejala jangkitan pada saluran kencing yang rendah (pundi kencing dan uretra).

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes anda mungkin melihat gejala kedua-duanya, kerana seseorang boleh menyebar ke yang lain.

Gejala UTI adalah serupa dengan keadaan lain dan tidak bermakna anda mempunyai jangkitan.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Gejala UTI yang lebih rendah boleh termasuk

Gejala UTI atas boleh termasuk

UTI dan demensia

Dengan UTI atas anda mungkin juga melihat sakit di bahagian belakang, belakang atau pangkal paha. Kesakitan boleh berkisar dari sederhana hingga teruk, dan selalunya lebih teruk apabila anda sedang membuang air kecil.

Terdapat risiko komplikasi yang lebih tinggi dengan UTI yang lebih tinggi, jadi lihat doktor anda jika anda melihat sebarang gejala.

Walaupun banyak UTI yang rendah adalah ringan dan menjadi lebih baik dalam beberapa hari, berbincanglah dengan doktor anda jika gejala anda menyebabkan anda banyak kesakitan dan ketidakselesaan atau jika mereka bertahan lebih daripada lima hari.

Terdapat beberapa faktor risiko yang meningkatkan risiko komplikasi yang lebih serius dari UTI. Ini termasuk

Lihat doktor anda jika mana-mana ini berlaku kepada anda dan anda melihat tanda-tanda UTI.

Ketahui lebih lanjut mengenai komplikasi UTI.

Sekiranya orang tua dengan demensia mengembangkan UTI, ia boleh menyebabkan perubahan ketara dalam tingkah laku mereka dalam masa beberapa hari, yang dikenali sebagai delirium.

Tanda-tanda kecemasan mungkin termasuk

Oleh kerana orang yang mengalami demensia mungkin tidak dapat menyampaikan masalah ini, penting bagi keluarga dan penjaga untuk mengetahui tanda-tanda UTI. Dapatkan bantuan perubatan jika anda melihat tanda-tanda ini supaya mereka boleh dinilai dan dirawat secepat mungkin.

Lima tips gaya hidup mudah untuk memastikan kesihatan ginjal anda berfungsi dengan baik

Ketahui masalah kesihatan umum semasa kehamilan, seperti sembelit, sakit, sakit kepala, kejang, sakit pelvis dan banyak lagi.