Jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak – Diagnosis

Sekiranya anak anda mengalami gejala jangkitan saluran kencing (UTI), sampel air kencing akan diuji.

Doktor anda juga boleh menjalankan pemeriksaan fizikal anak anda dan bertanya sama ada mereka mempunyai sejarah masalah pundi kencing atau buah pinggang.

Ini akan membantu doktor anda mengenal pasti apa yang menyebabkan jangkitan dan menentukan sama ada di bahagian bawah atau bahagian atas saluran kencing.

Mengumpul sampel air kencing

Anda mungkin diminta untuk mengumpul sampel air kencing anda sendiri, atau doktor atau jururawat di pembedahan doktor anda boleh membantu anda. Sekiranya anak anda berumur kurang dari tiga bulan, doktor anda boleh merujuk anda ke hospital untuk melihat seorang pakar pediatrik (pakar dalam menjaga kanak-kanak) tanpa meminta sampel air kencing.

Mengumpul sampel air kencing dari kanak-kanak kadang-kadang sukar, terutama pada bayi dan anak kecil. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan atau memerlukan bantuan dalam mengumpul sampel air kencing, tanya doktor atau jururawat untuk mendapatkan nasihat.

Ujian lanjut

Pada kanak-kanak kecil yang dilatih tandas, anda biasanya akan diminta untuk mengumpul sampel air kencing menggunakan botol steril yang disediakan oleh pembedahan doktor anda. Kumpulkan sampel dengan memegang botol dalam aliran air kencing semasa anak anda sedang membuang air kecil. Pastikan tiada apa-apa yang menyentuh rim terbuka botol, kerana ini boleh menjejaskan hasilnya.

Jika anda tidak dapat mengumpul sampel yang bersih, ia boleh dikumpulkan menggunakan pad penyerap khas yang anda masukkan ke dalam lampin bayi anda. Sampel kencing kemudian disedut keluar dari pad dengan menggunakan picagari.

Jika sampel air kencing sangat sukar untuk dikumpulkan di rumah atau dalam pembedahan GP, ‚Äč‚Äčanda mungkin perlu pergi ke hospital. Dalam kes sedemikian, sampel air kencing boleh didapati dengan memasukkan tiub plastik kecil yang dipanggil kateter ke uretra anak anda.

Dalam banyak kes, rawatan akan bermula tidak lama selepas sampel air kencing telah diambil, dan anak anda tidak perlu menjalani ujian lanjut.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana ujian lanjut boleh dijalankan, termasuk jika

Dalam kes ini, doktor mungkin mengesyorkan menjalankan beberapa imbasan untuk mencari apa-apa kelainan.

Terdapat banyak imbasan yang berbeza yang boleh dilakukan untuk memeriksa masalah dalam saluran kencing anak anda, termasuk

Jenis imbasan yang digunakan dan apabila ia dijalankan akan bergantung pada keadaan khusus anak anda. Dalam sesetengah kes, imbasan ini boleh dijalankan beberapa minggu atau bulan selepas anak anda mula-mula membangun jangkitan.

Bagaimana untuk menyediakan anak anda untuk tinggal di hospital