Jangkitan buah pinggang – Rawatan

Kebanyakan orang dengan jangkitan buah pinggang boleh dirawat di rumah dengan antibiotik, dan mungkin juga ubat penahan sakit.

Lihat doktor anda jika anda mempunyai demam dan perut yang berterusan, bahagian belakang atau sakit kemaluan, atau jika anda melihat perubahan pada corak kencing anda yang biasa.

Semua kanak-kanak yang mempunyai gejala jangkitan saluran kencing (UTI) atau jangkitan buah pinggang, termasuk cystitis, harus melihat GP mereka atau perkhidmatan kecemasan di luar waktu.

Ubat

Sekiranya anda dirawat di rumah, anda biasanya akan menetapkan satu kursus tablet atau kapsul antibiotik yang berlangsung antara tujuh dan 14 hari.

Bagi kebanyakan orang – selain wanita hamil – antibiotik yang dipanggil ciprofloxacin atau Co-amoxiclav adalah disyorkan. Walau bagaimanapun, antibiotik lain juga boleh digunakan.

Petua bantuan diri

Kesan sampingan biasa dari Ciprofloxacin termasuk rasa sakit dan cirit-birit.

Co-amoxiclav boleh membuat pil kontraseptif dan patch kontraseptif kurang berkesan, jadi anda mungkin perlu menggunakan satu lagi bentuk kontraseptif semasa rawatan.

Kursus 14 hari antibiotik yang dipanggil cefalexin disyorkan untuk wanita hamil.

Biasanya, anda akan mula berasa lebih baik tidak lama lagi selepas rawatan bermula dan anda harus berasa lebih baik selepas kira-kira dua minggu.

Sekiranya gejala anda tidak menunjukkan tanda-tanda peningkatan 24 jam selepas rawatan bermula, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

Mengambil ubat penahan sakit seperti paracetamol harus membantu melegakan simptom kesakitan dan suhu tinggi.

Walau bagaimanapun, anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen biasanya tidak disyorkan untuk melegakan kesakitan semasa jangkitan buah pinggang. Ini kerana mereka boleh meningkatkan risiko masalah buah pinggang lanjut.

Rawatan di hospital

Sekiranya anda mempunyai jangkitan buah pinggang, cuba jangan “melayang” ke atas tempat duduk tandas apabila anda pergi ke tempat duduk, kerana ia boleh menyebabkan pundi kencing anda tidak dikosongkan sepenuhnya.

Ia juga penting untuk minum banyak cecair, kerana ini akan membantu menghalang dehidrasi dan akan membantu menghilangkan bakteria dari buah pinggang anda. Bertujuan untuk minum cukup supaya anda sering menghidap kencing berwarna berwarna pucat.

Pastikan anda mendapat banyak rehat. Jangkitan buah pinggang boleh menyembuhkan secara fizikal, walaupun anda sihat dan kuat. Ia mungkin mengambil masa sehingga dua minggu sebelum anda cukup sesuai untuk kembali bekerja.

Doktor anda boleh merujuk anda ke hospital jika anda mempunyai masalah mendatar dengan saluran kencing anda, yang menjadikan anda terdedah kepada jangkitan buah pinggang.

Ia adalah amalan yang standard untuk menyiasat semua lelaki dengan jangkitan buah pinggang kerana keadaannya lebih jarang berlaku pada lelaki. Hanya wanita yang mempunyai dua atau lebih jangkitan buah pinggang cenderung dirujuk. Kebanyakan kanak-kanak dengan jangkitan buah pinggang akan dirawat di hospital.

Rawatan hospital juga diperlukan jika

Sekiranya anda dimasukkan ke hospital dengan jangkitan buah pinggang, anda mungkin akan dilampirkan pada titisan supaya anda boleh diberikan cecair untuk membantu anda terhidrasi. Antibiotik juga boleh diberikan melalui titisan.

Anda akan menjalani ujian darah dan air kencing secara tetap untuk memantau kesihatan anda dan bagaimana berkesan antibiotik melawan jangkitan.

Kebanyakan orang bertindak balas dengan baik untuk rawatan. Selagi tidak ada komplikasi, mereka biasanya cukup baik untuk meninggalkan hospital dalam masa tiga hingga tujuh hari. Rawatan biasanya akan beralih ke tablet atau kapsul selepas anda berhenti menerima antibiotik melalui titisan.

Ketahui bagaimana cara menjaga buah pinggang anda dan sama ada anda perlu memakainya

Seorang ahli farmasi menerangkan ubat-ubatan penting tanpa rumah tangga tanpa perlu