Jangkitan buah pinggang – Komplikasi

Kebanyakan jangkitan buah pinggang dirawat dengan jayanya tanpa komplikasi, walaupun sesetengah orang mungkin mengalami masalah lanjut.

Komplikasi jangkitan buah pinggang jarang berlaku, tetapi anda lebih cenderung untuk mengembangkannya jika anda

Sebahagian daripada komplikasi utama jangkitan buah pinggang digariskan di bawah.

Buasir buah pinggang

Abses buah pinggang adalah komplikasi jangkitan buah pinggang yang jarang, tetapi serius, di mana nanah berkembang di dalam tisu buah pinggang.

Anda dianggap paling berisiko untuk mengalami abses buah pinggang jika anda menghidap diabetes.

Keracunan darah

Gejala abses buah pinggang adalah sama dengan jangkitan buah pinggang. Yang paling biasa ialah

Abses buah pinggang berpotensi serius kerana bakteria di dalam abses boleh merebak ke bahagian lain badan anda, seperti aliran darah atau paru-paru anda, dan boleh membawa maut.

Abses yang lebih kecil biasanya boleh dirawat dengan antibiotik melalui titisan. Pembedahan biasanya diperlukan untuk abses yang lebih besar. Ini melibatkan penyingkiran nanah dari abses menggunakan jarum yang dimasukkan ke dalam buah pinggang.

Keracunan darah (juga dikenali sebagai sepsis) adalah satu lagi jangkitan buah pinggang yang jarang, tetapi berpotensi membawa maut. Ia berlaku apabila bakteria menyebar dari buah pinggang ke dalam aliran darah. Sekali bakteria berada dalam darah anda, jangkitan boleh merebak ke mana-mana bahagian badan anda, termasuk semua organ utama.

Dalam seseorang yang mempunyai jangkitan buah pinggang, gejala keracunan darah termasuk

Keracunan darah adalah kecemasan perubatan yang biasanya memerlukan kemasukan ke unit rawatan intensif hospital (ICU) manakala antibiotik digunakan untuk melawan jangkitan.

Jika anda mengambil ubat tertentu untuk diabetes, seperti metformin atau inhibitor enzim penukar metformin atau angiotensin, mereka mungkin ditarik balik sementara sehingga anda pulih. Ini kerana mereka boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang semasa episod keracunan darah.

Jangkitan teruk

Satu lagi komplikasi buah pinggang yang jarang, tetapi berpotensi membawa maut adalah keadaan yang dipanggil pyelonephritis emphysematous (EPN).

Kegagalan buah pinggang

Masalah lain

EPN adalah jangkitan yang teruk, di mana tisu ginjal dengan cepat dimusnahkan dan bakteria menyebabkan jangkitan mula melepaskan gas toksik, yang terbentuk di dalam buah pinggang.

Penyebab sebenar EPN tidak jelas, tetapi hampir semua kes adalah diabetis.

Rawatan biasa adalah pembedahan kecemasan untuk mengeluarkan beberapa, atau semua, buah pinggang yang terjejas. Ia mungkin untuk menjalani kehidupan yang penuh dan aktif dengan hanya satu buah ginjal.

Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang teruk yang mengakibatkan kegagalan buah pinggang. Ini adalah ketika buah pinggang berhenti bekerja dengan baik.

Kegagalan buah pinggang berpotensi membawa maut, tetapi ia boleh dirawat dengan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Jangkitan buah pinggang juga boleh menyebabkan komplikasi lain, termasuk tekanan darah tinggi (hipertensi) atau buruh pramatang dan kelahiran.

Ketahui bagaimana cara menjaga buah pinggang anda dan sama ada anda perlu memakainya

Apa yang boleh salah dengan buah pinggang anda dan mengapa, termasuk penyakit buah pinggang, batu ginjal dan kanser buah pinggang