Inkontinensia kencing – Gejala

Mempunyai inkontinensia kencing bererti anda melepaskan air seni secara tidak sengaja.

Bila dan bagaimana ini berlaku, bergantung kepada jenis ketidaksinian kencing yang anda miliki.

Walaupun anda mungkin berasa malu mencari bantuan, itu adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai apa-apa jenis inkontinensia kencing.

Jenis-jenis umum kencing manis

Inkontinensia kencing adalah masalah biasa dan melihat doktor anda menjadi langkah pertama ke arah mencari jalan untuk menangani masalah dengan berkesan.

Sekitar sembilan dalam setiap 10 orang dengan inkontinensia kencing mempunyai sama ada ketegangan tekanan atau mendesak inkontinensia.

Jenis-jenis inkontinensia kencing yang kurang biasa

Inkontinensia tekanan adalah apabila anda membuang air kencing apabila pundi kencing anda diletakkan di bawah tekanan tambahan mendadak, contohnya semasa anda batuk. Ia tidak berkaitan dengan perasaan tertekan. Aktiviti lain yang boleh menyebabkan kebocoran air kencing termasuk

Jumlah air kencing yang diluluskan biasanya kecil, tetapi tekanan inkontinensian kadang-kadang dapat menyebabkan anda melewati jumlah yang lebih besar, terutama jika pundi kencing anda sangat penuh.

Mendesak inkontinensia, atau inkontinensia segera, adalah ketika anda merasakan keperluan mendadak dan sangat kuat untuk melewati air kencing dan anda tidak dapat menunda ke toilet. Selalunya hanya beberapa saat antara keperluan buang air kencing dan pembuangan air kencing.

Keperluan anda untuk menghantar air kencing mungkin dicetuskan oleh perubahan kedudukan secara tiba-tiba, atau oleh bunyi air yang mengalir. Anda juga boleh menghidu air kencing semasa hubungan seks, terutamanya apabila anda mencapai orgasme.

Jenis inkontinen ini sering berlaku sebagai sebahagian daripada kumpulan gejala yang disebut sindrom pundi kencing (OAB), yang mana otot pundi kencing lebih aktif daripada biasa.

Serta kadang-kadang menyebabkan ketidakhadiran mendesak, OAB juga bermakna anda perlu lulus air kencing dengan kerap dan anda mungkin perlu bangun beberapa kali pada waktu malam untuk membuang air kecil.

Inkontinensian campuran adalah apabila anda mempunyai gejala-gejala kedua-dua tekanan dan mendesak inkontinensia. Sebagai contoh, anda mungkin membuang air kencing jika anda batuk atau bersin, dan juga mengalami desakan yang sangat sengit untuk menghaluskan air kencing.

Simptom saluran kencing yang lebih rendah (LUTS)

Inkontinensap limpa, juga dipanggil pengekalan kencing kronik, berlaku apabila pundi kencing tidak dapat benar-benar kosong apabila anda menghidap air kencing. Ini menyebabkan pundi kencing membesar di atas saiznya yang biasa.

Sekiranya anda mengalami ketidakstabilan melimpah, anda mungkin akan melepaskan air kencing kecil yang kerap. Ia juga mungkin merasakan seolah-olah pundi kencing anda tidak pernah kosong sepenuhnya dan anda tidak boleh mengosongkannya walaupun anda cuba.

Inkontinensia kencing yang teruk dan berterusan kadang-kadang dikenali sebagai inkontinen total.

Jumlah inkontinensian boleh menyebabkan anda sentiasa meluangkan banyak air kencing walaupun pada waktu malam. Sebagai alternatif, anda boleh lulus sejumlah besar air kencing hanya sekali-sekala, dan bocor jumlah kecil di antara.

Saluran kencing yang lebih rendah terdiri daripada pundi kencing dan uretra (tiub melalui mana air kencing melepaskan badan).

Simptom saluran kencing yang lebih rendah (LUTS) adalah biasa pada lelaki dan wanita ketika mereka menjadi lebih tua. Mereka boleh termasuk

Mengalami LUTS boleh membuat inkontinensia kencing lebih cenderung.

Di mana hendak pergi untuk diagnosis dan rawatan gejala inkontinensinya, dan bagaimana untuk mencari perkhidmatan ketenteraan tempatan anda.