Imbasan DEXA (DXA)

Pemeriksaan DEXA adalah jenis X-ray khas yang mengukur kepadatan mineral tulang (BMD).

DEXA bermaksud “dual energy absorptiometry X-ray”. Jenis imbasan ini juga sering dikenali sebagai DXA, atau “dual absorptiometry sinar-X”. Ia juga kadang-kadang dirujuk sebagai imbasan tulang atau imbasan tulang densitometry.

Pemeriksaan DEXA sering digunakan untuk mendiagnosis osteoporosis (apabila tulang menjadi lemah dan rapuh, dan lebih cenderung untuk pecah).

Mereka juga boleh digunakan untuk menilai risiko osteoporosis yang berkembang pada wanita berumur lebih dari 50 tahun dan lelaki lebih 60 tahun.

Serta cepat dan tidak menyakitkan, imbasan DEXA lebih berkesan daripada sinaran X biasa dalam mengenal pasti ketumpatan mineral tulang rendah.

Sekiranya anda berumur lebih dari 50 tahun, anda mungkin perlu mengimbas DEXA jika anda berisiko mengalami osteoporosis. Sekiranya anda berusia di bawah 50 tahun, anda mungkin memerlukan imbasan DEXA jika ada faktor risiko yang lain di dalam permainan, seperti merokok atau jika anda mengalami patah sebelumnya.

Osteoporosis

Faktor risiko sedemikian digunakan dalam Alat Penilaian Risiko Patah 10 tahun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), yang terpakai bagi lelaki dan wanita berusia antara 40 hingga 90 tahun.

Alat ini boleh digunakan untuk menilai sama ada imbasan DEXA adalah sesuai, dan juga menggunakan apa yang dikenali sebagai kepadatan mineral tulang leher femoral DEXA T untuk mengira risiko patah tulang.

Osteoporosis boleh menjejaskan orang lelaki dan perempuan dan semua peringkat umur, walaupun wanita yang lebih tua, selepas menopaus berisiko tinggi. Ini kerana selepas menopauskan tahap penurunan estrogen, menyebabkan pengurangan ketumpatan tulang.

Tulang yang lebih padat, semakin kuat dan kurang mungkin mereka patah (pecah). Osteoporosis tidak menyebabkan sebarang gejala sehingga tulang pecah. Ia biasa sukar untuk mengukur kepadatan tulang dan mengenal pasti mereka yang berisiko mengembangkan osteoporosis sehinggalah patah tulang berlaku.

Walau bagaimanapun, dengan menggunakan teknik densitometri tulang seperti imbasan DEXA, kini mungkin untuk mengukur kepadatan tulang sebelum seseorang mengalami patah tulang.

Baca lebih lanjut mengenai apabila imbasan DEXA digunakan.

Mengukur ketumpatan tulang

Semasa imbasan DEXA, X-ray akan dilalui melalui badan anda. Sesetengah radiasi akan diserap oleh tulang dan tisu lembut, dan beberapa akan bergerak melalui badan anda.

Pengesan khas dalam pengimbas DEXA mengukur berapa banyak sinaran yang melewati tulang anda, dan maklumat ini dihantar ke komputer.

Ukuran kepadatan tulang anda akan dibandingkan dengan ketumpatan tulang seorang remaja yang sihat muda atau dewasa umur, jantina dan etnik anda sendiri.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana imbasan DEXA dijalankan.

Keselamatan

Imbasan DEXA menggunakan tahap radiasi yang lebih rendah daripada peperiksaan sinar-X standard, yang bermaksud bahawa ahli radiografi (pakar teknikal yang menjalankan imbasan) boleh tinggal di bilik pengimbasan dengan anda semasa imbasan.

Jumlah radiasi yang digunakan semasa imbasan DEXA akan berbeza-beza bergantung kepada kawasan badan yang diperiksa, tetapi sangat rendah dan kurang daripada dua hari pendedahan kepada radiasi latar belakang semulajadi (NBR).

Sebagai perbandingan, sinar X dada menggunakan bersamaan dengan kira-kira lima hari pendedahan kepada NBR, dan penerbangan ke Amerika Utara adalah setara dengan kira-kira satu minggu pendedahan kepada NBR.

Walaupun prosedur yang sangat selamat, imbasan DEXA dan X-ray tidak disyorkan untuk wanita hamil, kerana X-ray boleh merosakkan anak yang belum lahir.

Baca lebih lanjut mengenai kesihatan anda semasa kehamilan.

X-ray adalah prosedur biasa yang digunakan untuk menghasilkan imej bahagian dalam badan