Hysteroscopy

Hysteroscopy adalah prosedur yang digunakan untuk memeriksa bahagian dalam rahim (uterus).

Ia dijalankan menggunakan histeroskop, yang merupakan teleskop sempit dengan cahaya dan kamera pada akhir. Gambar dihantar ke monitor supaya doktor atau pakar jururawat anda dapat melihat di dalam rahim anda.

Hysteroscope diluluskan ke dalam rahim anda melalui vagina dan serviks (pintu masuk ke rahim), yang bermaksud tidak ada luka yang perlu dibuat pada kulit anda.

Hysteroscopy boleh digunakan untuk

Prosedur yang dipanggil dilatasi dan curettage (D & C) digunakan untuk digunakan secara umum untuk memeriksa rahim dan menghilangkan pertumbuhan yang tidak normal, tetapi pada masa kini hysteroscopies dijalankan.

Hysteroscopy biasanya dijalankan pada pesakit luar atau kes hari-hari. Ini bermakna anda tidak perlu tinggal di hospital semalaman.

Apabila hysteroscopy boleh dijalankan

Ia mungkin tidak perlu menggunakan anestetik untuk prosedur, walaupun anestetik tempatan (di mana ubat digunakan untuk mati rasa serviks) kadang-kadang digunakan.

Anestetik am boleh digunakan jika anda menjalani rawatan semasa prosedur atau anda lebih suka tidur semasa ia dijalankan.

Semasa hysteroscopy

Hysteroscopy boleh mengambil masa sehingga 30 minit, walaupun ia mungkin hanya bertahan sekitar 5-10 minit jika ia hanya dilakukan untuk mendiagnosis suatu keadaan atau menyiasat gejala. Anda mungkin mengalami beberapa ketidakselesaan yang serupa dengan kekejangan tempoh semasa ia dijalankan, tetapi ia tidak sepatutnya menyakitkan.

Baca lebih lanjut mengenai apa yang berlaku semasa hysteroscopy.

Kebanyakan wanita berasa dapat kembali ke aktiviti normal mereka pada hari berikutnya, walaupun beberapa wanita kembali bekerja pada hari yang sama.

Apa yang berlaku semasa hysteroscopy

Anda mungkin ingin berehat beberapa hari jika anestetik umum digunakan.

Semasa anda pulih

Doktor atau jururawat anda akan membincangkan penemuan prosedur dengan anda sebelum anda meninggalkan hospital.

Baca lebih lanjut mengenai apa yang berlaku selepas hysteroscopy.

Memulihkan dari histeroskopi

Hysteroscopy pada umumnya sangat selamat, tetapi seperti mana-mana prosedur terdapat risiko komplikasi kecil. Risiko lebih tinggi bagi wanita yang mempunyai rawatan semasa histeroskopi.

Beberapa risiko utama yang berkaitan dengan histeroskopi adalah

Hysteroscopy hanya akan dijalankan sekiranya manfaat dianggap melebihi risiko.

Risiko hysteroscopy

Rahim anda juga boleh diperiksa dengan menggunakan a

Alternatif ini boleh dilakukan bersama hysteroscopy, tetapi tidak memberikan banyak maklumat dan tidak boleh digunakan untuk merawat masalah dengan cara yang sama seperti hysteroscopy.

Alternatif kepada histeroskopi

Ketahui semua yang anda perlu tahu tentang sebab, gejala dan pengurusan tempoh

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda