Hysterectomy – Pemulihan

Setelah menjalani histerektomi, anda mungkin bangun berasa letih dan dalam kesakitan. Ini adalah perkara biasa selepas jenis pembedahan ini.

Anda akan diberikan ubat penahan sakit untuk membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan. Jika anda merasa sakit selepas anestetik, jururawat anda boleh memberi ubat untuk membantu melegakan ini.

Anda mungkin ada

Masa pemulihan anda

Anda juga mungkin tidak selesa dan berasa seperti anda perlu mengosongkan perut anda (lakukan poo).

Hari selepas operasi anda, anda akan digalakkan untuk berjalan kaki singkat. Ini membantu darah anda mengalir secara normal, mengurangkan risiko komplikasi yang berkembang, seperti pembekuan darah di kaki anda (trombosis urat dalam).

Kesan sampingan

Seorang ahli fisioterapi boleh menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan beberapa latihan untuk membantu mobiliti anda. Mereka juga boleh menunjukkan beberapa latihan otot lantai panggul untuk membantu pemulihan anda.

Selepas kateter telah dikeluarkan, anda sepatutnya dapat menghantar air kencing secara normal. Apa jahitan yang perlu dikeluarkan akan diambil lima hingga tujuh hari selepas operasi anda.

Tempoh masa yang diperlukan sebelum anda cukup untuk meninggalkan hospital bergantung pada usia anda dan tahap kesihatan anda.

Sekiranya anda mempunyai histerektomi faraj atau laparoskopi, anda mungkin boleh berlepas antara satu dan empat hari kemudian. Jika anda mempunyai histerektomi abdomen, ia biasanya akan sampai lima hari sebelum anda dilepaskan.

Anda mungkin diminta untuk berjumpa doktor dalam tempoh empat hingga enam minggu, tetapi pelantikan susulan dengan hospital biasanya tidak diperlukan melainkan ada komplikasi.

Ia mengambil masa selama enam hingga lapan minggu untuk pulih sepenuhnya selepas menjalani histerektomi abdomen. Masa pemulihan seringkali lebih pendek selepas hysterectomy faraj atau laparoskopi.

Pada masa ini, anda harus berehat sebanyak mungkin dan tidak mengangkat apa-apa yang berat, seperti beg membeli-belah. Otot perut dan tisu di sekeliling memerlukan masa untuk sembuh.

Kembali ke keadaan normal

Jika anda hidup sendiri, anda mungkin dapat mendapatkan bantuan daripada pihak berkuasa tempatan semasa anda pulih dari operasi anda. Kakitangan hospital harus dapat menasihati anda tentang perkara ini.

Setelah mengalami histerektomi, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan sementara, seperti yang digariskan di bawah.

Selepas operasi anda, terdapat beberapa perubahan dalam fungsi usus dan pundi kencing anda ketika pergi ke tandas.

Sesetengah wanita mengalami jangkitan saluran kencing atau sembelit. Kedua-duanya boleh dirawat dengan mudah. Ia disyorkan bahawa anda minum banyak cecair dan meningkatkan buah dan serat dalam diet anda untuk membantu pergerakan usus dan pundi kencing anda.

Untuk pergerakan usus beberapa pertama selepas histerektomi, anda mungkin memerlukan julap untuk membantu anda mengelakkan ketegangan. Sesetengah orang merasa lebih selesa untuk memegang perut mereka untuk memberi sokongan semasa melepaskan najis.

Selepas histerektomi, anda akan mengalami beberapa pendarahan dan pembuangan vagina. Ini akan menjadi lebih kecil daripada tempoh, tetapi ia boleh bertahan sehingga enam minggu.

Lawati doktor anda jika anda mengalami pendarahan vagina yang berat, mulakan pembekuan darah, atau bawa pelepasan kuat.

Jika ovari anda dikeluarkan, biasanya anda akan mengalami gejala menopaus yang teruk selepas operasi anda. Ini termasuk

Anda mungkin mempunyai terapi penggantian hormon (HRT) selepas operasi anda. Ini boleh diberikan dalam bentuk implan, suntikan atau tablet. Ia biasanya mengambil masa seminggu sebelum mempunyai kesan.

Anda mungkin merasakan rasa kehilangan dan kesedihan selepas mengalami histerektomi. Perasaan ini sangat biasa di kalangan wanita dengan kanser maju, yang tidak mempunyai pilihan rawatan yang lain.

Sesetengah wanita yang belum mengalami menopaus mungkin merasakan rasa kehilangan kerana mereka tidak lagi dapat mempunyai anak. Orang lain mungkin merasa kurang “wanita” daripada sebelumnya.

Dalam beberapa kes, mempunyai histerektomi boleh menjadi pencetus untuk kemurungan. Lihat doktor anda jika anda mempunyai perasaan kemurungan yang tidak akan hilang, kerana mereka boleh memberi nasihat tentang pilihan rawatan yang ada.

Bercakap dengan wanita lain yang mempunyai histerektomi boleh membantu dengan memberikan sokongan emosi dan keyakinan. Doktor atau kakitangan hospital mungkin dapat mengesyorkan kumpulan sokongan tempatan.

Persatuan Hysterectomy juga menyediakan perkhidmatan sokongan hysterectomy, termasuk talian sokongan telefon, kaunseling, dan “persiapan untuk hysterectomy” bengkel.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk anda kembali bekerja bergantung pada bagaimana perasaan anda dan jenis kerja yang anda lakukan.

Sekiranya kerja anda tidak melibatkan kerja manual atau mengangkat berat, mungkin boleh kembali selepas empat hingga lapan minggu.

Jangan memandu sehingga anda selesa memakai tali pinggang keledar dan selamat melakukan hentian kecemasan.

Ini boleh dilakukan dari tiga hingga lapan minggu selepas operasi anda. Anda mungkin ingin memeriksa dengan doktor anda bahawa anda patut memandu sebelum anda memulakan.

Sesetengah syarikat insurans kereta memerlukan sijil dari GP yang menyatakan bahawa anda sesuai untuk memandu. Semak ini dengan syarikat insurans kereta anda.

Selepas histerektomi, hospital di mana anda dirawat harus memberikan maklumat dan nasihat tentang bentuk latihan yang sesuai semasa anda pulih.

Berjalan sentiasa disyorkan, dan anda boleh berenang selepas luka anda sembuh. Jangan cuba untuk melakukan terlalu banyak, kerana anda mungkin akan berasa lebih letih daripada biasa.

Jangan mengangkat sebarang objek berat semasa tempoh pemulihan anda. Jika anda perlu mengangkat objek cahaya, pastikan lutut anda bengkok dan punggung anda lurus.

Selepas histerektomi, secara amnya disyorkan bahawa anda tidak melakukan hubungan seks sehingga parut anda sembuh dan mana-mana pelepasan vagina telah berhenti, yang biasanya memerlukan sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu. Selagi anda selesa dan santai, selamat untuk melakukan hubungan seks.

Anda mungkin mengalami kekeringan vagina, terutamanya jika anda telah mengeluarkan ovari anda dan anda tidak mengambil HRT.

Ramai wanita juga mengalami kehilangan hasrat seksual (libido) selepas operasi, tetapi ini biasanya pulih sebaik sahaja pulih sepenuhnya.

Pada ketika ini, kajian menunjukkan bahawa kesakitan semasa seks dikurangkan dan kekuatan orgasme, libido dan aktiviti seksual semuanya bertambah baik selepas histerektomi.

Anda tidak lagi perlu menggunakan kontrasepsi untuk mencegah kehamilan selepas menjalani histerektomi. Walau bagaimanapun, anda masih perlu menggunakan kondom untuk melindungi diri anda daripada jangkitan seksual (STI).

22/03 /

########

Nasihat untuk kembali normal selepas pembedahan