Hipoglisemia (gula darah rendah) – Punca

Dalam kebanyakan kes, hipoglisemia memberi kesan kepada orang yang menghidap kencing manis, walaupun jarang sekali ia juga boleh berlaku akibat daripada keadaan asas yang lain.

Penyebab utama hipoglisemia adalah mengambil terlalu banyak insulin untuk keperluan semasa anda. Insulin adalah ubat yang membantu mengawal tahap glukosa darah anda. Ia biasanya digunakan untuk merawat diabetes jenis 1 dan juga disyorkan untuk sesetengah orang dengan diabetes jenis 2.

Penurunan tahap glukosa darah juga boleh berlaku selepas mengambil terlalu banyak ubat hipoglikemia oral, seperti sulfonilurea, yang menyebabkan pelepasan insulin. Ubat ini sering digunakan untuk menurunkan paras glukosa darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Hipoglisemia pada orang yang menghidap diabetes

Bagi pesakit diabetes jenis 1, mengekalkan tahap glukosa darah yang betul melibatkan mengimbangi berapa banyak insulin yang anda suntik, jumlah makanan yang anda makan, dan berapa banyak tenaga yang dibakar semasa senaman.

Hipoglikemia mungkin berlaku jika anda mengambil dos insulin seperti biasa, tetapi pengambilan karbohidrat anda lebih rendah daripada biasa atau telah digunakan lebih cepat. Ini mungkin berlaku jika anda melambatkan atau terlepas makan atau makanan ringan, jangan makan karbohidrat yang mencukupi, atau bersenam lebih daripada biasa.

Hipoglisemia pada orang tanpa diabetes

Orang yang menghidap diabetes yang telah minum alkohol terlalu banyak, atau minum alkohol pada perut kosong, juga boleh mendapat hipoglisemia.

Walau bagaimanapun, tidak selalunya mungkin untuk mengenal pasti mengapa episod tertentu hipoglisemia telah berlaku, dan kadangkala ia berlaku tanpa sebab yang jelas.

Hipoglisemia – walaupun kes ringan – sangat jarang berlaku pada orang yang tidak mempunyai diabetes. Sebab yang mungkin digariskan di bawah.

Orang-orang tanpa diabetes kadang-kadang mengalami hypoglycaemia jika pankreas mereka menghasilkan terlalu banyak insulin selepas makan berasaskan karbohidrat yang besar. Ini dikenali sebagai hipoglisemia reaktif.

Tidak jelas mengapa ini berlaku, walaupun ia dianggap lebih biasa pada orang yang berlebihan berat badan atau mengalami pembedahan pintasan gastrik.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, tumor yang tidak berbahaya (tidak kanser) dalam pankreas boleh menyebabkan pengeluaran terlalu banyak insulin, atau tumor itu sendiri boleh menggunakan terlalu banyak glukosa.

Penyebab lain kemungkinan hipoglisemia pada orang tanpa diabetes adalah

Anda boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan mengekalkan berat badan yang sihat