Hipertensi intrakranial

Hipertensi intrakranial (IH) bermaksud tekanan yang luar biasa yang tinggi di dalam tengkorak, yang mungkin berlaku secara tiba-tiba atau membina dari masa ke masa.

Ia adalah keadaan yang tidak biasa, dengan sebab yang berbeza.

IH akut berlaku apabila keadaannya berlaku dengan cepat – sebagai contoh, akibat kecederaan kepala yang teruk, strok atau abses otak. IH akut adalah maut jika ia tidak dirawat dengan segera sebagai kecemasan perubatan – anda perlu dimasukkan ke hospital dengan segera.

Laman ini memberi tumpuan kepada IH kronik – keadaan yang teruk, sepanjang hayat, biasanya disebabkan oleh penyakit mendasar. Rawatan kecemasan juga diperlukan jika IH kronik disebabkan oleh pembentukan cecair di dalam otak atau tumor otak (lihat di bawah).

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ada sebab yang jelas untuk keadaan ini. Ini sering dirujuk sebagai hipertensi intrakranial idiopatik – idiopatik bermakna tidak ada punca yang diketahui.

Kemungkinan penyebab IH kronik termasuk

Apakah penyebab IH kronik?

Anda boleh mendapatkan senarai lengkap keadaan perubatan dan ubat-ubatan yang berkaitan dengan IH di laman web IIH.

IHopopic IH bermakna tidak ada sebab yang jelas untuk IH. Ia paling biasa dilihat pada wanita yang berlebihan berat badan pada umur dua puluhan.

Pakar tidak memahami sepenuhnya hubungan antara berat badan berlebihan dan IH, dan kehilangan berat kadang-kadang boleh membantu mengurangkan gejala.

IHopopic IH juga dikaitkan dengan

Perhatikan bahawa syarat-syarat ini hanya dikaitkan dengan IH idiopatik, mereka tidak semestinya menyebabkan.

Kebanyakan orang yang mengalami IH kronik umumnya mengalami

Apakah gejala IH kronik?

Anda juga boleh merasa mengantuk, keliru dan mudah marah, dan mempunyai mual dan muntah. Kadang-kadang, anda boleh mendengar bunyi “siapa” di telinga anda.

IH mungkin disyaki jika anda mempunyai tanda-tanda dan gejala peningkatan tekanan intrakranial, seperti masalah penglihatan dan sakit kepala.

Diagnosis IH dibuat dengan memutuskan kemungkinan penyebab gejala lain. Berikut ini hendaklah terpakai

Rawatan yang anda ada bergantung kepada keadaan yang mendasari menyebabkan IH anda.

Bagaimana diagnosis IH kronik?

Sekiranya anda berlebihan berat badan, penting untuk mengurangkan berat badan. Ini sering membantu mengurangkan simptom mata dan kadang-kadang boleh melegakan simptom sama sekali tanpa memerlukan rawatan perubatan.

Anda boleh diberikan mana-mana ubat berikut untuk merawat penyebab dan bantuan untuk melegakan gejala

Anda mungkin memerlukan punca lumbar biasa untuk menghilangkan cecair serebrospinal yang berlebihan dari tulang belakang dan tengkorak anda, dan untuk membantu mengekalkan tekanan intrakranial.

Bagaimanakah rawatan IH kronik?

Prosedur ini melibatkan mengambil sampel cecair dari bahagian belakang bawah menggunakan jarum dan jarum suntikan.

Pembedahan harus dianggap sebagai cara terakhir jika ubat dan penurunan berat badan gagal mengawal IH anda.

Anda mungkin akan ditawarkan pembedahan shunt, di mana kateter (tiub fleksibel, tipis) dimasukkan ke dalam ruang yang dipenuhi bendalir di otak atau tulang belakang untuk mengalihkan cecair yang berlebihan ke bahagian lain badan.

Jenis utama pembedahan shunt adalah

Bagi ramai, pembedahan shunt memberikan kelegaan jangka panjang dari gejala. Walau bagaimanapun, terdapat risiko komplikasi yang kecil, seperti jangkitan dan penyumbatan, yang perlu dibincangkan dengan pakar bedah anda.

Jarang sekali, jika penglihatan anda terjejas, anda mungkin perlu menjalani prosedur yang dipanggil penahan saraf optik saraf (ONSF). Pakar bedah itu akan membuka sarung sekitar saraf optik anda untuk melegakan tekanan pada saraf dan membenarkan pembentukan cecair untuk melarikan diri.

Outlook

ONSF sangat berkesan untuk melegakan tekanan saraf ini dan membantu mengatasi masalah penglihatan, tetapi jumlah cecair yang dikeluarkan adalah sangat kecil sehingga tidak akan memberi perbezaan kepada tekanan tinggi keseluruhan di dalam tengkorak anda dan boleh mengakibatkan komplikasi, termasuk kebutaan. Pakar bedah anda akan menerangkan semua risiko ini kepada anda jika anda mempertimbangkan operasi ini.

Ramai pesakit dengan IH kronik mendapati bahawa gejala mereka lega selepas rawatan, walaupun serangan gejala boleh berulang.

IH kronik adalah keadaan yang berubah-ubah dan tekanan intrakranial anda perlu dipantau secara berterusan sepanjang hayat anda.

20/10 /

20/10 /

Pesakit yang mengalami kecederaan serius mungkin perlu dipindahkan ke pusat trauma utama. Ketahui apa yang perlu dilakukan penjagaan trauma yang baik