Hipermobiliti bersama – Rawatan

Sekiranya anda mempunyai hypermobility bersama yang tidak menyebabkan sebarang masalah, rawatan tidak diperlukan.

Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan rawatan dan sokongan jika anda mempunyai sindrom hipermobilitas bersama (JHS), yang menyebabkan pelbagai gejala, termasuk sakit sendi dan masalah pencernaan.

Beberapa rawatan utama untuk JHS digariskan di bawah.

Penjagaan diri

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sendiri yang boleh membantu jika anda mempunyai JHS. Ini termasuk

Anda mungkin juga berguna untuk menghubungi kumpulan sokongan. Kedua-dua Persatuan Sindrom Hypermobility Association dan Ehlers-Danlos Support mempunyai rangkaian kumpulan sokongan tempatan di mana anda boleh bertemu dengan orang lain dengan JHS dan Ehlers-Danlos syndrome (EDS).

Fisioterapi dan latihan

Fisioterapi boleh membantu orang dengan sendi hypermobile dalam beberapa cara. Sebagai contoh, ia boleh membantu

Ia berguna untuk mempunyai ahli fisioterapi dengan pengetahuan mengenai JHS, kerana beberapa rawatan fisioterapi dapat membuat gejala lebih buruk.

Pelbagai teknik fisioterapi boleh digunakan. Anda boleh dinasihatkan untuk mengikuti program senaman yang merangkumi latihan kekuatan dan keseimbangan, teknik regangan khas dan nasihat tentang pacing.

Pacing melibatkan tempoh keseimbangan aktiviti dengan tempoh rehat. Ini bermakna tidak melampaui batas atau menolak diri anda melebihi had anda, kerana jika anda melakukannya, dapat memperlambat kemajuan jangka panjang anda.

Terapi pekerjaan bertujuan untuk membantu anda mengatasi kesukaran dalam kehidupan seharian anda disebabkan oleh mempunyai JHS.

Ini mungkin melibatkan pengajaran cara alternatif untuk menjalankan tugas tertentu. Sebagai contoh, seorang ahli terapi pekerjaan boleh memberikan nasihat tentang mengurangkan ketegangan pada sendi anda semasa menggunakan komputer atau berpakaian.

Peralatan juga boleh disediakan untuk membuat tugas tertentu lebih mudah. Sebagai contoh, genggaman khas boleh membuat pen mudah dan membantu meningkatkan tulisan tangan.

Terapi pekerjaan

Seorang ahli terapi pekerjaan juga boleh mencadangkan cara untuk mengadaptasi rumah anda untuk bergerak lebih mudah. Sebagai contoh, jika menggunakan tangga adalah masalah, rel merebut khas boleh disyorkan.

Podiatri

Painkillers

Bagi sesetengah orang dengan JHS, kaki rata boleh menjadi masalah. Sekiranya seseorang mempunyai kaki yang rata, orang itu tidak mempunyai gerbang di dalam bahagian kaki mereka, yang boleh menyebabkan ketegangan pada otot dan ligamen berdekatan (tisu yang menghubungkan tulang bersama pada sendi).

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kaki anda, seorang podiatrist (pakar kaki) boleh mencadangkan rawatan seperti sol khusus untuk menyokong kaki anda.

Ubat boleh digunakan untuk menguruskan kesakitan yang berkaitan dengan JHS.

Painkillers boleh didapati di kaunter dari farmasi, seperti paracetamol, kadang-kadang boleh membantu. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat yang mengandungi kedua-dua paracetamol dan codeine, yang merupakan jenis penahan sakit yang lebih kuat. Paracetamol cecair (seperti Calpol) boleh membantu kanak-kanak dengan JHS.

Sebagai alternatif, ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen boleh membantu dalam beberapa kes.

Painkillers dan NSAID juga boleh didapati sebagai gel atau semburan yang boleh digunakan terus ke sendi yang menyakitkan.

Pastikan anda memeriksa risalah maklumat pesakit yang datang dengan ubat anda sebelum mengambil sebarang ubat yang berlebihan, untuk memastikan ia sesuai untuk anda.

Sesetengah orang dengan JHS mungkin mendapati ubat sakit tidak berkesan untuk mereka. Terdapat laporan anestetik tempatan yang digunakan semasa prosedur pembedahan yang tidak memberi kesan kepada orang yang mempunyai JHS. Jika anda mempunyai prosedur yang memerlukan anestesia, seperti rawatan pergigian, anda mungkin ingin membincangkan isu ini dengan doktor atau doktor gigi terlebih dahulu.

Pengurusan sihat

Sekiranya ubat penahan sakit tidak berkesan dalam mengurangkan kesakitan anda, anda mungkin mendapat manfaat daripada dirujuk kepada pakar sakit di klinik kesakitan. Kakitangan di klinik akan dapat memberi nasihat dan rawatan lanjut.

Mengubati masalah tertentu

Sebagai contoh, sesetengah orang dengan JHS mendapat manfaat daripada program pengurusan kesakitan yang menggabungkan jenis terapi psikologi yang dikenali sebagai terapi tingkah laku kognitif (CBT) apabila ubat penahan sakit tidak berfungsi.

Pakar sakit sihat juga boleh memberikan ubat penahan sakit yang lebih kuat atau ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat sakit saraf (neuropatik) secara khusus.

Baca lebih lanjut mengenai bantuan untuk orang yang sakit.

Jika anda mempunyai apa-apa syarat yang berkaitan, ini akan sering dirawat dengan cara yang sama seperti orang tanpa JHS.

Untuk maklumat lanjut mengenai rawatan khusus untuk beberapa masalah yang berkaitan dengan JHS, lihat

18/09 /

18/09 /

Apa yang perlu dilakukan terhadap pelbagai jenis kesakitan, termasuk kesakitan sendi, sakit belakang dan migrain, serta bagaimana menguruskan kesakitan jangka panjang