Hip fraktur – Pemulihan

Selepas patah pinggang, anda akan mempunyai program pemulihan yang disesuaikan untuk membantu anda mendapatkan semula mobiliti dan kemerdekaan anda secepat mungkin.

Pembedahan segera dan program pemulihan yang berkesan telah membuktikan dengan ketara memperbaiki kehidupan seseorang yang mengalami patah pinggul, mengurangkan tempoh penginapan di hospital mereka dan membantu mereka memulihkan mobiliti mereka dengan cepat.

Pemulihan anda biasanya akan melibatkan pasukan berbilang disiplin (satu pasukan profesional penjagaan kesihatan yang berbeza yang bekerja bersama-sama). Pasukan ini mungkin termasuk

Pasukan pelbagai disiplin

Dalam panduan mereka mengenai Standard Quality for Hip Fracture (PDF, 250kb), Institut Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan Nasional (NICE) mengesyorkan agar penilaian fisioterapi dan mobilisasi, seperti latihan berat badan, harus bermula hari selepas pembedahan patah tulang pinggul .

Semasa anda berada di hospital, pemulihan anda mungkin berlaku

Pemulihan di hospital

Berapa lama anda perlu tinggal di hospital akan bergantung pada keadaan anda dan berapa lama anda mendapatkan semula mobiliti anda. Sekiranya anda sihat, selepas penggantian pinggul, anda mungkin boleh meninggalkan hospital dalam tempoh tiga hingga lima hari.

Sebelum anda dilepaskan, ahli terapi pekerjaan boleh menilai rumah anda untuk melihat sama ada anda memerlukan alat mobilitas yang dipasang, seperti landasan tangan. Anda juga boleh diberi bantuan berjalan seperti tongkat atau tongkat.

Doktor dan penjaga anda (jika ada) mungkin diberitahu apabila anda dilepaskan supaya rancangan boleh dibuat untuk menyokong anda. Selepas anda dilepaskan, anda mungkin perlu

Ini akan dibincangkan dengan anda sebelum anda dilepaskan.

Baca lebih lanjut mengenai penjagaan anda selepas keluar dari hospital.

Berikutan patah tulang pinggul, anda akan mempunyai program pemulihan yang termasuk latihan untuk membantu meningkatkan kekuatan dan mobiliti anda.

Program individu anda bergantung pada tahap kecergasan dan mobiliti semasa anda dan mungkin melibatkan beberapa perkara berikut

Dilepaskan

Adalah sangat penting bahawa anda mengikuti program pemulihan anda selepas patah pinggul untuk memastikan anda mendapatkan lebih banyak kecergasan dan mobiliti yang mungkin.

Program pemulihan

Penjagaan dan sokongan

Ia mungkin berguna untuk membaca panduan anda untuk menjaga dan menyokong – ditulis untuk orang yang memerlukan dan keperluan sokongan, serta penjaga dan saudara mereka. Ia termasuk maklumat dan nasihat mengenai perkhidmatan penjagaan di rumah anda dan bergerak dan mengendalikan orang yang anda ambil perhatian.

Usia UK, amal untuk orang yang lebih tua, mempunyai maklumat dan nasihat yang lebih berguna tentang tulang yang sihat dan menjaga agar sesuai.

Ketahui bagaimana fisioterapi dapat membantu mempromosikan penyembuhan dan kesejahteraan

Terapi pekerjaan memberikan sokongan praktikal kepada orang yang kesihatan mereka berhenti melakukan perkara yang penting kepada mereka

Umur UK

Latihan kekuatan yang boleh dilakukan di rumah untuk membantu meningkatkan kesihatan dan mobiliti anda

Latihan keseimbangan mudah yang boleh dilakukan di rumah untuk membantu meningkatkan kesihatan dan mobiliti anda