Hentikan rawatan merokok

Jika anda merokok, menyerah mungkin merupakan langkah tunggal yang paling besar yang boleh anda ambil untuk meningkatkan kesihatan anda.

Merokok bertanggungjawab untuk satu dalam setiap lima kematian pada orang dewasa berusia lebih dari 35 tahun di England, dan separuh daripada semua perokok jangka panjang akan mati secara beransur-ansur disebabkan oleh penyakit yang berkaitan dengan merokok.

Memberi merokok meningkatkan peluang anda untuk menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat, walaupun anda telah merokok selama 40 tahun. Anda akan mula notis manfaat sebaik sahaja berhenti. Sebagai contoh

Baca lebih banyak manfaat kesihatan berhenti merokok.

Jika anda ingin berhenti merokok, adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan doktor anda yang boleh memberi bantuan dan nasihat mengenai berhenti, dan merujuk anda kepada perkhidmatan Stop Smoking. Perkhidmatan ini menawarkan sokongan terbaik untuk orang yang ingin berhenti merokok.

Kajian menunjukkan bahawa anda empat kali lebih cenderung untuk berhenti merokok jika anda melakukannya melalui. Anda boleh membuat temu janji tanpa melihat doktor anda dengan menghubungi talian bantuan Stop Smoking pada 0300 123 1044 (England sahaja).

 Berhenti merokok

Baca lebih lanjut mengenai cara menghentikan penasihat merokok dapat membantu anda untuk berhenti.

Jika anda tidak mahu pergi ke perkhidmatan Stop Smoking, doktor anda masih boleh menawarkan rawatan untuk membantu anda berhenti.

Anda akan ditaksir untuk mendapatkan idea tahap ketagihan anda dan untuk menggariskan manfaat berhenti. Ini juga merupakan peluang untuk mengenal pasti potensi pencetus, seperti jika anda hidup dengan orang lain yang merokok atau anda mengalami tekanan.

Doktor anda boleh menetapkan beberapa rawatan berhenti merokok yang berbeza. Jenis yang ditetapkan akan bergantung kepada keutamaan peribadi anda dan sama ada anda telah menggunakan apa-apa sebelum ini. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana doktor anda dapat membantu anda untuk berhenti merokok.

Pelbagai rawatan yang anda tawarkan adalah seperti di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan keburukan menghentikan rawatan merokok, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Selepas merokok untuk sementara waktu badan anda menyesuaikan diri untuk mendapatkan dos nikotin yang tetap dari rokok anda. Apabila anda berhenti merokok anda dengan cepat mengeluarkan nikotin dalam badan anda. Ini bermakna anda mengalami penarikan, yang membawa kepada

Hentikan bantuan merokok dari doktor anda

Terapi penggantian nikotin (NRT) berfungsi dengan melepaskan nikotin secara berterusan ke dalam aliran darah anda pada tahap yang lebih rendah daripada rokok, tanpa larutan, karbon monoksida dan bahan kimia beracun lain yang terdapat dalam asap tembakau.

Ini membantu mengawal keinginan anda untuk rokok apabila badan anda mula terlepas nikotin dari merokok dan meningkatkan mood anda.

Baca lebih lanjut mengenai mengatasi keinginan untuk rokok.

NRT datang dalam pelbagai bentuk, termasuk

Terapi penggantian nikotin (NRT)

Doktor anda boleh menetapkan NRT atau anda boleh membelinya dari seorang ahli farmasi.

Tiada bukti bahawa satu jenis NRT tertentu lebih berkesan daripada yang lain. Yang anda pilih adalah ke keutamaan peribadi.

Apabila membuat keputusan, ia membantu untuk berfikir tentang jenis perokok anda. Sebagai contoh, adakah anda seorang perokok berat yang memerlukan rokok sebaik sahaja anda bangun, atau adakah anda perokok sekali-sekala yang hanya merokok ketika mereka sedang minum, atau selepas makan?

Hentikan ubat merokok

Sesetengah perokok berat mendapati patch 24 jam berguna, kerana ia membantu untuk melegakan keinginan rokok ketika bangun. Orang lain lebih suka menggunakan semburan hidung NRT atau semburan mulut, kerana ia merupakan bentuk NRT yang paling cepat bertindak.

Sesetengah perokok mendapati ia berguna untuk menggabungkan produk NRT. Sebagai contoh, mereka memakai patch sepanjang hari, kemudian gunakan gusi atau inhalator untuk membantu meredakan keinginan mendadak untuk rokok. Terdapat bukti yang baik ini lebih berkesan daripada menggunakan hanya satu jenis NRT dan boleh sangat membantu perokok berat.

Kebanyakan kursus NRT berlangsung lapan hingga 12 minggu sebelum anda secara beransur-ansur mengurangkan dos dan akhirnya berhenti. Kebanyakan orang berhenti menggunakan NRT sama sekali dalam masa tiga bulan, walaupun perokok berat mungkin perlu menggunakannya lebih lama.

Kesan sampingan NRT termasuk

Kesan sampingan biasanya ringan hingga sederhana, tetapi jika mereka menjadi sangat menyusahkan, hubungi doktor anda kerana dos atau jenis NRT mungkin perlu diselaraskan.

Baca lebih lanjut mengenai jenis NRT yang berlainan.

E-rokok

Jika anda hamil atau menyusu dan anda ingin berhenti merokok, sebaiknya berhenti sepenuhnya dan segera tanpa sebarang rawatan.

Tetapi jika anda merasakan anda tidak boleh berhenti tanpa bantuan, doktor anda boleh mengesyorkan NRT untuk mengendalikan keinginan anda.

Memotong sebelum anda berhenti

Tiada bukti bahawa nikotin merosakkan bayi anda walaupun kami tidak dapat memastikan ia selamat. Walau bagaimanapun rokok memberikan lebih banyak nikotin daripada NRT dan juga memberikan racun lain seperti karbon monoksida, yang dapat mengurangkan oksigen dalam darah bayi anda.

Jadi, walaupun menggunakan NRT tidak sesuai untuk bayi anda, risiko jauh lebih besar daripada risiko terus merokok.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk menghentikan merokok semasa kehamilan.

Dua ubat boleh didapati untuk membantu anda berhenti merokok.

Bupropion pada asalnya direka untuk merawat kemurungan, tetapi ia juga mendapati bahawa ia juga membantu orang berhenti merokok. Ia tidak sepenuhnya jelas mengapa, tetapi kebanyakan pakar percaya ia mempengaruhi bahagian otak yang terlibat dalam tingkah laku ketagihan.

Bupropion ditetapkan sebagai satu hingga dua tablet setiap hari.

Merokok semasa kehamilan

Anda perlu mengambil bupropion selama 7-14 hari sebelum anda cuba berhenti kerana ubat mengambil masa yang lama untuk mencapai kesan maksimumnya. Kursus rawatan biasanya berlangsung selama tujuh hingga sembilan minggu.

Bupropion tidak sesuai untuknya

Bupropion juga boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyitaan (sesuai), jadi ia tidak sesuai untuk orang yang sudah mempunyai risiko lebih tinggi daripada rata-rata mengalami sawan, seperti orang

Bupropion boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, termasuk

Baca lebih lanjut mengenai Zyban.

Varenicline berfungsi dengan menghalang nikotin daripada mengikat kepada reseptor (bahagian otak anda yang bertindak balas terhadap nikotin), yang mengurangkan kesan penghargaan dan penguatkuasaan merokok.

Pada masa yang sama ia secara perlahan merangsang reseptor nikotin anda, seperti nikotin. Ini bermakna ia mengurangkan perasaan buruk dan rasa marah yang boleh dirasakan orang apabila mereka berhenti merokok.

Ia sangat penting dengan semua ubat-ubatan yang anda buat pada hari cuti. Ini adalah hari di mana apabila anda sampai kepada anda, anda berjanji bahawa anda melakukan semua yang anda boleh untuk memastikan anda tidak merokok lagi. Tetapkan hari ini 7-14 hari selepas memulakan varenicline.

Ia disyorkan anda mengambil varenicline selama 12 minggu. Sekiranya anda berjaya berhenti merokok pada masa ini, anda boleh menetapkan rawatan 12 minggu lagi untuk memastikan anda tidak mula merokok semula.

Varenicline tidak sesuai untuk

Kesan sampingan varenicline termasuk

Terdapat laporan orang yang mengalami perasaan depresi dan pemikiran bunuh diri selepas memulakan rawatan dengan varenicline.

Walaupun tidak ada bukti gejala-gejala ini disebabkan oleh ubat, jika anda merasa tertekan atau berfikir bunuh diri, hentikan mengambil varenikline dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga, dan hubungi doktor anda.

Baca lebih lanjut mengenai Champix.

Baca 10 mitos mengenai rawatan berhenti merokok

Rokok elektronik (e-cigarette) adalah peranti yang membolehkan anda menyedut nikotin tanpa banyak kesan buruk merokok.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, e-rokok telah menjadi alat bantuan berhenti merokok yang sangat popular. Bukti masih berkembang pada keberkesanannya, tetapi ramai yang mendapati mereka membantu untuk berhenti.

Baca lebih lanjut mengenai e-rokok.

Baca lebih banyak artikel untuk membantu anda berhenti merokok.

Sekiranya anda tidak merasa bersedia untuk berhenti merokok sepenuhnya, doktor anda mungkin mencadangkan kaedah berhenti merokok dikenali sebagai pengurangan nikotin yang dibantu untuk berhenti. Ini melibatkan penggunaan NRT untuk mengurangkan sebelum anda berhenti merokok.

Sekiranya doktor anda mencadangkan pendekatan ini, anda akan ditetapkan gusi NRT atau inhalator untuk menggunakan antara rokok. Bentuk-bentuk NRT ini adalah yang terbaik untuk digunakan di antara rokok kerana mereka melepaskan pecah nikotin, bukannya sebagai contoh, jadi NRT menawarkan pengganti yang selamat untuk rokok anda.

Apabila memotong, anda harus mencuba dan memanjangkan jurang antara rokok selama yang anda boleh, dan terus mengurangkan jumlah rokok yang anda merokok.

Dengan enam minggu rawatan NRT, anda sepatutnya bertujuan untuk mengurangkan penggunaan rokok biasa anda dan berhenti sepenuhnya merokok enam bulan. Semakin cepat anda boleh mengurangkan, lebih baik. Sekiranya anda merasa sudah bersedia, sebaiknya anda mempunyai hari yang berhenti.

Menghentikan merokok semasa hamil juga merupakan salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk memberi anak anda permulaan yang sihat dalam kehidupan.

Baca lebih lanjut mengenai manfaat berhenti merokok semasa kehamilan.

25/07 /

25/07 /

Bantu dengan berhenti, termasuk apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda, perkhidmatan tempatan dan terapi penggantian nikotin

Berjuta-juta orang sudah mempunyai “MOT pertengahan umur” percuma mereka. Ketahui mengapa pemeriksaan kesihatan ini begitu penting

Enam langkah praktikal, cepat dan mudah yang anda boleh ambil SEKARANG untuk berhenti merokok

E-rokok akan dikawal sebagai bantuan berhenti merokok dari. Tetapi adakah mereka selamat, dan adakah mereka bekerja?

Ambil kuiz kami untuk melihat bagaimana skor anda