Granuloma membatalkan

Granuloma annulare adalah ruam tahan lama yang kelihatan seperti cincin benjolan kecil berwarna merah atau kulit berwarna.

Ruam biasanya muncul di bahagian belakang lengan, tangan atau kaki anda. Ia cenderung memberi kesan kepada kanak-kanak dan orang dewasa muda, dan sedikit lebih biasa pada wanita.

Dalam pemberian granuloma, dermis (tisu di bawah lapisan atas kulit, yang dikenali sebagai epidermis) menjadi hipersensitif dan meradang. Ia tidak jelas apa yang menyebabkan kulit bertindak balas dengan cara ini.

Keadaan ini kadang-kadang dikaitkan dengan diabetes.

Ruam biasanya merupakan satu-satunya gejala pemberhentian granuloma, dan kebanyakan orang dengannya sebaliknya sihat. Ia mungkin sedikit gatal, tetapi biasanya tidak menyakitkan.

Mungkin ada sebilangan cincin yang tumbuh dengan perlahan sehingga mereka berukuran 2.5-5cm (1-2 inci). Mereka kemudian menjadi lebih megah dan berwarna ungu, sebelum akhirnya memudar.

Apa yang menyebabkan pembuangan granuloma?

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ruam boleh merebak di seluruh badan, atau mungkin terdapat satu atau lebih benjolan di bawah kulit lengan atau kaki (ini dikenali sebagai subkutaneus granuloma annulare).

Granuloma annulare biasanya hilang tanpa rawatan dalam tempoh dua tahun, walaupun kadang-kadang boleh bertahan selama bertahun-tahun dan cincin baru mungkin muncul. Ia tidak berjangkit atau disebabkan oleh alahan.

Hubungi doktor anda jika anda melihat cincin di mana sahaja di kulit anda yang tidak hilang dalam masa beberapa minggu. Mereka akan dapat menolak kemungkinan penyebab lain, seperti jangkitan kulat.

Oleh sebab pemberhentian granuloma tidak berbahaya, anda mungkin tidak memerlukan sebarang rawatan untuknya. Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin mempertimbangkan rawatan jika kemunculan ruam mengganggu anda.

Tiada rawatan khusus untuk pembuangan granuloma dan keterangan untuk penggunaan ubat adalah terhad.

Krim steroid yang kuat atau salap, atau suntikan steroid terus ke dalam cincin, boleh membantu membersihkan ruam. Walau bagaimanapun, steroid mesti digunakan dengan teliti, kerana penggunaan jangka panjang boleh menipis kulit. Baca lebih lanjut mengenai kortikosteroid (ubat steroid).

Ruam

Kes pembuangan granuloma yang teruk atau meluas boleh dirawat dengan terapi cahaya ultraviolet (PUVA) atau ubat-ubatan yang menindas sistem imun, biasanya imiquimod, tacrolimus atau krim pimecrolimus.

Dalam sesetengah kes, krioterapi (pembekuan benjolan dengan nitrogen cecair) boleh disyorkan sebagai cara menghilangkannya dan merangsang pertumbuhan kulit yang baru. Walau bagaimanapun, jenis rawatan ini tidak selalu berkesan, dan ia boleh menyakitkan dan menyebabkan parut kekal.

Apa nak buat

Kortikosteroid topikal adalah krim, gel dan salap yang digunakan untuk merawat beberapa keadaan kulit

Bagaimana ia dirawat