Gonorrhea

Gonorrhea adalah jangkitan seksual (STI) yang disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Neisseria gonorrhoeae atau gonococcus. Ia biasa dikenali sebagai ‘tepukan’.

Bakteria terutamanya didapati dalam pelepasan dari zakar dan dalam cairan vagina.

Gonorrhea mudah dilalui di antara orang ramai

Bakteria dapat menjangkiti serviks (pintu masuk ke rahim), uretra (tiub melalui mana air kencing keluar dari badan), rektum, dan kurang kerap tekak atau mata.

Jangkitan ini juga boleh dilepaskan dari wanita hamil kepada bayinya. Sekiranya anda hamil dan mungkin mengalami sakit gonore, penting untuk mendapatkan ujian dan rawatan sebelum bayi anda dilahirkan. Tanpa rawatan, gonorea boleh menyebabkan kebutaan tetap pada bayi yang baru dilahirkan.

Gonorrhea tidak tersebar dengan mencium, memeluk, berkongsi mandi atau tuala, kolam renang, tempat duduk tandas, atau berkongsi cawan, pinggan dan pinggan mangkuk, kerana bakteria tidak dapat bertahan di luar tubuh manusia selama bertahun-tahun.

Tanda dan gejala

Gejala biasa gonorea termasuk pelepasan hijau atau kuning tebal dari vagina atau zakar, kesakitan semasa kencing dan (pada wanita) pendarahan antara tempoh.

Walau bagaimanapun, sekitar 1 dalam 10 lelaki yang dijangkiti dan hampir separuh wanita yang dijangkiti tidak mengalami sebarang gejala.

Baca lebih lanjut mengenai gejala gonorea.

Sekiranya anda mempunyai gejala gonorrhea, atau anda bimbang anda mungkin mempunyai STI, anda perlu melawat ubat genitourinary tempatan (GUM) atau klinik kesihatan seksual untuk ujian kesihatan seksual.

Gonorea boleh didiagnosis dengan mudah dengan menguji sampel pelepasan yang diambil menggunakan swab. Ujian sampel air kencing juga boleh digunakan untuk mendiagnosis keadaan pada lelaki.

Adalah penting untuk mendapatkan ujian secepat mungkin, kerana gonorea boleh membawa kepada masalah kesihatan jangka panjang yang lebih serius jika tidak dirawat, termasuk penyakit radang pelvis (PID) pada wanita, atau ketidaksuburan.

Diuji

Anda boleh mencari klinik kesihatan seksual terdekat dengan mencari melalui pos atau bandar.

Untuk maklumat mengenai semua perkhidmatan kesihatan seksual, layari laman web FPA.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis gonorrhea dan kemungkinan komplikasi gonorea.

Gonorrhea biasanya dirawat dengan suntikan antibiotik tunggal dan tablet antibiotik tunggal. Dengan rawatan yang berkesan, kebanyakan gejala anda akan bertambah baik dalam masa beberapa hari.

Merawat gonorea

Ia biasanya disyorkan bahawa anda menghadiri temujanji susulan satu atau dua minggu selepas rawatan, jadi satu lagi ujian boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada anda telah mendapat jangkitan.

Anda harus mengelakkan melakukan hubungan seks sehingga anda diberikan penjelasan yang jelas.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana gonorea dirawat.

Siapa yang terlibat?

Sesiapa yang aktif secara seksual dapat menangkap gonorrhea, terutama orang yang menukar pasangan secara kerap atau tidak menggunakan kaedah penghalang kontrasepsi, seperti kondom, ketika berhubungan seks.

Gonorrhea adalah STI bakteria yang paling biasa kedua. Selepas klamidia. Hampir 35,000 kes dilaporkan di England semasa, dengan kebanyakan kes yang menjejaskan lelaki muda dan wanita di bawah usia 25 tahun.

Rawatan sebelumnya yang berjaya untuk gonorrhea tidak membuat anda kebal terhadap penangkapan semula.

Gonorrhea dan STI lain boleh berjaya dihalang dengan menggunakan kontrasepsi yang sesuai dan mengambil langkah berjaga-jaga lain, seperti

Jika anda bimbang anda mungkin mempunyai STI, lawati GUM tempatan atau klinik kesihatan seksual untuk mendapatkan nasihat.

Baca lebih banyak nasihat tentang STIs.

Mencegah gonorea

28/07 /

28/07 /

Artikel dan video mengenai kontrasepsi, STI dan bercakap tentang seks. Termasuk seksyen untuk remaja

Gunakan panduan ini untuk mengetahui sama ada anda mempunyai jangkitan