Goitre – Diagnosis

Jika anda fikir anda mempunyai goitre, lihat doktor anda. Mereka boleh memeriksa leher anda untuk melihat jika ada bukti pembengkakan kelenjar tiroid.

Ujian darah untuk memeriksa seberapa baik kelenjar tiroid anda berfungsi juga boleh dijalankan.

Doktor anda akan memeriksa leher anda untuk menilai saiz dan tahap mana-mana bengkak dan menentukan sama ada itu

Pemeriksaan fizikal

Mereka mungkin meminta anda menelan, untuk melihat sama ada benjolan bergerak ke atas dan ke bawah.

Doktor anda juga boleh menguruskan anda untuk menjalani ujian fungsi tiroid untuk menentukan punca asas goitre anda.

Ujian fungsi tiroid

Ujian fungsi tiroid mengukur tahap hormon tertentu (bahan kimia yang dihasilkan oleh badan) dalam darah anda.

Ujian ini boleh menunjukkan jika anda mempunyai kelenjar tiroid yang tidak aktif atau terlalu aktif, kedua-duanya dikaitkan dengan goitre.

Kelenjar tiroid menghasilkan dua hormon – thyroxine dan triiodothyronine. Hormon berlebihan kedua-dua hormon ini menunjukkan keadaan mendasar yang menjadikan kelenjar tiroid anda terlalu aktif, seperti penyakit Graves (keadaan autoimun yang menyebabkan antibodi untuk merangsang kelenjar tiroid).

Jika kelenjar tiroid anda tidak aktif, kelenjar pituitari anda (kelenjar bersaiz kacang yang duduk di bawah otak) akan menghasilkan hormon yang dipanggil hormon stimulasi tiroid (TSH).

TSH dilepaskan oleh badan anda untuk merangsang kelenjar tiroid anda. Tahap TSH yang tinggi dalam darah anda menunjukkan bahawa kelenjar tiroid anda tidak aktif.

Jika anda dirujuk kepada pakar, anda mungkin mempunyai ujian lanjut di hospital. Ini diterangkan lebih terperinci di bawah.

Ini melibatkan sejumlah kecil yodium radioaktif yang disuntik ke dalam urat anda. Iodin membina kelenjar tiroid anda, yang kemudiannya boleh dikaji menggunakan kamera khas.

Ujian lanjut

Siaran boleh memberi maklumat yang berguna mengenai struktur dan fungsi kelenjar tiroid anda. Oleh kerana jumlah radiasi yang digunakan adalah sangat kecil, ia sangat selamat untuk kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, mungkin tidak sesuai jika anda mengandung.

Rujukan

Siaran ultrasound menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk membuat imej sebahagian daripada bahagian dalam badan anda. Ia boleh digunakan untuk

Aspirasi jarum halus adalah prosedur di mana sampel goitre diekstrak, supaya sel-sel di dalamnya dapat diuji. Prosedur ini sering dikenali sebagai biopsi.

Semasa prosedur, jarum halus pada akhir jarum suntikan akan dimasukkan ke dalam goitre di kerongkong anda. Contoh cecair atau tisu di dalam goitre akan disedut melalui jarum dan ke dalam picagari. Sampel akan diperiksa di bawah mikroskop untuk menentukan jenis sel apa pun di dalam goitre.

Doktor anda boleh merujuk anda ke klinik tiroid pakar atau ahli endokrinologi (pakar dalam keadaan berkaitan dengan hormon), jika anda mempunyai bengkak tiroid dan

Ketahui apa yang diharapkan daripada anda GP, termasuk nasihat tentang cara memilih dan mendaftar dengan amalan

Baca tentang imbasan ultrasound, termasuk bagaimana ia berfungsi, bagaimana ia dijalankan dan sama ada terdapat sebarang risiko atau kesan sampingan