Gigi pengisaran (bruxism)

Bruxism adalah istilah perubatan untuk menggiling gigi dan mengepakkan rahang.

Orang kadang-kadang menggilap gigi tanpa menyebabkan gejala atau masalah. Tetapi gigi gigih yang berterusan, boleh menyebabkan sakit rahang dan ketidakselesaan dan memakai gigi anda. Ia juga boleh menyebabkan sakit kepala dan sakit telinga.

Baca lebih lanjut mengenai gejala bruxism.

Kebanyakan kes-kes gigi mengisar (hampir 80%) berlaku secara sedar semasa tidur. Ia biasanya dikaitkan dengan faktor penyumbang, seperti tekanan atau kebimbangan.

Bruxism juga memberi kesan kepada orang-orang ketika mereka terjaga, walaupun ini lebih cenderung menguatkan gigi dan rahang, dan bukannya menggiling gigi mereka. Kebanyakan orang melakukannya secara tidak sedar semasa menumpukan perhatian atau apabila mereka berada dalam situasi yang teruk.

Ramai orang dengan bruxism mendapati ia akan datang dan pergi. Ia mungkin menjadi lebih teruk semasa tempoh tekanan.

Apa yang menyebabkan bruxism?

Bruxism hampir selalu berlaku dalam hubungan dengan faktor-faktor lain. Kira-kira 70% kes bruxism yang berlaku semasa tidur difikirkan berkaitan dengan tekanan dan kebimbangan.

Terdapat juga persatuan antara bruxism dan apnea tidur obstruktif (OSA). OSA adalah gangguan tidur di mana pernafasan anda terganggu semasa tidur. Bagaimana bruxism dan OSA mempengaruhi satu sama lain tidak difahami sepenuhnya sekarang.

Menggoda gigi juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat antipsikotik dan antidepresan, terutamanya sejenis antidepresan yang dikenali sebagai inhibitor serotonin reuptake selektif (SSRIs).

Gaya hidup anda juga boleh memberi kesan. Sebagai contoh, minum alkohol secara teratur, merokok dan menggunakan ubat-ubatan rekreasi seperti ekstasi dan kokain meningkatkan risiko bruksisme.

Doktor kadang-kadang merujuk kepada gigi pengisaran yang disebabkan oleh keadaan asas sebagai bruxism utama. Gigi yang digiling dikaitkan dengan faktor ubat, keadaan atau gaya hidup sering dikenali sebagai bruxism sekunder.

Baca lebih lanjut mengenai punca bruxism.

Merawat bruxism

Terdapat beberapa rawatan yang mungkin untuk mengisar gigi, tetapi hanya beberapa yang telah ditunjukkan menjadi berkesan.

Terapi kelakuan dan penggunaan mulut pengawal atau splint mulut boleh menjadi berkesan dalam menguruskan gejala yang berkaitan dengan bruxism.

Pengawal mulut dan mulut mulut berfungsi dengan cara yang sama dengan mengurangkan sensasi mengepam atau menggiling gigi, dan juga membantu mengelakkan sebarang memakai gigi.

Rawatan lain, seperti latihan otot-kelonggaran dan kebersihan tidur, juga boleh membantu menguruskan gejala anda.

Siapa yang terkena bruxism?

Jika anda menggilap gigi semasa anda sedang tidur, anda mungkin perlu memakai penjaga mulut atau mulut mulut untuk melindungi gigi anda daripada kerosakan yang lebih teruk.

Sekiranya anda mengalami masalah kecemasan atau masalah tekanan, kursus terapi tingkah laku kognitif (CBT) mungkin disyorkan. Matlamat CBT adalah untuk membantu anda menangani masalah anda dengan mengubah cara anda berfikir dan bagaimana anda bertindak.

Ia mungkin boleh memecahkan kebiasaan gigi yang digiling menggunakan teknik kebiasaan-pembalikan.

Membuat beberapa perubahan gaya hidup yang mudah, seperti berhenti merokok (jika anda merokok), mengurangkan penggunaan alkohol dan menguruskan tekanan juga boleh membantu.

Baca lebih lanjut mengenai merawat bruxism.

Gigi pengisar menjejaskan lebih daripada enam juta orang. Tetapi keparahan gejala dan kekerapan penggilingan berbeza-beza. Ia boleh berlaku pada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa, walaupun ia adalah yang paling biasa pada orang dewasa antara umur 25 dan 44 tahun.

Dari memberus gigi pertama mereka ke perjalanan pertama mereka ke doktor gigi, inilah cara menjaga gigi anak-anak anda

Bagaimana untuk menjaga gigi anda, termasuk pemeriksaan, memberus gigi, pendakap dan pemutihan

Bagaimana untuk mencari doktor gigi, termasuk di mana untuk mencari bantuan jika anda mempunyai kesukaran mencari lokasi di kawasan tempatan anda