Giardiasis

Giardiasis (gee-ar-dye-a-sis) adalah jangkitan sistem pencernaan yang disebabkan oleh parasit kecil yang dipanggil Giardia intestinalis (juga dikenali sebagai Giardia lamblia, atau Giardia duodenalis).

Cirit-birit adalah gejala paling umum dari giardiasis.

Gejala lain boleh termasuk

Anda juga mungkin mengalami muntah dan demam ringan 37-38C (98.6-100.4F) tetapi gejala ini kurang biasa.

Walaupun gejala ini sering tidak menyenangkan, giardiasis biasanya tidak menimbulkan ancaman serius kepada kesihatan dan boleh dirawat dengan mudah.

Lihat doktor anda jika anda mengalami gejala cirit-birit, kekejangan, kembung dan loya yang berlangsung lebih dari seminggu, terutamanya jika anda baru-baru ini mengembara ke luar negara.

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya bayi atau anak anda mengalami cirit-birit selama lebih daripada dua atau tiga hari, atau mereka mempunyai enam atau lebih cirit-birit dalam tempoh 24 jam, bawakan mereka untuk berjumpa dengan doktor anda.

Doktor anda perlu menghantar sampel najis untuk diuji di makmal untuk mendiagnosis giardiasis. Sehingga tiga sampel mungkin perlu diambil dalam beberapa hari untuk mengesahkan giardiasis.

Giardiasis biasanya dirawat dengan baik dengan ubat antibiotik yang membunuh parasit giardia. Dalam kebanyakan kes, ubat yang dipanggil metronidazole atau tinidazole digunakan.

Mual adalah kesan sampingan metronidazole yang paling biasa. Pada masa-masa yang jarang berlaku, sesetengah orang mungkin juga merasa pening atau mengantuk. Jika ini berlaku kepada anda, elakkan memandu atau menggunakan alat atau jentera kuasa.

Jangan minum alkohol semasa mengambil metronidazole atau tinidazole, atau selama 48 jam selepas menamatkan dos anda. Mencampur alkohol dengan jenis ubat ini boleh membuat kesan sampingan lebih teruk.

Jika anda didiagnosis dengan giardiasis, ahli keluarga anda yang lain boleh dinasihatkan supaya mendapat rawatan. Ini mungkin disyorkan sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya mereka juga dijangkiti. Doktor anda akan dapat memberitahu anda jika rawatan diperlukan.

Merawat giardiasis

Kebanyakan orang dijangkiti dengan giardiasis dengan minum air tercemar dengan parasit Giardia, atau melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti.

Jangkitan giardiasis juga boleh diteruskan jika orang yang dijangkiti tidak mencuci tangan dengan betul selepas menggunakan tandas, kemudian mengendalikan makanan yang dimakan oleh orang lain. Makanan juga boleh tercemar jika ia dibasuh dengan air yang dijangkiti.

Mengamalkan kebersihan yang baik – seperti kerap mencuci tangan dengan sabun dan air – dan berhati-hati apabila minum air di negara-negara dengan tahap sanitasi yang rendah dapat membantu mengurangkan risiko anda mengembangkan giardiasis.

Baca lebih lanjut mengenai punca giardiasis dan mencegah giardiasis.

Bagaimanakah penyebaran giardiasis?

Giardiasis berlaku hampir di mana-mana di dunia, tetapi sangat meluas dimana akses kepada air bersih adalah terhad dan sanitasi kurang baik.

Ia boleh menjejaskan semua peringkat umur tetapi paling biasa di kalangan kanak-kanak dan ibu bapa mereka. Ini kerana perkara-perkara seperti perubahan lampin meningkatkan risiko jangkitan.

Terdapat lebih daripada 3,500 kes giardiasis yang dilaporkan di England dan Wales setiap tahun, walaupun jumlah sebenar mungkin lebih tinggi kerana banyak kes tidak didiagnosis. Sekitar satu perempat daripada kes-kes ini dianggap dikontrak di luar negara, tetapi ramai yang tidak mengalami gejala sehingga mereka pulang ke rumah.

Siapa yang terjejas?

Kebanyakan kes giardiasis adalah satu kali, tetapi wabak kecil boleh berlaku di isi rumah, di kalangan ahli keluarga, atau di tapak semaian. Wabak yang lebih besar biasanya dikesan kepada sumber air yang tercemar, seperti minum telaga atau taman air.

Tempat di mana giardiasis meluas termasuk

Kawasan risiko untuk giardiasis

Banyak penyakit, seperti cirit-birit pelancong, ditangkap dari makanan dan air yang tercemar. Ketahui cara melindungi diri anda

Mempunyai kedua-dua insurans perjalanan dan Kad Insurans Kesihatan Eropah (EHIC) percuma akan menjimatkan banyak wang dalam keadaan kecemasan