Gegelung IUD – Panduan kontraseptif

Kontraseptif adalah percuma untuk lelaki dan wanita pada. Ketahui di mana anda boleh mendapatkan kontrasepsi, dan maklumat mengenai semua 15 kaedah

Anda boleh hamil 21 hari selepas kelahiran. Ketahui kaedah kontraseptif yang boleh anda gunakan, apabila anda perlu memulakannya, dan yang harus anda elakkan jika anda menyusu

Di mana anda boleh pergi untuk kontrasepsi, maklumat dan nasihat

Seorang wanita boleh hamil jika sperma lelaki mencapai satu telurnya (ova). Kontraseptif cuba menghentikan ini dengan memelihara telur dan sperma selain atau dengan menghentikan telur yang dihasilkan. Satu kaedah kontraseptif ialah peranti intrauterine, atau IUD (kadangkala dipanggil gegelung).

Sekilas: fakta mengenai IUD

Bagaimana kerja IUD

Bagaimana ia menghalang kehamilan

Siapa yang boleh menggunakan IUD

Kelebihan dan keburukan IUD

Risiko IUD

Di mana anda boleh mendapatkan IUD

IUD adalah alat plastik dan tembaga berbentuk kecil yang dimasukkan ke dalam rahim (uterus) oleh doktor atau jururawat yang terlatih.

IUD berfungsi dengan menghentikan sperma dan telur daripada bertahan dalam rahim atau tiub fallopian. Ia juga boleh menghalang telur yang disenyawakan dari implan pada rahim.

Mempunyai IUD dipasang

IUD adalah kaedah kontraseptif berulang (LARC) yang bertindak balik. Ini bermakna bahawa apabila ia sudah selesai, anda tidak perlu memikirkannya setiap hari atau setiap kali anda melakukan hubungan seks. Terdapat beberapa jenis dan saiz IUD.

Anda boleh menggunakan IUD sama ada anda mempunyai anak.

Bagaimana ia menghalang kehamilan

Mempunyai IUD dipasang

Bagaimana untuk mengetahui sama ada IUD masih ada

Bagaimana untuk mengetahui sama ada IUD masih ada

Mengeluarkan IUD

IUD serupa dengan IUS (sistem intrauterine) tetapi berfungsi dengan cara yang berbeza. Daripada melepaskan progestogen hormon seperti IUS, IUD mengeluarkan tembaga. Tembaga mengubah cecair cecair dalam rahim dan tiub fallopian, menghentikan sperma yang masih hidup di sana. IUD juga boleh menghentikan telur yang disenyawakan dari implan pada rahim.

Mengeluarkan IUD

Terdapat jenis dan saiz IUD untuk disesuaikan dengan wanita yang berbeza. IUD perlu dipasang oleh doktor atau jururawat terlatih di pembedahan doktor anda, klinik kontraseptif tempatan atau klinik kesihatan seksual.

IUD boleh tinggal di rahim selama lima hingga 10 tahun, bergantung kepada jenis. Sekiranya anda berusia 40 tahun ke atas apabila anda mempunyai IUD dipasang, ia boleh ditinggalkan sehingga anda mencapai menopaus atau sehingga anda tidak lagi memerlukan kontrasepsi.

IUD boleh dipasang pada bila-bila masa semasa kitaran haid, selagi anda tidak hamil. Anda akan dilindungi dari kehamilan dengan segera.

Sebelum anda memasang IUD, anda akan mempunyai pemeriksaan dalaman untuk mengetahui saiz dan kedudukan rahim anda. Ini adalah untuk memastikan bahawa IUD boleh diletakkan di tempat yang betul.

Cari klinik berhampiran anda

Anda juga boleh diuji untuk jangkitan, seperti STI. Adalah lebih baik untuk melakukan ini sebelum IUD dipasang supaya anda boleh menjalani rawatan (jika anda memerlukannya) sebelum IUD dimasukkan. Kadang-kadang, anda mungkin diberi antibiotik pada masa yang sama dengan IUD dipasang.

Menggunakan IUD selepas melahirkan

Ia mengambil masa kira-kira 15 hingga 20 minit untuk memasukkan IUD. Faraj diadakan terbuka, seperti semasa pemeriksaan serviks (smear), dan IUD dimasukkan melalui serviks dan ke dalam rahim.

Proses pemasangan boleh menjadi tidak selesa dan kadang-kadang menyakitkan. Anda mungkin mengalami kekejangan selepas itu. Anda boleh meminta anestetik tempatan atau ubat penghilang rasa sakit sebelum memasang IUD. Suntikan anestetik itu sendiri boleh menyakitkan, begitu ramai wanita mempunyai prosedur tanpa.

Menggunakan IUD selepas keguguran atau pengguguran

Anda mungkin mengalami kesakitan dan pendarahan selama beberapa hari selepas memasang IUD. Bincang dengan doktor atau jururawat terlebih dahulu.

IUD perlu diperiksa oleh doktor selepas tiga hingga enam minggu. Bercakap kepada doktor atau jururawat anda jika anda mempunyai sebarang masalah sebelum atau selepas pemeriksaan pertama ini atau jika anda mahu dikeluarkan IUD.

Bercakap kepada doktor atau jururawat anda jika anda atau pasangan anda berisiko mendapat STI. Ini kerana STI boleh membawa kepada jangkitan di pinggul.

Lihat doktor anda atau kembali ke klinik di mana IUD anda dipasang secepat yang anda boleh jika anda

Ini mungkin bermakna anda mempunyai jangkitan.

IUD mempunyai dua benang tipis yang diturunkan sedikit dari rahim ke bahagian atas vagina anda. Doktor atau jururawat yang sesuai dengan IUD anda akan mengajar anda bagaimana untuk merasakan benang-benang ini dan pastikan ia masih ada.

Kelebihan IUD

Semak IUD anda di tempat beberapa kali pada bulan pertama, dan kemudian selepas setiap tempoh atau pada jangka masa yang tetap.

Kelemahan IUD

Ia sangat tidak mungkin bahawa IUD anda akan keluar, tetapi jika anda tidak dapat merasakan benang, atau jika anda berfikir IUD telah bergerak, anda mungkin tidak dilindungi sepenuhnya daripada mengandung. Lihat doktor atau jururawat anda dengan segera dan gunakan kaedah tambahan kontraseptif, seperti kondom, sehingga IUD anda diperiksa. Sekiranya anda melakukan hubungan seks baru-baru ini, anda mungkin perlu menggunakan kontraseptif kecemasan.

Rakan anda tidak boleh merasakan IUD semasa hubungan seks. Sekiranya dia dapat merasakan benang, dapatkan doktor atau jururawat anda untuk memeriksa bahawa IUD anda ada di tempatnya. Mereka boleh memotong benang dengan panjang yang lebih pendek. Sekiranya anda berasa sakit semasa melakukan hubungan seks, pergi untuk pemeriksaan.

IUD boleh dikeluarkan pada bila-bila masa oleh doktor atau jururawat terlatih.

Jika anda tidak akan mempunyai satu lagi IUD dimasukkan dan anda tidak mahu hamil, gunakan kaedah lain (seperti kondom) selama tujuh hari sebelum anda mengalihkan IUD. Ini adalah untuk menghentikan sperma masuk ke dalam badan anda. Sperma boleh hidup sehingga tujuh hari di dalam badan dan boleh membuat anda hamil apabila IUD dikeluarkan.

Sebaik sahaja IUD dikeluarkan, kesuburan normal anda harus kembali.

Kebanyakan wanita boleh menggunakan IUD. Ini termasuk wanita yang tidak pernah hamil dan mereka yang positif HIV. Doktor atau jururawat anda akan bertanya tentang sejarah perubatan anda untuk memeriksa sama ada IUD adalah bentuk kontrasepsi yang paling sesuai untuk anda.

Anda tidak boleh menggunakan IUD jika ada

Wanita yang mempunyai kehamilan ektopik atau pengguguran baru-baru ini, atau yang mempunyai injap jantung buatan, mesti berunding dengan doktor atau doktor mereka sebelum memasang IUD.

Anda tidak seharusnya dilengkapi dengan IUD jika ada kemungkinan anda sudah hamil atau jika anda atau pasangan anda berisiko menangkap IMS. Jika anda atau pasangan anda tidak pasti, pergi ke doktor atau klinik kesihatan seksual untuk diuji.

Kerosakan kepada rahim

IUD biasanya boleh dipasang empat hingga enam minggu selepas melahirkan (vagina atau caesar). Anda perlu menggunakan kontrasepsi alternatif dari tiga minggu (21 hari) selepas kelahiran sehingga IUD dipasang. Dalam sesetengah kes, IUD boleh dipasang dalam tempoh 48 jam selepas melahirkan. IUD adalah selamat untuk digunakan semasa anda menyusu dan tidak akan menjejaskan bekalan susu anda.

Jangkitan panggul

Penolakan

IUD boleh dipasang segera atau dalam masa 48 jam selepas pengguguran atau keguguran oleh seorang doktor atau jururawat yang berpengalaman, selagi anda hamil kurang dari 24 minggu. Sekiranya anda mengandung lebih daripada 24 minggu, anda mungkin perlu menunggu beberapa minggu sebelum memasang IUD.

Walaupun IUD adalah kaedah kontrasepsi yang berkesan, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mempunyai satu pemasangan.

Tiada bukti bahawa pemasangan IUD akan meningkatkan risiko kanser leher rahim, kanser endometrium (kanser lapisan lapisan) atau kanser ovari. Sesetengah wanita mengalami perubahan dalam mood dan libido, tetapi perubahan ini sangat kecil. Tiada bukti bahawa IUD memberi kesan kepada berat badan.

Komplikasi selepas pemasangan IUD jarang berlaku. Kebanyakan akan muncul dalam tahun pertama selepas pemasangan.

Dalam masa kurang daripada satu dalam 1,000 kes, IUD boleh membusuk (membuat lubang dalam) rahim atau leher rahim (serviks) apabila dimasukkan ke dalam. Ini boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah abdomen, tetapi biasanya tidak menyebabkan apa-apa Gejala. Sekiranya doktor atau jururawat sesuai dengan IUD anda berpengalaman, risiko ini sangat rendah.

Jika perforasi berlaku, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk mengeluarkan IUD. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda merasa banyak kesakitan setelah mempunyai IUD dipasang sebagai perforasi harus dirawat dengan segera.

Jangkitan panggul boleh berlaku dalam 20 hari pertama selepas IUD dipasang. Risiko jangkitan adalah sangat kecil. Kurang daripada satu daripada 100 wanita yang berisiko rendah terhadap STI akan mendapat jangkitan pelvis.

Kadang-kadang, IUD ditolak (diusir) oleh rahim atau boleh bergerak (ini disebut anjakan). Ini lebih cenderung berlaku tidak lama selepas ia dipasang, walaupun ini tidak biasa. Doktor atau jururawat anda akan mengajar anda bagaimana untuk memeriksa bahawa IUD anda ada.

Sekiranya IUD gagal dan anda hamil, IUD anda perlu dikeluarkan secepat mungkin jika anda akan meneruskan kehamilan. Terdapat sedikit peningkatan risiko kehamilan ektopik jika seorang wanita hamil semasa menggunakan IUD.

Kehamilan ektopik

Kebanyakan jenis kontrasepsi boleh didapati secara percuma. Kontrasepsi adalah percuma untuk semua wanita dan lelaki melalui. Tempat di mana anda boleh mendapatkan kontrasepsi termasuk

Cari klinik kesihatan seksual terdekat dengan mencari kod pos atau bandar anda.

Sekiranya anda berumur bawah 16 tahun dan mahu kontrasepsi, doktor, jururawat atau ahli farmasi tidak akan memberitahu ibu bapa atau penjaga anda selagi mereka percaya anda memahami sepenuhnya maklumat yang anda berikan dan keputusan anda.

Doktor dan jururawat bekerja di bawah garis panduan yang ketat apabila berurusan dengan orang di bawah 16 tahun. Mereka akan menggalakkan anda untuk mempertimbangkan memberitahu ibu bapa anda, tetapi mereka tidak akan membuat anda. Satu-satunya masa yang mungkin ingin memberitahu seseorang kepada orang lain adalah jika mereka percaya anda berisiko merugikan, seperti penyalahgunaan. Risiko perlu menjadi serius, dan mereka biasanya akan membincangkan ini dengan anda terlebih dahulu.

12/01 /

12/01 /

Perkhidmatan

Lokasi

Perkara yang perlu difikirkan apabila anda mempertimbangkan kaedah kontraseptif yang digunakan

Ketahui di mana anda boleh pergi jika anda memerlukan nasihat mengenai STI, kontrasepsi atau kehamilan

Ketahui di mana anda boleh pergi untuk mendapatkan maklumat mengenai kontrasepsi, dan untuk mendapatkan kaedah yang anda pilih

IUS adalah kontrasepsi hormon dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan