Gastrectomy – Bagaimana ia dilakukan

Terdapat pelbagai jenis gastrik, bergantung pada bahagian perut anda perlu dikeluarkan.

Terdapat empat jenis utama gastrectomy, semuanya dilakukan di bawah anestetik umum (di mana anda tidak sedarkan diri)

Semasa gastrectomy separa, pakar bedah membuat potongan di perut anda (perut) sebelum mengeluarkan separuh bahagian bawah perut anda.

Jenis gastrectomy

Jika anda mempunyai kanser perut, nodus limfa yang berdekatan juga biasanya dikeluarkan, kerana ada risiko kanser mungkin merebak ke nod.

Pakar bedah anda kemudian menyikat bahagian atas perut anda ke usus kecil anda.

Teknik untuk gastrectomy

Semasa jumlah gastrectomy, pakar bedah anda memotong perut anda sebelum mengeluarkan perut anda. Mereka kemudiannya akan menghubungkan esofagus anda (tiub di antara kerongkong dan perut yang memakan makanan) langsung ke usus kecil anda.

Semasa gastrectomy lengan, pakar bedah membuat potongan di perut anda sebelum mengeluarkan bahagian kiri perut anda. Ini dapat mengurangkan jumlah perut anda sehingga 75%, dan biasanya dilakukan menggunakan pembedahan lubang kunci.

Bahagian selebihnya perut anda ditarik ke atas dan disegel menggunakan jahitan. Ini mencipta perut yang jauh lebih kecil dan lebih lama yang kelihatan seperti pisang.

Oesophagogastectomy digunakan untuk mengeluarkan bahagian atas perut dan bahagian esofagus.

Bahagian bawah perut anda ditarik ke atas dan dilampirkan pada akhir esofagus anda.

Dua teknik yang berbeza boleh digunakan untuk menjalankan gastrectomy

Gastrectomy laparoskopi juga kadang-kadang dikenali sebagai gastrectomy dibantu oleh laparoskopi (LAG).

Terbuka vs pembedahan lubang kunci

Terdapat kebaikan dan keburukan setiap jenis pembedahan. Orang yang menjalani pembedahan lubang kunci biasanya pulih lebih cepat dan mengalami kesakitan yang kurang selepas prosedur daripada mereka yang mempunyai gastrectomy terbuka. Anda juga mungkin dapat meninggalkan hospital sedikit lebih awal. Kadar komplikasi selepas pembedahan lubang kunci adalah sama dengan gastrectomies terbuka.

Pembedahan keyhole adalah teknik pembedahan canggih yang memerlukan latihan dan peralatan khusus. Operasi mungkin mengambil masa lebih lama jika ia dilakukan menggunakan pembedahan lubang kunci.

Gastrectomie terbuka biasanya lebih berkesan dalam merawat kanser perut maju berbanding pembedahan lubang kunci. Ini kerana ia biasanya lebih mudah untuk mengeluarkan nodus limfa yang terkena (kelenjar kecil yang merupakan sebahagian daripada sistem imun) semasa gastrectomy terbuka.

Sebelum anda memutuskan prosedur yang ada, bincangkan kelebihan dan kekurangan kedua-dua teknik dengan pakar bedah anda.

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda