Garis koronari arteri koronari

Gangguan koronari arteri koronari (CABG) adalah prosedur pembedahan yang digunakan untuk merawat penyakit jantung koronari.

Ia mengalihkan darah sekitar bahagian-bahagian arteri utama yang menyempitkan atau tersumbat untuk meningkatkan aliran darah dan bekalan oksigen ke jantung.

Sekitar 20,000 kaitan pintasan arteri koronari dijalankan di England setiap tahun. Kebanyakannya dijalankan pada lelaki, dan sekitar 80% digunakan untuk merawat orang yang berumur sekurang-kurangnya 60 tahun.

Seperti semua organ di dalam badan, jantung memerlukan bekalan darah yang berterusan. Ini dibekalkan oleh dua saluran darah besar yang dikenali sebagai arteri koronari kiri dan kanan.

Dari masa ke masa, arteri-arteri ini dapat disempit dan dikeraskan oleh pembentukan lemak yang dipanggil plak. Proses ini dikenali sebagai aterosklerosis. Orang dengan aterosklerosis arteri koronari dikatakan mempunyai penyakit jantung koronari.

Peluang anda untuk membangunkan peningkatan jantung koronari dengan usia. Anda juga mungkin lebih terjejas jika

Kenapa mereka dijalankan

Penyakit jantung koronari boleh menyebabkan angina, yang merupakan sakit dada yang berlaku apabila bekalan darah kaya oksigen ke jantung menjadi terhad. Walaupun banyak kes angina boleh dirawat dengan ubat-ubatan, angina yang teruk mungkin memerlukan koropsi bypass arteri koronari untuk meningkatkan bekalan darah ke jantung.

Satu lagi risiko yang berkaitan dengan penyakit jantung koronari adalah kemungkinan salah satu plak di arteri koronari yang pecah (membelah), membentuk bekuan darah. Sekiranya bekuan darah menghalang bekalan darah ke jantung, ia boleh mencetuskan serangan jantung. Oleh itu, koropsi pintasan koronari arteri koronari mungkin juga disyorkan untuk mengurangkan kemungkinan anda mengalami serangan jantung.

Gangguan koronari arteri koronari melibatkan mengambil saluran darah dari bahagian lain badan – biasanya dada, kaki atau lengan – dan melampirkannya ke arteri koronari di atas dan di bawah kawasan sempit atau penyumbatan. Ini saluran darah baru dikenali sebagai rasuah.

Bilangan graf yang diperlukan bergantung kepada betapa beratnya penyakit jantung koronari anda dan berapa banyak saluran darah koronari yang disempitkan.

Gangguan pintasan arteri koronari dilakukan di bawah anestetik umum, yang bermaksud anda tidak sedar semasa operasi. Ia biasanya mengambil masa antara tiga dan enam jam.

Baca lebih lanjut mengenai persiapan untuk koropsi bypass arteri koronari dan bagaimana koropsi pintasan arteri koronari dilakukan.

Prosedur itu

Kebanyakan orang perlu tinggal di hospital selama sekurang-kurangnya tujuh hari selepas menjalani koropsi bypass arteri koronari.

Memulihkan mengambil masa dan semua orang pulih dengan kelajuan yang sedikit berbeza. Pada umumnya, anda boleh duduk di kerusi selepas satu hari, berjalan selepas tiga hari dan berjalan naik dan turun tangga selepas lima atau enam hari.

Apabila anda pulang ke rumah, anda perlu melakukan perkara yang mudah selama beberapa minggu. Anda sepatutnya dapat kembali ke kebanyakan aktiviti biasa anda selepas kira-kira enam minggu, termasuk bekerja, memandu, dan melakukan hubungan seks – kebanyakan orang membuat pemulihan penuh dalam tempoh 12 minggu.

Baca lebih lanjut mengenai pulih daripada koropsi arteri koronari arteri koronari.

Pemulihan

Seperti semua jenis pembedahan, koropsi pintasan arteri koronari membawa risiko komplikasi.

Ini biasanya agak kecil dan boleh dirawat, seperti denyutan jantung yang tidak teratur atau jangkitan luka, tetapi terdapat juga risiko komplikasi yang serius seperti serangan angin ahmar atau serangan jantung.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 95% orang yang mempunyai corak pintasan arteri koronari akan hidup selama sekurang-kurangnya satu tahun, dan sekitar 90% akan hidup sekurang-kurangnya lima tahun.

Risiko pembedahan

Baca lebih lanjut mengenai risiko koropsi bypass arteri koronari.

Selepas mengalami koropsi bypass arteri koronari, kebanyakan orang akan mengalami peningkatan yang ketara dalam gejala seperti sesak nafas dan sakit dada, dan risiko serangan jantung mereka akan diturunkan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa koropsi bypass arteri koronari bukan merupakan ubat untuk penyakit jantung koronari. Sekiranya anda tidak membuat perubahan gaya hidup, seperti memakan makanan yang sihat dan bersenam secara teratur, arteri anda yang dicelup akan akhirnya menjadi keras dan sempit.

Dalam sesetengah kes, koropsi pintasan arteri koronari mungkin perlu diulang atau anda mungkin memerlukan prosedur untuk memperluaskan arteri anda menggunakan belon kecil dan tiub yang dipanggil stent (koronari angioplasti).

Baca lebih lanjut mengenai kehidupan sihat selepas koropsi bypass arteri koronari.

Angioplasti koronari adalah alternatif utama kepada koropsi bypass arteri koronari. Operasi yang kurang invasif di mana tabung plastik berongga yang panjang dan fleksibel yang disebut catheter dimasukkan ke dalam saluran darah di lengan atau pangkal paha.

Selepas pembedahan

Balon yang dilekatkan pada kateter kemudian dilambungkan untuk meluaskan arteri dan tiub logam kecil yang disebut stent sering digunakan untuk membantu mengekalkan arteri terbuka.

Ia biasanya mengambil sedikit masa untuk pulih daripada angioplasti koronari daripada koropsi bypass arteri koronari, tetapi ada kemungkinan lebih tinggi bahawa prosedur itu perlu diulangi.

Alternatif

Juga, angioplasti koronari mungkin tidak disyorkan jika arteri koronari yang banyak telah disekat dan disempitkan atau struktur saluran darah berhampiran jantung anda tidak normal.

Baca lebih lanjut mengenai alternatif kepada koropsi bypass arteri koronari.

Tempoh masa yang perlu anda tunggu untuk mempunyai koropsi pintasan arteri koronari akan berbeza dari kawasan ke kawasan.

Doktor atau pakar bedah jantung anda sepatutnya dapat memberitahu anda apa senarai menunggu seperti di kawasan anda atau di hospital yang anda pilih.

Sebaiknya, anda patut dilayan dalam tempoh tiga bulan dari keputusan untuk beroperasi.

16/12 /

Berapa lamakah saya perlu menunggu pembedahan?

16/12 /

Penyakit jantung koronari bertanggungjawab untuk kematian lebih banyak daripada keadaan kesihatan lain, kedua-duanya. Dan di seluruh dunia. Ketahui apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya

Penyakit jantung boleh dihalang oleh diet dan gaya hidup yang sihat. Dapatkan 10 tips teratas untuk jantung yang sihat

Berjuta-juta orang sudah mempunyai “MOT pertengahan umur” percuma mereka. Ketahui mengapa pemeriksaan kesihatan ini begitu penting