Gangrene – Gejala

Gejala gangren berbeza-beza bergantung kepada punca asas. Ia boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan, tetapi biasanya bermula pada jari kaki, kaki, jari atau tangan.

Gejala umum gangren termasuk

Dalam sesetengah kes, anggota yang terjejas mungkin berasa berat dan menekan kulit boleh menghasilkan bunyi yang retak. Gejala-gejala ini disebabkan oleh pembentukan gas di bawah kulit.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Sekiranya kawasan itu dijangkiti, anda juga mungkin mempunyai tanda-tanda lain yang berkaitan dengan jangkitan yang tidak jelas, seperti

Tanpa rawatan, tisu yang terjejas akan mula mati. Apabila ini berlaku, kawasan ini berubah warna dari merah ke coklat ke ungu atau hitam, sebelum menjulur dan jatuh dari tisu sihat di sekelilingnya.

Bila untuk mendapatkan bantuan kecemasan

Rawatan awal untuk gangren bermula, lebih berkesan ia mungkin. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai

Sekiranya doktor anda tidak tersedia, hubungi 111 atau perkhidmatan luar negara anda untuk nasihat.

Sekiranya bakteria dari gangren menyerang aliran darah anda, anda boleh mengalami kejutan septik. Ini adalah keadaan yang mengancam nyawa yang berlaku apabila jangkitan menyebabkan tekanan darah anda jatuh ke tahap yang rendah.

Tanda kejutan septik termasuk

Dail 999 dengan segera untuk meminta ambulans jika anda mengesyaki bahawa anda atau seseorang yang anda kenal adalah dalam kejutan septik.

Dapatkan nasihat mengenai pertolongan cemas dan bila mendail 999, termasuk apa maklumat yang akan dihantar kepada unit tindak balas kecemasan