Gangguan spektrum autisme – Punca

Penyebab sebenar gangguan spektrum autisme (ASD) kini tidak diketahui.

Ia adalah keadaan yang kompleks dan boleh berlaku akibat kecenderungan genetik (kecenderungan semula jadi), faktor alam sekitar atau tidak diketahui.

Kebanyakan penyelidik percaya bahawa gen tertentu yang mewarisi anak dari ibu bapa mereka boleh menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada perkembangan ASD.

Gen

Kes ASD telah diketahui berjalan dalam keluarga. Sebagai contoh, adik-beradik anak-anak muda yang mempunyai ASD juga boleh membangunkan keadaan ini, dan ia adalah perkara biasa untuk kembar identik untuk kedua-duanya membangunkan ASD.

Tiada gen tertentu yang dikaitkan dengan ASD telah dikenalpasti, tetapi ia mungkin merupakan ciri khas dari beberapa sindrom genetik yang jarang berlaku, termasuk sindrom Fragile X, sindrom Williams dan sindrom Angelman.

Pencetus alam sekitar

Sesetengah penyelidik percaya bahawa seseorang yang dilahirkan dengan kerentanan genetik kepada ASD hanya membangunkan keadaan jika mereka terdedah kepada pencetus alam sekitar tertentu.

Kemungkinan pencetus termasuk dilahirkan awal (sebelum 35 minggu kehamilan), atau terdedah dalam rahim untuk alkohol atau ubat-ubatan tertentu, seperti natrium valproate (kadang-kadang digunakan untuk merawat epilepsi semasa kehamilan).

Tiada bukti konklusif yang didapati mengaitkan pencemaran atau jangkitan ibu semasa hamil dengan peningkatan risiko ASD.

Berikut adalah beberapa syarat lain yang diketahui berkaitan dengan ASD

Pada masa lalu, beberapa perkara telah dikaitkan dengan ASD, tetapi penyelidikan yang luas tidak menemui bukti untuk menunjukkan bahawa mana-mana ini menyumbang kepada keadaan. Ini termasuk

Keadaan kesihatan yang lain

Kesalahpahaman tentang punca-punca ASD

Sama ada di sekolah, di tempat kerja atau dalam tetapan sosial, orang yang autisme sering disalahpahami

Gelatin, telur, formaldehid dan thiomersal semua terdapat dalam beberapa vaksin – bagaimana selamat mereka?