Gangguan panik – Rawatan

Matlamat utama dalam merawat gangguan panik adalah untuk mengurangkan jumlah serangan panik dan mengurangkan keterukan gejala.

Terapi psikologi dan ubat-ubatan adalah dua jenis rawatan utama untuk gangguan panik.

Bergantung pada keadaan individu anda, anda mungkin memerlukan salah satu daripada jenis rawatan atau kombinasi kedua-dua.

Terapi perilaku kognitif

Sekiranya anda ditawarkan terapi psikologi, ia mungkin dalam bentuk terapi tingkah laku kognitif (CBT, lihat di bawah). Jika ini tidak berfungsi, ubat mungkin disyorkan.

Sebelum memulakan apa-apa bentuk rawatan, doktor anda akan membincangkan semua pilihan dengan anda, menggariskan kelebihan setiap jenis dan membuat anda sedar mengenai kemungkinan risiko atau kesan sampingan.

Kumpulan sokongan

Tiada rawatan tunggal untuk semua orang dan anda mungkin perlu mencuba beberapa rawatan sebelum mencari satu yang berfungsi untuk anda. Rawatan yang disyorkan bergantung pada tahap kesihatan umum anda, tahap keteraturan keadaan anda dan keutamaan peribadi anda.

Adalah penting anda memahami apa rawatan anda akan melibatkan. Jika anda tidak faham sesuatu yang telah diberitahu oleh doktor anda, mintalah mereka menerangkannya dengan lebih terperinci.

Terapi psikologi telah membuktikan manfaat jangka panjang dan disyorkan untuk merawat gangguan panik. Ia biasanya akan mengambil bentuk terapi tingkah laku kognitif (CBT).

CBT dianggap sebagai salah satu rawatan psikologi yang paling berkesan untuk gangguan panik. Ia melibatkan sesi teratur dengan ahli terapi.

Ahli terapi boleh berbincang dengan anda bagaimana anda bertindak balas apabila anda mempunyai serangan panik dan apa yang anda fikirkan ketika anda mengalami serangan.

Sebaik sahaja anda dan ahli terapi anda telah mengenal pasti sebarang pemikiran dan kepercayaan yang negatif, anda boleh menggantikannya dengan lebih realistik dan seimbang. Ahli terapi anda juga boleh mengajar anda cara mengubah tingkah laku anda, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk menangani serangan panik masa depan.

Contohnya, mereka mungkin dapat menunjukkan teknik pernafasan yang boleh digunakan untuk membantu anda menenangkan semasa serangan panik.

Antidepresan

Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE) mencadangkan sejumlah tujuh hingga 14 jam CBT akan selesai dalam tempoh empat bulan. Rawatan biasanya melibatkan sesi seminggu hingga dua jam.

Pregabalin

Clonazepam

NICE juga mengesyorkan bahawa dalam situasi tertentu program CBT yang lebih pendek mungkin sesuai. Ini boleh melibatkan bilangan jam CBT yang dikurangkan dengan ‘kerja rumah’ yang ditetapkan di antara sesi supaya anda boleh mengamalkan apa yang anda pelajari selepas setiap sesi.

Anda perlu melawat doktor anda secara teratur semasa anda mempunyai CBT supaya mereka dapat menilai kemajuan anda dan melihat bagaimana anda melakukan.

Kumpulan sokongan boleh memberikan maklumat berguna dan nasihat tentang bagaimana anda dapat menguruskan gangguan panik secara berkesan. Mereka juga cara yang baik untuk bertemu dengan orang lain yang mempunyai pengalaman yang serupa dengan keadaan ini.

Serangan panik kadang-kadang boleh menakutkan dan mengasingkan, sehingga dapat membantu mengetahui bahwa orang lain mengalami perasaan dan emosi yang sama seperti Anda.

Kegelisahan dan Kejayaan Lebih Phobia (TOP UK) adalah badan amal yang berpangkalan di UK yang memberikan maklumat dan sokongan kepada orang-orang yang mengalami gangguan kecemasan.

Kumpulan sokongan sering melibatkan pertemuan tatap muka di mana anda boleh membincangkan masalah dan masalah anda dengan orang lain. Ramai juga boleh memberikan sokongan dan bimbingan melalui telefon atau secara bertulis.

Tanya doktor anda tentang kumpulan sokongan untuk gangguan panik berhampiran anda. Anda juga boleh menggunakan direktori perkhidmatan untuk mencari perkhidmatan kecemasan di kawasan anda.

Antidepressants sering dikaitkan dengan kemurungan, tetapi mereka juga boleh digunakan untuk merawat beberapa keadaan psikologi yang lain.

Rujukan

Antidepresan boleh mengambil masa dua hingga empat minggu sebelum menjadi berkesan. Oleh itu, penting untuk meneruskannya, walaupun anda merasakan mereka tidak berfungsi. Anda hanya perlu berhenti mengambil ubat yang ditetapkan jika doktor anda menasihati anda untuk berbuat demikian.

Inhibitor reaktif serotonin selektif (SSRIs) dan antidepresan tricyclic adalah dua jenis antidepresan yang sering disyorkan untuk merawat gangguan panik.

Apabila memulakan jenis ubat baru, anda perlu dinilai secara teratur oleh doktor anda pada selang dua, empat, enam dan 12 minggu. Ini akan membolehkan anda untuk membincangkan sebarang isu yang anda miliki dengan ubat anda, dan membolehkan doktor anda menilai rawatan yang paling berkesan. Ia juga akan memberi anda peluang untuk mencuba jenis ubat yang berbeza jika anda mahu.

Inhibitor serotonin reuptake selektif (SSRIs) adalah sejenis antidepresan yang berfungsi dengan meningkatkan tahap kimia yang dipanggil serotonin di otak anda.

Mereka adalah jenis antidepresan yang paling biasa untuk merawat gangguan panik. Mereka biasanya bermula pada dos yang rendah sebelum secara beransur-ansur meningkat sebagai badan anda menyesuaikan diri dengan ubat.

Kesan sampingan biasa SSRI termasuk

Apabila anda mula mula mengambil SSRI, perasaan kecemasan dan panik mungkin menjadi lebih buruk. Dalam kebanyakan kes, ini bersifat sementara dan simptom-simptom anda akan mula kembali ke paras normal dalam masa beberapa hari selepas mengambil ubat.

Bercakap kepada doktor anda jika anda merasakan bahawa gejala-gejala anda semakin buruk dan mereka tidak menunjukkan tanda-tanda kembali ke paras normal selepas beberapa hari.

Selepas anda mula mengambil SSRI, anda perlu melawat doktor anda selepas dua, empat, enam, dan 12 minggu supaya mereka dapat memeriksa kemajuan anda dan melihat sama ada anda bertindak balas terhadap ubat itu. Tidak semua orang bertindak balas dengan baik untuk ubat-ubatan antidepresan, jadi penting bahawa kemajuan anda dipantau dengan teliti.

Sekiranya doktor anda merasakan perlu, anda mungkin memerlukan ujian darah atau pemeriksaan tekanan darah semasa mengambil antidepresan. Jika selepas 12 minggu mengambil ubat yang tidak menunjukkan tanda-tanda penambahbaikan, doktor anda mungkin menetapkan SSRI alternatif untuk melihat apakah ia mempunyai kesan.

Tempoh masa yang perlu diambil untuk SSRI akan berbeza-beza bergantung pada seberapa baik anda bertindak balas terhadap rawatan. Walaupun anda merasakan bahawa gangguan panik anda telah dirawat dengan baik, kemungkinan anda akan terus mengambil ubat selama sekurang-kurangnya enam hingga 12 bulan.

Jika anda berhenti mengambil ubat anda sebelum ini, risiko gejala anda berulang dapat ditingkatkan. Sesetengah orang mungkin perlu mengambil SSRI lebih lama daripada tempoh enam hingga 12 bulan yang biasa.

Apabila anda dan doktor memutuskan bahawa sesuai untuk anda berhenti mengambil SSRI, anda secara beransur-ansur akan disapu dengan perlahan-lahan mengurangkan dos anda. Seperti dengan antidepresan, anda tidak boleh berhenti mengambil SSRI kecuali doktor anda menasihati anda.

Menghentikan ubat anda secara langsung tanpa disapu, atau tanpa mendapatkan nasihat daripada doktor anda, mungkin mengakibatkan gejala pengeluaran seperti

Gejala-gejala ini juga boleh berlaku jika anda terlepas dos ubat, atau jika dos anda berkurangan. Gejala-gejala biasanya ringan, tetapi mereka boleh menjadi teruk jika ubat itu dihentikan secara tiba-tiba.

Bagi sesetengah orang, ini bermakna perlu mengambil SSRI secara jangka panjang. Bagi yang lain, kursus CBT dapat membantu mengurangkan risiko gejala mereka berulang.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang menyusahkan yang tidak mudah.

Sekiranya SSRI tidak sesuai, atau jika gejala anda tidak bertambah baik selepas kursus SSRI 12 minggu, doktor anda boleh mencuba menetapkan jenis antidepresan yang berbeza.

Antidepresan trisiklik berfungsi dengan cara yang sama dengan SSRI. Mereka mengawal tahap bahan kimia noradrenalin dan serotonin di otak anda, yang mempunyai kesan positif terhadap perasaan dan perasaan anda.

Imipramine dan clomipramine adalah dua antidepresan trisiklik yang sering dirawat untuk merawat gangguan panik. Antidepresan trisiklik tidak ketagihan.

SSRI biasanya ditetapkan sebelum antidepresan trisiklik kerana mereka mempunyai sedikit kesan sampingan. Kesan sampingan biasa antidepresan trisiklik termasuk

Kesan sampingan perlu dikurangkan selepas tujuh hingga 10 hari kerana tubuh anda mula terbiasa dengan ubat. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda jika mereka menjadi masalah dan tidak mudah.

Pregabalin adalah ubat lain yang sering digunakan untuk merawat gangguan panik. Ia adalah anticonvulsant yang juga digunakan untuk merawat epilepsi (keadaan yang menyebabkan sawan berulang). Walau bagaimanapun, ia juga didapati bermanfaat dalam merawat kecemasan.

Kesan sampingan pregabalin boleh termasuk

Pregabalin kurang berkemungkinan menyebabkan loya atau pemacu seks yang rendah daripada SSRI.

Clonazepam adalah ubat lain yang sering digunakan untuk mengubati epilepsi dan juga kadang-kadang ditetapkan untuk gangguan panik.

Ia boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan termasuk kelesuan (kekurangan tenaga), gerakan mata yang tidak normal (nystagmus), reaksi kekeliruan dan alahan.

Anda boleh dirujuk kepada pakar kesihatan mental jika rawatan seperti menghadiri kumpulan sokongan, CBT dan ubat tidak meningkatkan gejala gangguan panik.

Pakar kesihatan mental akan menjalankan penilaian semula keseluruhan keadaan anda. Mereka akan bertanya kepada anda mengenai rawatan anda sebelum ini dan sejauh mana berkesannya anda mendapatinya. Mereka juga mungkin bertanya tentang hal-hal dalam hidup anda yang mungkin memberi kesan kepada keadaan anda, atau berapa banyak sokongan yang anda dapat dari keluarga dan rakan-rakan.

Pakar akan dapat merancang pelan rawatan untuk anda, yang bertujuan untuk mengubati gejala anda secara berkesan. Jenis pakar kesihatan mental yang akan dirujuk akan bergantung pada keadaan individu anda. Sebagai contoh, anda boleh dirujuk kepada a

Cemas? Dizzy? Lumba jantung? Anda mungkin mengalami serangan panik. Dapatkan petua praktikal tentang bagaimana untuk mengatasi

15/08 /

15/08 /

Terapi perilaku kognitif (CBT) adalah sejenis terapi pemecahan masalah – ketahui lebih lanjut di sini