Gangguan panik – Gejala

Gejala serangan panik boleh menjadi sangat menakutkan dan menyedihkan.

Gejala cenderung berlaku secara tiba-tiba, tanpa amaran dan sering tanpa sebab yang jelas.

Serta perasaan kebimbangan yang luar biasa, serangan panik juga boleh menyebabkan pelbagai gejala lain, termasuk

Serangan panik berulang

Gejala fizikal serangan panik tidak menyenangkan, dan mereka juga boleh disertai dengan pemikiran ketakutan dan ketakutan.

Atas sebab ini, orang yang mengalami gangguan panik mula takut serangan seterusnya, yang menyebabkan kitaran hidup dalam ketakutan ‘ketakutan’ dan menambah rasa panik.

Depersonalisasi

Kadang-kala, gejala serangan panik boleh menjadi sangat sengit sehingga anda dapat merasakan anda mengalami serangan jantung.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa gejala seperti degupan jantung lumba dan sesak nafas tidak akan menyebabkan anda mengalami serangan jantung. Walaupun serangan panik sering kali menakutkan, mereka tidak menyebabkan sebarang kerosakan fizikal. Orang yang telah mengalami gangguan panik untuk beberapa waktu biasanya belajar untuk mengenali ‘sensasi serangan jantung’ ini dan menjadi lebih sedar bagaimana untuk mengawal gejala mereka.

Kebanyakan serangan panik berlangsung selama lima hingga 20 minit. Sesetengah serangan telah dilaporkan telah berlangsung sehingga satu jam. Walau bagaimanapun, kemungkinan dalam satu kes serangan berlaku lurus selepas satu lagi atau tahap kebimbangan yang tinggi dirasai selepas serangan pertama.

Orang yang mengalami masalah panik mempunyai serangan panik secara berulang. Sesetengah orang mempunyai serangan sekali atau dua kali sebulan, sementara yang lain memilikinya beberapa kali seminggu.

Orang yang mengalami masalah panik juga cenderung mempunyai perasaan dan kebimbangan yang berterusan dan berterusan. Serangan panik yang dikaitkan dengan gangguan panik boleh menjadi sangat tidak menentu.

Sekiranya anda mengalami gangguan panik, anda juga mungkin berasa cemas apabila serangan berikutnya akan berlaku.

Semasa serangan panik, gejala-gejala anda boleh menjadi sangat sengit dan tidak dapat dikawal oleh keadaan anda, tubuh anda dan persekitaran anda. Ia hampir boleh merasakan seolah-olah anda pemerhati, menjadikan keadaan itu kelihatan sangat tidak benar.

Makhluk detasmen ini dikenali sebagai depersonalisasi. Berhentilah dari keadaan tidak memberikan sebarang bantuan atau membuat serangan panik kurang menakutkan. Sebaliknya, ia sering menjadikan pengalaman lebih membingungkan dan tidak disorientasikan.

Setiap orang mempunyai perasaan kecemasan pada suatu ketika dalam hidup mereka, tetapi terlalu banyak boleh menjadi tanda sesuatu yang lebih serius

Apapun ketakutan anda, 10 tips ini boleh membantu anda mengatasi tekanan dan kebimbangan anda