Gangguan koronari arteri koronari – Pemulihan

Anda biasanya perlu tinggal di hospital selama kira-kira tujuh hari selepas menjalani koropsi bypass arteri koronari (CABG), jadi kakitangan perubatan dapat memantau pemulihan anda.

Pada masa ini, anda boleh dilampirkan ke pelbagai tiub, drip dan longkang yang memberikan anda cecair dan membolehkan darah dan air kencing dikeluarkan. Ini akan dikeluarkan apabila anda menjadi lebih baik.

Kemungkinan anda akan merasa sedikit rasa tidak selesa dan grogginess selepas prosedur, tetapi anda akan diberikan ubat penahan sakit untuk membantu melegakan kesakitan. Beritahu doktor atau jururawat anda jika kenaikan sakit atau jika anda perasan pendarahan yang berlebihan.

Di rumah

Memulihkan dari prosedur koropsi arteri koronari mengambil masa dan semua orang pulih dengan kelajuan yang sedikit berbeza. Pada umumnya, anda boleh duduk di kerusi selepas satu hari, berjalan selepas tiga hari dan berjalan naik dan turun tangga selepas lima atau enam hari.

Kebanyakan orang membuat pemulihan penuh dalam tempoh 12 minggu selepas operasi. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami komplikasi semasa atau selepas pembedahan, masa pemulihan anda mungkin lebih lama.

Pemulihan jantung

Untuk meringankan kesakitan di mana pemotongan dibuat, anda mungkin perlu terus mengambil ubat penghilang rasa sakit di rumah selama beberapa minggu. Memakai pakaian yang longgar dan selesa yang tidak menggosok pada luka anda juga boleh membantu.

Untuk tiga hingga enam minggu pertama, anda mungkin akan berasa lelah banyak masa. Ini kerana badan anda menggunakan banyak tenaga untuk menyembuhkan dirinya sendiri. Menjelang enam minggu, anda sepatutnya dapat melakukan kebanyakan aktiviti normal anda dan selama tiga bulan, anda mungkin akan pulih sepenuhnya.

Wayar logam yang memegang tulang dada (sternum) bersama-sama adalah kekal. Walau bagaimanapun, jahitan yang menutup kulit anda secara beransur-ansur akan dibubarkan selama beberapa minggu selepas pembedahan sebagai kulit anda sembuh.

Semasa anda pulih di hospital, anda akan diberitahu tentang bagaimana untuk menjaga luka anda di rumah. Adalah penting untuk memastikan luka bersih dan melindungi mereka dari matahari ketika mereka sedang sembuh.

Anda akan mendapat parut di mana pakar bedah memotong dada anda, dan juga di mana salur darah (atau kapal) diculik. Ini akan menjadi merah pada mulanya, tetapi akan beransur-ansur memudar dari masa ke masa.

Pasukan yang menjaga anda di hospital biasanya akan dapat menasihati anda tentang apa-apa aktiviti yang anda perlukan untuk mengelakkan anda sembuh.

Secara umumnya, dalam beberapa hari pertama selepas anda pulang dari hospital, anda boleh melakukan aktiviti ringan seperti berjalan kaki pendek, memasak, bermain kad dan permainan papan, dan mengangkat objek cahaya.

Kehidupan selepas koropsi bypass arteri koronari

Selepas kira-kira enam minggu, anda mungkin cukup melakukan aktiviti yang lebih berat, seperti memandu, membawa kanak-kanak, membawa objek lebih berat (tetapi tidak terlalu berat, seperti beg kompos atau simen), memvakum, memotong rumput dan mempunyai Seks.

Tempoh masa yang anda perlukan adalah berbeza dari orang ke orang. Sekiranya anda pulih dengan baik dan tugas anda tidak secara fizikal, anda biasanya boleh kembali bekerja dalam masa enam hingga lapan minggu. Walau bagaimanapun, anda biasanya memerlukan lebih banyak masa jika anda mengalami sebarang komplikasi atau pekerjaan anda melibatkan banyak berdiri dan mengangkat.

Semasa pulih, sebaiknya cuba membina aktiviti anda secara beransur-ansur dari masa ke masa dan pastikan anda mengambil rehat secara teratur apabila anda merasa letih.

Selepas anda dilepaskan dari hospital, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan akibat operasi. Ini boleh termasuk

Ia semulajadi untuk berasa sedikit rendah selepas menjalani pembedahan pintasan. Anda akan mengalami hari-hari yang baik dan buruk, tetapi penting untuk diingat bahawa pemulihan anda akan mengambil masa beberapa minggu daripada hari.

Kesan sampingan cenderung hilang dalam tempoh empat hingga enam minggu dari operasi. Pemulihan penuh mungkin mengambil masa beberapa bulan atau lebih lama, bergantung kepada kesihatan keseluruhan anda sebelum prosedur.

Jika anda ingin sokongan dan nasihat tambahan semasa anda pulih, berbincang dengan doktor anda atau hubungi Yayasan Jantung Inggeris, yang boleh memberi anda butiran kumpulan sokongan jantung tempatan.

Hubungi doktor anda dengan seberapa segera yang mungkin jika anda mengalami sebarang masalah berikut

Hubungi 111 atau hubungi perkhidmatan anda yang tidak disengajakan untuk waktu tempatan jika anda tidak dapat menghubungi doktor anda.

Banyak hospital menawarkan program pemulihan jantung untuk orang yang menjalani pembedahan jantung. Program ini, yang biasanya berlangsung sekurang-kurangnya enam minggu, bertujuan membantu anda pulih dari prosedur dan kembali ke kehidupan seharian secepat mungkin.

Seorang ahli pasukan pemulihan jantung boleh bercakap dengan anda tentang ini apabila anda pergi ke hospital untuk menjalani operasi anda. Anda boleh dijemput untuk menyertai program pemulihan jantung bermula beberapa minggu selepas anda meninggalkan hospital.

Cara pemulihan jantung boleh dijalankan secara meluas di seluruh negara, tetapi kebanyakannya akan meliputi bidang-bidang seperti latihan, pendidikan, relaksasi dan sokongan emosi.

Yayasan Jantung British mempunyai lebih banyak maklumat mengenai pemulihan jantung.

Apabila anda telah pulih sepenuhnya dari operasi anda, penting untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk mengurangkan risiko anda mengalami masalah jantung seterusnya pada masa akan datang. Sebagai contoh, anda harus

Anda juga harus terus mengambil ubat-ubatan yang telah ditetapkan.

Baca lebih lanjut mengenai hidup dengan koropsi bypass arteri koronari.

16/12 /

16/12 /

Penyakit jantung boleh dihalang oleh diet dan gaya hidup yang sihat. Dapatkan 10 tips teratas untuk jantung yang sihat

Diet miskin, kurang senaman dan merokok adalah pesalah utama di belakang tahap kematian yang tinggi di UK dari penyakit jantung