Gagak – Diagnosis

Kerana sifat gegaran, kebanyakan diagnosis sama ada dibuat di sebuah kemalangan dan kecemasan (A & E) jabatan, oleh paramedik di tempat kejadian, atau oleh seorang pegawai terlatih di acara sukan.

Orang yang membuat diagnosis akan melakukan pemeriksaan fizikal yang berhati-hati untuk memeriksa sama ada terdapat tanda-tanda dan gejala-gejala kecederaan otak yang lebih serius, seperti pendarahan dari telinga, sambil memastikan pernafasan tidak terjejas.

Sekiranya anda sedar, anda akan dipersoalkan supaya keadaan minda anda (terutamanya ingatan anda) dapat dinilai.

Ujian lanjut

Soalan yang mungkin termasuk

Anda mungkin diminta untuk mencuba apa yang dikenali sebagai ujian “finger-nose-finger”. Orang yang menjalankan ujian akan memegang salah satu jari mereka di hadapan anda. Anda diminta untuk menyentuh jari mereka dan kemudian sentuh hujung hidung secepat mungkin.

Ujian ini adalah cara yang baik untuk menilai sejauh mana kesan gegar otak terhadap imbangan dan koordinasi anda.

Jika anda tidak sedarkan diri, sebagai langkah berjaga-jaga, anda diandaikan bahawa anda mengalami kecederaan leher atau tulang belakang yang serius sehingga terbukti sebaliknya. Oleh itu, anda tidak perlu bergerak sehingga penjepit pakar boleh dipasang di leher dan tulang belakang anda untuk melindunginya.

Begitu juga, jika anda melihat seseorang yang tidak sedarkan diri, jangan cuba untuk memindahkannya melainkan mereka berada dalam bahaya fizikal segera. Sebaliknya, dail 999 untuk ambulan dan tunggu bersama mereka sehingga paramedik tiba.

Dalam beberapa keadaan, ujian lanjut mungkin disyorkan jika terdapat sebarang tanda atau gejala yang menunjukkan kecederaan yang lebih serius pada otak anda. Ujian yang paling banyak digunakan untuk kecederaan otak yang disyaki adalah imbasan tomografi berkomputer (CT).

Bagaimanapun, jika dianggap bahawa anda mungkin telah merosakkan tulang di leher anda, sinar-X boleh digunakan untuk menilai kerosakan dengan cepat. Imbasan CT dielakkan pada kanak-kanak di bawah 10 jika mungkin, tetapi mungkin perlu dalam sesetengah kes.

Imbasan CT mengambil satu siri sinaran X bahagian dalam tengkorak anda dan meletakkannya bersama menggunakan komputer. Imej yang dibuat membentuk bahagian tengah bahagian dalam tengkorak dan otak anda.

Pemeriksaan CT biasanya disyorkan pada orang dewasa yang

Pemeriksaan CT juga disyorkan untuk orang dewasa yang mengalami beberapa kesedaran atau ingatan sejak kecederaan dan siapa

Imbasan CT boleh disyorkan kepada kanak-kanak yang

Pemeriksaan CT juga biasanya disyorkan untuk bayi berumur kurang dari setahun yang mempunyai lebam, bengkak atau memotong kepala lebih besar daripada 5cm (2 inci).

Ketahui mengapa imbasan CT digunakan dan baca tentang apa yang berlaku sebelum, semasa dan selepas imbasan