Flu – Rawatan

Biasanya, anda boleh menguruskan gejala selesema di rumah dan tidak perlu melihat GP. Kebanyakan orang berasa lebih baik dalam masa seminggu.

Anda harus mempertimbangkan untuk melihat doktor anda jika anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi lebih serius. Ini termasuk orang yang

Dalam kes ini, doktor anda mungkin mencadangkan mengambil ubat antiviral.

Menguruskan gejala anda di rumah

Sekiranya anda sebaliknya sihat, anda boleh menjaga diri sendiri di rumah dengan berehat, menjaga hangat dan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

Sekiranya anda berasa tidak sihat dan demam, anda boleh mengambil ubat paracetamol atau anti-radang seperti ibuprofen untuk menurunkan suhu anda dan melegakan sakit. Kanak-kanak di bawah usia 16 tahun tidak boleh diberi aspirin.

Ubat antiviral

Jauhkan kerja atau sekolah sehingga anda berasa lebih baik. Bagi kebanyakan orang, ini akan mengambil masa seminggu. Lihat doktor anda jika gejala anda menjadi lebih teruk atau bertahan lebih lama daripada seminggu.

Baca halaman mengenai mencegah selesema untuk maklumat lanjut mengenai menghentikan jangkitan yang menyebarkan kepada orang lain.

Pada tahun 2009, Institut Kesihatan dan Kecemerlangan Institut Nasional (NICE) mengesyorkan supaya doktor mempertimbangkan untuk merawat orang-orang dalam kumpulan risiko yang disebut di atas dengan ubat-ubatan antiviral oseltamivir (Tamiflu) atau zanamivir (Relenza) untuk mengurangkan risiko komplikasi selesema .

Antivirals berfungsi dengan menghentikan virus selesema daripada mendarab dalam badan. Mereka tidak akan menyembuhkan selesema, tetapi mereka boleh membantu sedikit mengurangkan panjang penyakit dan melegakan beberapa gejala.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa Tamiflu dan Relenza mungkin tidak berkesan untuk mengurangkan risiko komplikasi selesema dan boleh menyebabkan kesan sampingan, jadi tidak semua doktor bersetuju bahawa mereka harus digunakan.

Tetapi ada bukti bahawa antivirals dapat mengurangkan risiko kematian pada pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan selesema. Berdasarkan bukti ini, Kesihatan Awam England mengatakan adalah penting bahawa doktor yang merawat pesakit yang tidak sihat akan terus menetapkan ubat-ubatan ini jika sesuai.

Untuk maklumat lanjut, baca Keberkesanan Tamiflu dan Relenza yang dipersoalkan dan garis panduan NICE pada antiviral untuk merawat influenza.

Antibiotik

Antibiotik tidak ditetapkan untuk selesema kerana mereka tidak mempunyai kesan ke atas virus, walaupun mereka mungkin ditetapkan jika anda mengalami komplikasi selesema, seperti jangkitan dada bakteria.

Ketahui bagaimana untuk menjaga diri sendiri jika anda mendapat batuk, selesema atau selesema, dan apabila anda perlu berjumpa doktor

Daftar kaji selidik untuk membantu penyelidik di London School of Hygiene dan Tropical Medicine mengesan penyebaran selesema dan mengetahui lebih lanjut mengenainya.