Fisioterapi

Fisioterapi membantu memulihkan gerakan dan berfungsi apabila seseorang terjejas oleh kecederaan, penyakit atau ketidakupayaan. Ia juga boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan atau penyakit pada masa akan datang.

Ia mengambil pendekatan holistik yang melibatkan pesakit secara langsung dalam penjagaan mereka sendiri.

Fisioterapi boleh membantu orang-orang dari semua peringkat umur dengan pelbagai keadaan kesihatan, termasuk masalah yang mempengaruhi

Fisioterapi boleh meningkatkan aktiviti fizikal anda semasa membantu anda untuk mencegah kecederaan lanjut.

Fisioterapi disediakan oleh pengamal yang terlatih dan dikawal khusus yang dipanggil ahli fisioterapi.

Ahli fisioterapi sering bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan pelbagai disiplin dalam pelbagai bidang perubatan dan tetapan, termasuk

Bilakah fisioterapi digunakan?

Sesetengah pakar fisioterapi juga boleh menawarkan lawatan ke rumah.

Ahli fisioterapi menganggap tubuh sebagai keseluruhan, dan bukan hanya memberi tumpuan kepada aspek individu kecederaan atau penyakit.

Beberapa pendekatan utama yang digunakan oleh ahli fisioterapi termasuk

Terdapat teknik lain yang kadang-kadang boleh digunakan, seperti latihan yang dijalankan di dalam air (hidroterapi atau terapi akuatik) atau akupunktur.

Baca lebih lanjut mengenai teknik fisioterapi utama.

Fisioterapi boleh didapati melalui atau secara peribadi.

Ahli fisioterapi

Anda mungkin memerlukan rujukan dari doktor anda untuk mempunyai fisioterapi pada, walaupun di beberapa kawasan, anda mungkin merujuk kepada diri sendiri secara langsung.

Untuk mengetahui sama ada rujukan diri tersedia di kawasan anda, tanyakan kepada kakitangan penerimaan di pembedahan doktor anda atau hubungi Kumpulan Pesakit Klinikal tempatan (CCG) atau kepercayaan anda.

Senarai menunggu untuk rawatan boleh panjang dan sesetengah orang memilih untuk membayar rawatan peribadi. Kebanyakan ahli fisioterapi swasta menerima arahan diri langsung.

Baca lebih lanjut mengenai mengakses fisioterapi.

Apa yang dilakukan ahli fisioterapi

Mencari ahli fisioterapi

Terokai panduan ini untuk mendapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis sakit belakang dan bagaimana anda boleh mencegahnya, serta nasihat rawatan

Baca tentang apa yang boleh anda lakukan untuk merawat dan mencegah kecederaan sukan, dan apabila anda perlu mendapatkan nasihat perubatan