Fibrilasi atrium – Rawatan

Rawatan untuk fibrillation atrium termasuk ubat-ubatan untuk mengawal kadar jantung dan mengurangkan risiko strok, dan prosedur seperti kardioversion untuk memulihkan irama jantung biasa.

Anda mungkin boleh dirawat oleh doktor anda atau anda mungkin dirujuk kepada pakar jantung (ahli kardiologi). Sesetengah pakar kardiologi, yang dikenali sebagai elektrofisiologi, mengkhususkan diri dalam pengurusan kelainan irama jantung.

Anda akan mempunyai pelan rawatan dan bekerjasama rapat dengan pasukan penjagaan kesihatan anda untuk menentukan rawatan yang paling sesuai dan sesuai untuk anda. Faktor yang akan diambil kira termasuk

Ubat untuk mengawal fibrilasi atrium

Langkah pertama adalah cuba mencari punca fibrilasi atrium. Sekiranya sebab boleh dikenal pasti, anda hanya perlu rawatan untuk ini. Sebagai contoh, jika anda mempunyai kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme), ubat untuk merawatnya mungkin juga menyembuhkan fibrilasi atrium.

Sekiranya tiada punca asas yang dapat dijumpai, pilihan rawatan adalah

Ubat untuk mengurangkan risiko strok

Anda akan segera merujuk kepada pasukan rawatan spesialis anda jika satu jenis rawatan gagal mengawal gejala fibrilasi atrium dan pengurusan yang lebih khusus diperlukan.

Ubat-ubatan yang dipanggil anti-aritmik boleh mengawal fibrillation atrial oleh

Pilihan ubat anti-arrhythmic bergantung kepada jenis fibrillation atrial, apa-apa keadaan perubatan lain yang anda ada, kesan sampingan ubat yang dipilih dan bagaimana tindak balas fibrilasi atrial.

Sesetengah orang dengan fibrilasi atrial mungkin memerlukan lebih daripada satu ubat anti-arrhythmic untuk mengawalnya.

Pelbagai ubat tersedia untuk memulihkan irama jantung biasa, termasuk

Ubat alternatif mungkin disyorkan jika ubat tertentu tidak berfungsi atau kesan sampingan yang menyusahkan.

Ubat-ubatan yang lebih baru dalam pembangunan, tetapi tidak banyak lagi tersedia.

Cardioversion

Matlamatnya adalah untuk mengurangkan kadar denyutan resting di bawah 90 denyutan seminit, walaupun dalam sesetengah orang sasaran berada di bawah 110 denyutan seminit.

Ablation catheter

Pacemaker

Penyekat beta, seperti bisoprolol atau atenolol, atau penyekat saluran kalsium, seperti verapamil atau diltiazem, akan ditetapkan.

Ubat yang dipanggil digoxin boleh ditambah untuk membantu mengawal kadar denyutan jantung. Dalam beberapa kes, amiodarone boleh dicuba.

Biasanya, hanya satu ubat yang akan diuji sebelum penyingkiran kateter (lihat di bawah) dipertimbangkan.

Seperti ubat, anti-aritmik boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling biasa terhadap anti-aritmik adalah

Baca risalah maklumat pesakit yang datang dengan ubat untuk maklumat lanjut.

Cara berdenyut jantung dalam fibrillation atrium bermakna ada risiko pembekuan darah yang membentuk di dalam bilik jantung. Jika ini memasuki aliran darah, mereka boleh menyebabkan strok (lihat komplikasi fibrilasi atrial untuk maklumat lanjut).

Doktor anda akan menilai risiko anda dan cuba meminimumkan peluang anda mengalami strok. Mereka akan mempertimbangkan umur anda dan sama ada anda mempunyai sejarah mana-mana yang berikut

Anda boleh diberi ubat mengikut risiko anda mengalami strok. Bergantung pada tahap risiko anda, anda mungkin ditetapkan warfarin atau sejenis antikoagulan yang lebih baru, seperti dabigatran, rivaroxaban atau apixaban (lihat di bawah).

Sekiranya anda diberi antikoagulan, risiko pendarahan anda akan dinilai sebelum anda memulakan ubat dan semasa anda mengambilnya.

Aspirin tidak disyorkan untuk mencegah strok yang disebabkan oleh fibrillation atrium.

Orang yang mempunyai fibrilasi atrial yang mempunyai risiko tinggi atau sederhana yang mempunyai strok biasanya ditetapkan warfarin, kecuali ada sebabnya mereka tidak boleh mengambilnya.

Warfarin adalah antikoagulan, yang bermaksud ia menghentikan pembekuan darah. Terdapat peningkatan risiko pendarahan pada orang yang mengambil warfarin, tetapi risiko kecil ini biasanya dilebihkan oleh faedah mencegah strok.

Adalah penting untuk mengambil warfarin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda diberi warfarin, anda perlu menjalani ujian darah biasa dan, setelah itu, dos anda boleh diubah.

Ramai ubat-ubatan boleh berinteraksi dengan warfarin dan menyebabkan masalah yang serius, jadi semak mana ubat-ubatan baru yang anda ditetapkan adalah selamat untuk diambil dengan warfarin. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana warfarin berinteraksi dengan ubat lain.

Semasa mengambil warfarin, anda harus berhati-hati tentang minum alkohol terlalu banyak dan mengelakkan minum pesta.

Minum jus cranberry dan jus limau gedang juga boleh berinteraksi dengan warfarin dan tidak digalakkan.

Rivaroxaban, dabigatran dan apixaban adalah antikoagulan baru dan alternatif kepada warfarin.

Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE) telah meluluskan ubat-ubatan ini untuk digunakan dalam merawat fibrilasi atrium. NICE juga menyatakan bahawa anda harus ditawarkan pilihan antikoagulasi dan peluang untuk membincangkan kebaikan setiap ubat.

Tidak seperti warfarin, rivaroxaban, dabigatran dan apixaban tidak berinteraksi dengan ubat lain dan tidak memerlukan ujian darah biasa. Dalam ujian yang besar, ubat-ubatan telah ditunjukkan sebagai berkesan atau lebih berkesan daripada warfarin untuk mencegah strok dan kematian. Mereka juga mempunyai kadar pendarahan yang sama atau lebih rendah.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai jenis antikoagulan yang lebih baru ini dalam panduan NICE mengenai pengurusan fibrillasi atrium (PDF, 301kb).

Cardioversion mungkin disyorkan untuk sesetengah orang dengan fibrillation atrium. Ia melibatkan memberi kejutan elektrik terkawal untuk cuba memulihkan irama biasa.

Cardioversion biasanya dilakukan di hospital supaya hati dapat dipantau dengan teliti.

Sekiranya anda mempunyai fibrillation atrial selama lebih daripada dua hari, kardioversi boleh meningkatkan risiko pembentukan bekuan. Dalam kes ini, anda akan diberikan anticoagulan selama tiga hingga empat minggu sebelum kardioversion, dan sekurang-kurangnya empat minggu selepas itu untuk mengurangkan kemungkinan mengalami strok. Dalam keadaan kecemasan, gambar jantung boleh diambil untuk memeriksa penggumpalan darah, dan kardioversi boleh dilakukan tanpa terlebih dahulu mendapat ubat.

Antikoagulasi boleh dihentikan jika cardioversion berjaya. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu terus mengambil antikoagulasi selepas kardioversi jika risiko pulangan fibrilasi atrium tinggi dan anda mempunyai risiko peningkatan strok (lihat di atas).

Pelepasan kateter adalah prosedur yang sangat berhati-hati memusnahkan kawasan berpenyakit jantung anda dan mengganggu litar elektrik yang tidak normal. Ia adalah pilihan jika ubat tidak berkesan atau diterima.

Kateter (nipis, wayar lembut) dipandu melalui salah satu pembuluh darah anda ke dalam hati anda, di mana mereka mencatatkan aktiviti elektrik. Apabila sumber kelainan itu dijumpai, sumber tenaga, seperti radiowaves frekuensi tinggi yang menjana haba, dihantar melalui salah satu kateter untuk memusnahkan tisu.

Prosedur ini biasanya mengambil masa dua hingga tiga jam, jadi ia boleh dilakukan di bawah anestetik am (yang bermaksud anda sedang tidur semasa prosedur).

Anda perlu membuat pemulihan segera setelah mengalami pembasuhan kateter dan dapat menjalankan sebahagian besar aktiviti normal anda pada hari berikutnya. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengangkat apa-apa berat selama dua minggu, dan memandu harus dielakkan untuk dua hari pertama.

Alat pacu jantung adalah peranti kecil yang dikendalikan oleh bateri yang ditanamkan di dalam dada anda, tepat di bawah tulang selangka anda. Ia biasanya digunakan untuk menghentikan jantung anda terlalu perlahan, tetapi dalam fibrillation atrium boleh digunakan untuk membantu jantung anda memukul dengan kerap.

Mempunyai alat pacu jantung yang dipasang biasanya merupakan prosedur pembedahan kecil yang dijalankan di bawah anestetik tempatan (kawasan yang dikendalikan dihidupkan dan anda terjaga semasa prosedur).

Rawatan ini boleh digunakan apabila ubat tidak berkesan atau tidak sesuai. Ini cenderung kepada orang berumur 80 tahun ke atas.

Baca lebih lanjut mengenai implantation alat perentak.

18/05 /

18/05 /

Implan pacu jantung adalah prosedur pembedahan di mana alat elektrik kecil yang disebut perentak jantung ditanamkan di dada anda