Fibrilasi atrium – kisah Frances

Frances didiagnosis dengan fibrilasi atrium paroxysmal dan mengekalkan kadar jantungnya terkawal dengan flecainide.

“Saya tidur seperti biasa pada suatu hari dan bangun pada waktu awal berasa sangat pelik.

“Hati saya sangat teruk dan saya mempunyai perasaan yang sama dengan perut bergegas, tetapi di dalam dadaku. Saya dapat merasakan ini di bahagian atas dada saya, termasuk bahagian atas lengan saya. Saya tidak bimbang kerana tidak menyakitkan, dan saya hanyut masuk dan keluar dari tidur.

“Menjelang pukul 11 ​​pagi pada hari berikutnya, ia masih berlaku, jadi saya menelefon doktor. Dia memberitahu saya untuk mendapatkan teksi ke pembedahan secara langsung, tetapi saya berjalan sebaliknya. Di sebelah sana, saya mula merasa tidak sihat dan fikir saya akan lenyap.

“Sebaik sahaja saya membawanya ke doktor, saya tidak merasa terlalu buruk. GP saya mengambil nadi saya dan langsung berkata bahawa saya mengalami arrhythmia, yang merupakan denyutan jantung yang tidak teratur.

“Dia mengangkat saya ke elektrokardiogram (ECG) dan berjaya menangkap arrhythmia saya di luar. Rupa-rupanya, ini boleh datang dan pergi dengan cepat.

“Saya diberikan asid tinggi aspirin, untuk menurunkan risiko saya mendapat strok, dan dirujuk ke hospital dengan segera. Ketika saya sampai ke hospital, gejala saya telah berhenti. Untungnya, para doktor dapat melihat dari ECG sebelumnya bahawa saya mengalami aritmia dan didiagnosis dengan fibrilasi atrium.

“Mereka membuat temujanji untuk saya mempunyai ECG 24 jam, yang merekodkan simptom jantung ketika anda melakukan aktiviti harian biasa, dan kemudian saya dilepaskan.

“Sementara itu, saya mempunyai dua lagi episod fibrilasi atrial dan terpaksa pulang ke hospital. Saya diberi infusi intravena flecainide, yang membetulkan degupan jantung yang tidak normal. Saya hanya menetes selama 10 minit apabila monitor menunjukkan degupan jantung saya kembali normal. Saya telah menggunakan tablet serba guna yang rendah sejak itu.

“Apabila pelantikan saya datang untuk ECG selama 24 jam, saya berasa sangat baik. Sejak saya berada di tablet, saya tidak mempunyai apa-apa seperti ketiga-tiga episod ini.

“Saya juga mengambil aspirin setiap hari untuk melindungi saya dari strok. Setiap hari, saya mengalami degupan jantung tambahan yang dikenali sebagai denyutan ektopik, tetapi mereka tidak perlu risau. “