Exophthalmos (mata bulging)

Exophthalmos adalah istilah perubatan untuk bola mata atau bola mata yang menonjol atau menonjol.

Ia sering digunakan secara bergantian dengan istilah “proptosis”, yang bermaksud perkara yang sama.

Exophthalmos boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan yang berbeza. Adalah penting bahawa penyebab utama dikenalpasti supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Salah satu punca utama exophthalmos. Adalah penyakit mata tiroid, juga dikenali sebagai ophthalmopathy Graves.

Ini adalah keadaan autoimun yang mempengaruhi sekitar satu dalam setiap tiga orang dengan kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hyperthyroidism) yang disebabkan oleh penyakit Graves. Ia adalah perkara biasa pada wanita yang berusia 30-50 tahun dan orang yang merokok.

Keadaan autoimun adalah di mana sistem imun (pertahanan tubuh terhadap penyakit dan jangkitan) tersilap menyerang tisu yang sihat.

Apa yang menyebabkan exophthalmos?

Dalam kes penyakit mata tiroid, sistem kekebalan tubuh menyerang otot dan jaringan lemak di sekeliling dan di belakang mata, menyebabkan mereka menjadi radang (bengkak).

Penyakit Graves adalah keadaan autoimun di mana tiroid diserang, yang membawa kepada peningkatan tahap hormon tiroid dalam darah anda. Ia tidak jelas dengan tepat mengapa penyakit mata tiroid kadang-kadang berlaku bersama-sama dengan keadaan ini.

Penyakit mata tiroid juga boleh menjejaskan sesetengah orang dengan kelenjar tiroid yang tidak aktif (hypothyroidism) dan, dalam kes yang jarang berlaku, orang yang mempunyai fungsi tiroid yang kelihatan normal.

Exophthalmos juga boleh mempunyai beberapa sebab lain, tetapi ini biasanya kurang biasa daripada penyakit mata tiroid.

Penyebab lain dari exophthalmos boleh termasuk

Exophthalmos juga boleh menjejaskan bayi yang baru lahir jika mereka dilahirkan dengan soket mata yang lebih cetek daripada biasa.

Masalah lain yang berkaitan dengan exophthalmos

Bergantung kepada apa yang menyebabkan mata anda menonjol, anda juga mungkin mempunyai gejala yang berkaitan. Sebagai contoh, jika exophthalmos disebabkan oleh penyakit mata tiroid, mata anda juga mungkin

Anda juga mungkin mengalami beberapa penglihatan berganda.

Dalam kes teruk exophthalmos, anda mungkin tidak dapat menutup mata anda dengan betul. Ini boleh merosakkan kornea anda (tisu telus yang meliputi bahagian depan mata anda) dengan menyebabkan mereka kering.

Jika kornea anda menjadi sangat kering, jangkitan atau ulser (luka terbuka) mungkin berkembang. Ini boleh merosakkan visi anda jika tidak dirawat.

Mencari nasihat perubatan

Terdapat juga risiko kecil saraf optik (yang menghantar isyarat dari mata ke otak) menjadi dimampatkan jika anda mempunyai exophthalmos, yang boleh menjejaskan penglihatan anda secara tetap jika tidak dirawat dengan cepat.

Adalah penting untuk berjumpa doktor atau optometris (ahli optik) jika anda perasan bahawa satu atau kedua mata anda menonjol, kerana rawatan sering lebih berkesan jika ia bermula secepat mungkin.

Sekiranya perlu, doktor atau pakar optik anda boleh merujuk anda kepada pakar oftalmologi (pakar dalam mendiagnosis dan merawat keadaan mata) untuk penilaian selanjutnya.

Merawat exophthalmos

Pakar tekhologi akan memeriksa seberapa baik anda dapat memindahkan mata anda. Mereka juga boleh menggunakan instrumen yang dipanggil exophthalmometer untuk mengukur sejauh mana bola mata anda menonjol.

Sekiranya pakar mata ingin memeriksa mata anda dengan lebih terperinci, imbasan tomografi berkomputer (CT) atau imbasan resonans magnetik (MRI) boleh dijalankan.

Anda juga boleh menjalani ujian darah untuk menilai seberapa baik kelenjar tiroid anda bekerja, dan anda boleh dirujuk untuk mendapatkan penilaian oleh pakar endokrin (pakar dalam keadaan yang mempengaruhi kelenjar dan hormon) jika anda didapati mempunyai tahap hormon tiroid yang tidak normal.

Jika exophthalmos disebabkan oleh penyakit mata tiroid, rawatan berikut sering membantu

Langkah-langkah lain yang berguna termasuk berhenti merokok, menggunakan air tiruan untuk mengurangkan kekeringan dan kerengsaan mata, dan memakai kanta khas untuk membetulkan penglihatan berganda.

Dalam kes lain, rawatan akan berbeza-beza bergantung kepada punca keadaan. Sebagai contoh, rawatan seperti radioterapi, kemoterapi dan / atau pembedahan mungkin disyorkan jika exophthalmos disebabkan oleh tumor.

Outlook

Baca lebih lanjut mengenai merawat exophthalmos.

Tinjauan untuk exophthalmos boleh berbeza-beza.

Banyak gejala penyakit mata tiroid cenderung bertambah baik dari masa ke masa, walaupun ini boleh mengambil beberapa tahun, dan ada kemungkinan mata anda akan terus menonjol jika pembedahan pembetulan tidak dijalankan.

Sesetengah orang yang mengalami exophthalmos ditinggalkan dengan masalah penglihatan jangka panjang, seperti penglihatan berganda, namun penglihatan visual kekal jarang jika keadaan dikenalpasti dan dirawat dengan segera.

02/10 /

02/10 /

Ketahui mengenai ujian mata, melindungi mata anda daripada kecederaan, keselamatan kanta sentuh dan pembedahan mata laser

Tiroid lebih aktif, juga dikenali sebagai hipertiroidisme, adalah keadaan yang biasa berlaku apabila terdapat terlalu banyak hormon tiroid di dalam badan