Ewing sarcoma

Ewing sarcoma adalah jenis kanser tulang yang jarang berlaku.

Kanser tulang adalah jarang berlaku, dengan kira-kira 600 kes didiagnosis. setiap tahun.

Ketiga jenis utama kanser tulang adalah chondrosarcoma, osteosarcoma dan Ewing sarcoma.

Ewing sarcoma paling menjejaskan orang yang berumur 10 hingga 20 tahun.

Sarkoma adalah sejenis kanser yang berkembang dalam tisu sokongan badan. Sarkoma tulang dan sarkoma tisu lembut adalah dua jenis utama.

Ewing sarcoma biasanya berlaku di tulang. Ia paling biasa berkembang di

Sarcomas

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berkembang di dalam tisu lembut yang mengelilingi tulang atau sendi. Jenis sarcoma Ewing ini dikenali sebagai extraosseous, yang bermaksud di luar tulang.

Gejala-gejala sarkoma Ewing bergantung kepada saiz kanser dan di mana ia berada di dalam badan.

Gejala utama adalah kesakitan di kawasan yang terjejas yang semakin bertambah buruk, dan bengkak dan kelembutan.

Lain mungkin, tetapi kurang umum, gejala mungkin termasuk suhu tinggi (demam), keletihan yang teruk dan penurunan berat badan.

Dalam sesetengah kes sarkoma Ewing, mungkin tidak ada gejala sama sekali. Bagaimanapun, apabila tumor tumbuh ia boleh melemahkan tulang yang terkena, meningkatkan risiko patah tulang.

Seperti jenis kanser tulang lain, punca sebenar sarcoma Ewing tidak diketahui.

Tanda-tanda sarkoma Ewing

Oleh kerana keadaan ini cenderung mempengaruhi kanak-kanak dan remaja lebih banyak, satu teori adalah bahawa ia mungkin berkaitan dengan tulang yang berkembang pesat.

Pertumbuhan pesat pesat yang berlaku semasa baligh boleh menyebabkan tisu tulang lebih terdedah kepada kanser.

Penyelidikan juga mendapati bayi-bayi yang dilahirkan dengan hernia umbilik adalah tiga kali lebih besar kemungkinan untuk membina sarcoma Ewing.

Walau bagaimanapun, peningkatan risiko masih kecil kerana hanya 1 dari 110,000 kanak-kanak dengan hernia umbilik yang akan meneruskan keadaan.

Apa yang menyebabkan Ewing sarcoma?

Laman web Penyelidikan Kanser mempunyai lebih banyak maklumat mengenai risiko dan penyebab kanser tulang.

Apabila anda melawat doktor anda kerana sakit tulang, mereka akan bertanya tentang gejala anda dan memeriksa kawasan yang terjejas.

Doktor anda boleh merujuk anda untuk pemeriksaan X-ray untuk memeriksa apa-apa yang tidak normal. Sekiranya terdapat keabnormalan, anda akan dirujuk kepada pakar bedah ortopedik (pakar tulang).

Mendiagnosis Ewing sarcoma

Mereka mungkin mengesyorkan bahawa anda mempunyai imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk memeriksa kawasan dengan lebih terperinci.

Biopsi tulang boleh dilakukan untuk mengesahkan sama ada kanser hadir. Jarum halus digunakan untuk mengeluarkan sampel sumsum tulang dari kawasan yang terjejas sehingga dapat diperiksa di bawah mikroskop. Ia juga boleh dilakukan menggunakan anestetik umum atau anestetik tempatan.

Laman web Penyelidikan Kanser mempunyai lebih banyak maklumat mengenai ujian untuk kanser tulang dan peringkat kanser tulang.

Seperti semua jenis kanser, sarkoma Ewing terdahulu didiagnosis, lebih mudah untuk dirawat.

Ewing sarcoma biasanya dirawat dengan kombinasi kemoterapi, pembedahan dan radioterapi.

Kemoterapi boleh digunakan sebelum pembedahan mengecilkan tumor dan menjadikannya lebih mudah dikeluarkan.

Merawat sarcoma Ewing

Ewing sarcoma juga bertindak balas dengan baik untuk radioterapi. Ia boleh digunakan untuk mengecilkan tumor selepas kemoterapi, dan sebelum atau selepas pembedahan untuk mengurangkan risiko kanser yang kembali.

Dalam sesetengah kes, pembedahan membuang sarkoma Ewing boleh menjadi sukar – sebagai contoh, jika ia berkembang di pinggul. Dalam kes ini, radioterapi boleh digunakan sebagai rawatan utama.

Hidup dengan barah tulang

Sekiranya pembedahan disyorkan, jenis yang anda ada akan bergantung

Anda mungkin menjalani pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian atau semua tulang yang terjejas oleh kanser. Jenis pembedahan ini dikenali sebagai reseksi.

Pembedahan membosankan melibatkan membuang kawasan tulang pada lengan atau kaki di mana kanser berkembang. Sekeping logam (prostesis) atau graft tulang akan digunakan untuk menggantikan sepotong tulang yang dikeluarkan.

Dalam sesetengah kes, lengan atau kaki anda mungkin perlu dikeluarkan (amputasi). Ini mungkin satu-satunya pilihan untuk mencegah kanser kembali jika ia merebak ke tisu-tisu yang mengelilinginya.

Untuk maklumat lanjut tentang jenis rawatan untuk kanser tulang, lawati laman web Penyelidikan Kanser.

Sekiranya anda didiagnosis dengan kanser tulang, ia boleh menjejaskan dan menakutkan. Mengetahui seberapa banyak jenis kanser yang anda ada dan pilihan rawatan terbaik akan membantu anda membuat keputusan.

Majoriti orang yang menjalani pembedahan untuk kanser tulang mempunyai prosedur pembedahan.

Apakah kanser?

Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, mempunyai anggota badan mereka yang dipotong mungkin pilihan terbaik. Ini boleh menjadi keadaan yang sangat sukar untuk diatasi dan anda mungkin mengalami emosi seperti kesedihan dan pengsan.

Penting untuk mencari bantuan dan bercakap tentang perasaan anda. Anda boleh bercakap dengan pasangan, keluarga, kawan atau profesional penjagaan kesihatan yang menjaga penjagaan anda. Bercakap kepada orang lain akan membantu anda memahami syarat dan rawatan anda.

Terdapat juga beberapa isu praktikal yang perlu anda hadapi, seperti hal-hal kewangan dan menangani aktiviti sehari-hari seperti sekolah, kolej atau kerja.

Laman web Penyelidikan Kanser mempunyai lebih banyak maklumat mengenai emosi dan kanser anda dan mengatasi kanser tulang.

Tubuh ini terdiri daripada berjuta-juta jenis sel yang berbeza. Kanser berlaku apabila beberapa sel tumbuh dan berkembang biak dengan cara yang tidak normal.

Apabila kanser menjejaskan organ dan tisu padu, ia menyebabkan pertumbuhan yang disebut tumor membentuk. Kanser boleh berlaku di mana-mana bahagian badan di mana sel-sel membiak secara tidak normal.

Mesej utama mengenai kanser, dengan pautan ke lembaran fakta pada semua jenis yang berbeza

15/09 /

15/09 /

Radioterapi menggunakan dos terkawal radiasi tenaga tinggi untuk memusnahkan sel kanser

Kemoterapi adalah rawatan untuk kanser di mana ubat digunakan untuk membunuh sel-sel kanser. Ketahui lebih lanjut mengenai kesannya

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda

Maklumat tentang hidup dengan kanser, termasuk rawatan, sokongan dan pengalaman peribadi kanser yang berlainan