Epilepsi – Hidup dengan

Oleh kerana epilepsi dapat mempengaruhi orang dengan cara yang berbeza, pengalaman semua orang yang hidup dengan keadaan ini berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara umum yang boleh membantu.

Semakin banyak anda mengetahui tentang perkara-perkara yang mencetuskan sawan anda dan bagaimana untuk mengelakkannya, semakin kurang melegakan epilepsi anda.

Menyimpan dokumen diari apabila anda mempunyai sebarang kejang dan apa yang telah anda lakukan sebelum ini boleh membantu anda bekerja jika anda mempunyai sebarang pencetus.

Tahu pemicu anda

Kawalan anti-epilepsi mengawal kejang di sekitar 70% orang. Bekerja dengan pakar anda untuk mencari ubat yang sesuai dengan anda, dan mengambilnya tepat seperti yang ditetapkan, mungkin cara yang paling berkesan untuk hidup dengan baik dengan epilepsi.

Kehilangan dos ubat boleh menyebabkan anda lebih sakit.

Ambil ubat anda

Anda akan mendapat ulasan tetap epilepsi dan rawatan anda. Ini biasanya dilakukan oleh doktor anda, tetapi kadang-kadang oleh ahli neurologi anda dan pasukan mereka.

Ulasan ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya setiap tahun, walaupun anda mungkin memerlukan ulasan yang lebih kerap jika epilepsi anda tidak terkawal dengan baik.

Penjagaan diri adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian. Ia melibatkan tanggungjawab untuk kesihatan dan kesejahteraan anda dengan sokongan daripada mereka yang terlibat dalam penjagaan anda.

Penjagaan diri termasuk apa yang anda lakukan setiap hari untuk tetap bersesuaian dan mengekalkan kesihatan fizikal dan mental yang baik, mencegah penyakit atau kemalangan dan menjaga lebih berkesan untuk penyakit kecil dan keadaan jangka panjang.

Orang yang mempunyai keadaan jangka panjang boleh mendapat manfaat yang besar daripada disokong kepada penjagaan diri. Mereka boleh hidup lebih lama, mengalami kesakitan, kecemasan, kemurungan dan keletihan, mempunyai kualiti kehidupan yang lebih baik dan menjadi lebih aktif dan bebas.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pengurusan diri epilepsi, anda mungkin ingin berbincang dengan doktor anda atau pakar tentang mengambil bahagian dalam Program Pesakit Pakar yang bebas.

Ingin tahu lagi?

Ulasan tetap

Senaman yang kerap dan diet yang sihat adalah disyorkan untuk semua orang, bukan sekadar orang yang menghidap epilepsi. Mereka boleh membantu mencegah banyak keadaan, termasuk penyakit jantung dan banyak bentuk kanser.

Penjagaan diri

Sembunyi hidup yang sihat

Cuba makan makanan yang seimbang, yang mengandungi semua kumpulan makanan, untuk memberi badan anda pemakanan yang diperlukan. Bersenam dengan kerap boleh meningkatkan kekuatan tulang anda, melegakan tekanan dan mengurangkan keletihan.

Peminum berat boleh menyebabkan sawan, dan juga berinteraksi dengan ubat-ubatan anti-epilepsi (AED). AEDs boleh meningkatkan kesan alkohol, manakala alkohol boleh membuat kesan sampingan AED lebih buruk dan menjadikan ubat kurang efektif.

Pengambilan berat juga dikaitkan dengan corak tidur yang terganggu, dan ini boleh meningkatkan peluang anda untuk merampas. Minum tidak lebih daripada had harian yang disyorkan boleh membantu mengurangkan risiko ini.

Had harian yang disyorkan untuk alkohol adalah tiga hingga empat unit untuk lelaki dan dua hingga tiga unit untuk wanita. Satu unit alkohol adalah sama dengan kira-kira separuh keping dari kekuatan normal lager atau ukuran pub (25ml) semangat.

Baca lebih lanjut mengenai minuman dan alkohol.

Ingin tahu lagi?

Terdapat beberapa aspek epilepsi dan rawatan epilepsi yang wanita dengan keadaan itu perlu disedari.

Beberapa ubat anti-epileptik (AED) dapat mengurangkan keberkesanan beberapa jenis kontrasepsi, termasuk

Pertunjukan wanita dan epilepsi

Sekiranya anda aktif secara seksual dan tidak merancang kehamilan, tanya doktor atau pakar epilepsi sama ada AED anda boleh menjejaskan kontrasepsi anda.

Kontrasepsi

Anda mungkin perlu memastikan anda atau pasangan anda menggunakan satu lagi bentuk kontrasepsi seperti kondom atau peranti intrauterin (IUD).

Kehamilan

Juga, keberkesanan lamotrigine AED dapat dikurangkan jika anda mengambil pil kontrasepsi oral gabungan.

Sesetengah AEDs juga dikenali untuk membuat pil kontraseptif kecemasan kurang berkesan. Jika anda memerlukan kontraseptif kecemasan, anda mungkin memerlukan IUD. Doktor, klinik perancang keluarga atau ahli farmasi anda seharusnya dapat memberi nasihat kepada anda.

Tidak ada sebab mengapa wanita dengan epilepsi tidak boleh mengandung yang sihat. Walau bagaimanapun, ia adalah lebih baik jika kehamilan dirancang kerana ada risiko komplikasi yang lebih tinggi berkembang semasa kehamilan. Dengan perancangan ke hadapan, risiko ini dapat dikurangkan.

Risiko utama adalah bahawa sesetengah AED diketahui meningkatkan peluang kecacatan kelahiran yang serius, seperti spina bifida, bibir bibir atau penyakit jantung kongenital. Risiko bergantung kepada jenis AED dan dos yang anda ambil.

Daftar Epilepsi dan Kehamilan boleh memberikan lebih banyak maklumat dan nasihat mengenai penggunaan AED semasa kehamilan.

Jika anda merancang kehamilan, berbincang dengan pakar epilepsi anda. Ia mungkin untuk mengubah AED yang anda ambil untuk meminimumkan risiko. Mengambil 5mg daripada asid folik tambahan setiap hari juga boleh membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran.

Sekiranya anda mendapati anda mengandung, jangan berhenti mengambil ubat anda. Risiko untuk bayi anda daripada sawan yang tidak terkawal jauh lebih tinggi daripada sebarang risiko yang berkaitan dengan ubat anda.

Tiada risiko yang berkaitan dengan penyusuan susu semasa mengambil AED.

Ingin tahu lagi?

Ramai kanak-kanak dengan epilepsi yang terkawal dengan baik boleh belajar dan mengambil bahagian dalam aktiviti sekolah mereka yang tidak terjejas dengan keadaan mereka. Orang lain mungkin memerlukan sokongan tambahan untuk memanfaatkan masa mereka di sekolah.

Pastikan guru anak anda tahu tentang keadaan mereka dan ubat-ubatan yang mereka perlukan untuk mengawalnya.

Epilepsi adalah lebih biasa di kalangan kanak-kanak yang kurang upaya pembelajaran dan keperluan pendidikan khas. Kanak-kanak ini berhak mendapat bantuan tambahan untuk mengatasi masalah mereka. Setiap sekolah akan mempunyai sekurang-kurangnya seorang anggota kakitangan yang bertanggungjawab untuk kanak-kanak yang mempunyai keperluan pendidikan khas. Undang-undang mengatakan bahawa semua sekolah negeri mesti melakukan yang terbaik untuk memenuhi keperluan pendidikan khas, kadang-kadang dengan bantuan pakar luar.

Jika anak anda memerlukan banyak bantuan tambahan, pihak berkuasa pendidikan tempatan boleh menjalankan penilaian. Ini akan menggariskan bantuan yang diperlukan oleh anak anda, menetapkan beberapa matlamat jangka panjang, dan memastikan anak anda sentiasa dikaji semula.

Ingin tahu lagi?

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan tentang keadaan anda, doktor atau jururawat anda boleh menasihati anda. Anda juga boleh mendapatkan bantuan untuk berbincang dengan kaunselor terlatih atau ahli psikologi, atau kepada seseorang di talian bantuan pakar. Pembedahan doktor anda akan mempunyai maklumat tentang ini.

Sesetengah orang mendapati ia berguna untuk bercakap dengan orang lain yang mempunyai epilepsi, sama ada di kumpulan sokongan tempatan atau di dalam bilik sembang internet.

Ingin tahu lagi?

Sekiranya anda mempunyai penyitaan, anda mempunyai tanggungjawab undang-undang untuk memberitahu Pihak Berkuasa Pemandu dan Lesen Kenderaan (DVLA).

Anda biasanya tidak dapat memegang satu lesen memandu kumpulan, yang diperlukan untuk kereta persendirian dan motosikal, sehingga

Anda juga perlu memenuhi semua standard memandu minimum yang lain, termasuk membaca plat nombor dari 20 meter dan mempunyai sekurang-kurangnya 6/12 penglihatan (dengan cermin mata atau kanta sentuh jika perlu). Mempunyai visi 6/12 bermakna anda dapat melihat pada enam meter apa yang seseorang dapat melihat visi standard dari jarak sejauh 12 meter.

DVLA boleh mengeluarkan lesen jika sawan anda tidak pernah menyebabkan anda kehilangan kesedaran atau menjejaskan keupayaan anda untuk mengawal kenderaan dengan selamat.

Anda tidak akan biasanya dapat mengadakan kumpulan dua lesen memandu, yang diperlukan untuk kenderaan barangan berat dan kenderaan penumpang penumpang yang melebihi 7.5 tan, sehingga

Anda perlu memohon kepada DVLA untuk mendapatkan kembali lesen anda. Mereka hanya akan mengembalikan lesen anda apabila mereka berpuas hati epilepsi anda terkawal. Sebagai sebahagian daripada proses ini, mereka mungkin ingin menghubungi doktor atau pakar epilepsi. Anda tidak perlu mengambil semula ujian memandu apabila lesen anda dikembalikan.

Anda berhak merayu terhadap keputusan mereka di mahkamah majistret.

Jika anda mengabaikan peraturan ini, anda akan bertanggungjawab untuk pendakwaan. Doktor anda juga mempunyai tanggungjawab undang-undang untuk memberitahu DVLA jika dirasakan bahawa memandu anda meletakkan kedua-dua anda dan orang lain berisiko.

Ingin tahu lagi?

Jika anda terpaksa berhenti kerja atau bekerja separuh masa kerana epilepsi anda, anda mungkin berhak mendapat satu atau lebih jenis sokongan kewangan berikut

Kanak-kanak dan pertunjukan epilepsi

Sekiranya anda mengambil ubat anti-epilepsi, anda berhak mendapatkan semua preskripsi anda (bukan hanya untuk AED) secara percuma. Tanya doktor anda bagaimana untuk mendapatkan sijil pengecualian.

Bercakap dengan orang lain

Ingin tahu lagi?

Pertunjukan memandu

Apabila seseorang yang menghidap epilepsi mati dan tiada sebab yang jelas dapat dijumpai, ia dikenali sebagai kematian tiba-tiba tak terduga dalam epilepsi (SUDEP).

Walaupun risiko SUDEP untuk seseorang yang epilepsi adalah rendah, SUDEPs dianggarkan menyebabkan antara 500 dan 1,000 kematian. setiap tahun.

Penyebab sebenar SUDEP tidak diketahui, dan tidak mungkin untuk meramalkan siapa yang akan terpengaruh. Satu teori ialah kejang boleh menjejaskan pernafasan dan degupan jantung seseorang.

Perkara yang boleh membawa kepada SUDEP termasuk

Jika anda bimbang bahawa epilepsi anda kurang dikawal, hubungi pakar epilepsi anda. Ia mungkin dapat merujuk anda ke pusat epilepsi pakar untuk rawatan lanjut.

Amal yang dipanggil SUDEP Action boleh menawarkan nasihat dan sokongan kepada SUDEP, serta bantuan hello untuk orang yang telah kehilangan orang yang disayangi akibat dari epilepsi.

Ingin tahu lagi?

Ketahui tentang penjagaan kehamilan anda jika anda mempunyai epilepsi, termasuk pilihan ubat-ubatan dan kelahiran

Bagaimana Ellie mengatasi epilepsi semasa mengandung

Pastikan anda tahu apa yang perlu dilakukan jika anda melihat seseorang yang mempunyai sawan (patut), sama ada disebabkan oleh epilepsi atau tidak

25/11 /

25/11 /

Wang dan kewangan menunjukkan

Resipi percuma

Tiba-tiba kematian yang tidak dijangka dalam epilepsi (SUDEP)