Endometriosis – Punca

Penyebab pasti endometriosis tidak diketahui, tetapi terdapat beberapa teori.

Menurun semula haid adalah apabila lapisan rahim (endometrium) mengalir ke belakang melalui tiub fallopi dan ke dalam perut (perut) dan bukan meninggalkan badan sebagai satu tempoh. Tisu ini kemudian membenamkan dirinya pada organ-organ panggul dan tumbuh.

Ia dianggap haid retrograde berlaku di kebanyakan wanita, tetapi banyak yang mampu membersihkan tisu secara semula jadi tanpa menjadi masalah.

Mengembalikan haid

Menurun semula haid adalah teori yang paling biasa diterima untuk endometriosis. Walau bagaimanapun, ia tidak menjelaskan mengapa keadaan boleh berlaku pada wanita yang telah menjalani histerektomi.

Endometriosis kadang-kadang dipercayai turun-temurun, yang diluluskan melalui gen ahli keluarga. Ia lebih biasa pada adik-beradik dan ibu-ibu wanita yang mempunyai endometriosis.

Genetik

Ia boleh menjejaskan wanita setiap etnik, tetapi adalah

Ini menunjukkan gen mungkin memainkan peranan.

Walaupun tidak diketahui bagaimana, sel endometriosis dipercayai masuk ke dalam aliran darah atau sistem limfa (rangkaian sistem kekebalan tubuh dan kelenjar).

Teori ini dapat menjelaskan bagaimana, dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, sel-sel yang terdapat di tempat-tempat terpencil seperti mata atau otak.

Ia dipercayai bahawa beberapa sistem imun wanita tidak dapat melawan endometriosis dengan berkesan. Ramai wanita dengan endometriosis didapati mempunyai imuniti yang lebih rendah (rintangan) terhadap keadaan lain. Walau bagaimanapun, ini mungkin hasil daripada endometriosis, dan bukannya penyebab keadaan.

Adanya endometriosis mungkin disebabkan oleh toksin tertentu dalam alam sekitar, seperti dioksin, yang mempengaruhi sistem imun dan sistem pembiakan.

Walau bagaimanapun, semasa penyelidikan mencadangkan terdapat hubungan antara endometriosis dan tahap pendedahan dioksin yang tinggi pada haiwan, tidak diketahui sekarang ini jika ini juga berlaku pada manusia.

Sebarkan melalui aliran darah atau sistem limfa

Metaplasia adalah proses satu jenis sel yang berubah menjadi yang lain untuk menyesuaikan diri dengan persekitarannya. Ia adalah perkembangan yang membolehkan tubuh manusia tumbuh di rahim sebelum dilahirkan.

Masalah dengan sistem imun

Penyebab alam sekitar

Sudah disarankan beberapa sel dewasa dapat mengekalkan keupayaan ini untuk berubah, dan penumpahan darah haid ke dalam pelvis selama tempoh boleh merangsang mereka untuk berubah menjadi sel endometrium.

Michelle, ibu dua orang, menerangkan pengalamannya terhadap endometriosis, gejala dan rawatannya

Metaplasia