Endokarditis – Pencegahan

Jika anda mempunyai risiko peningkatan endokarditis, adalah penting untuk menghadkan pendedahan anda kepada sebarang jangkitan yang boleh mencetuskannya.

Begitu juga jika anda pernah terjejas oleh endokarditis, kerana keadaan ini sering kali boleh menyebabkan reoccur pada orang tertentu.

Sekiranya anda mengalami risiko peningkatan endokarditis, pentinglah anda mengamalkan kebersihan mulut dan pergigian yang baik.

Mengamalkan kebersihan mulut yang baik

Jangan biarkan abses dan penyakit gusi tidak dirawat.

Anda perlu melawat doktor gigi anda secara teratur untuk memastikan anda mengekalkan kesihatan mulut yang baik dan meminimumkan risiko bakteria memasuki aliran darah anda melalui mulut anda.

Menjaga kulit anda

Baca lebih lanjut mengenai kesihatan pergigian.

Secara kerap membasuh kulit dengan sabun antibakteria akan membantu menurunkan risiko anda mengalami jangkitan kulit. Ia juga sangat penting untuk membasuh apa-apa potongan atau meracuni dengan teliti sebaik sahaja anda memerhatikan mereka untuk mengelakkan mereka menjadi dijangkiti.

Hubungi nasihat doktor anda jika anda mengalami simptom jangkitan kulit (lihat di bawah). Doktor anda mungkin menetapkan antibiotik sebagai langkah berjaga-jaga. Gejala jangkitan kulit termasuk

Jangkitan kulit juga boleh membuat anda merasa tidak sihat, yang membawa kepada gejala seperti

Anda juga harus mengelakkan sebarang prosedur kosmetik yang melibatkan pecah kulit, seperti menindik tubuh dan tato.

Baca lebih lanjut mengenai penjagaan kulit.

Penyelidikan telah mendapati bahawa faedah antibiotik dalam mencegah endokarditis lebih besar daripada risiko yang akan menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Peranan antibiotik

Antibiotik hanya boleh digunakan apabila perlu. Setiap kali antibiotik digunakan, kemungkinan bakteria akan menjadi tahan terhadapnya meningkat.

Baca lebih lanjut mengenai ketahanan antibiotik.

Antibiotik hanya akan ditetapkan sebagai langkah berjaga-jaga jika prosedur perubatan berlaku di tapak di dalam badan anda di mana terdapat jangkitan yang disyaki, seperti

Bagaimana untuk menjaga gigi anda, termasuk pemeriksaan, memberus gigi, pendakap dan pemutihan